Ενημέρωση από το Δήμο Εορδαίας για το νόμο περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, Νόμος 4039/2012 – 4235/2014 – 4483/2017

31 Αυγούστου 2017
18:28

Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του.

Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους.

Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»

Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του,

β) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του,

γ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες,

δ) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του

ε) Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο,

ζ) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό,

η) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

  1. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

  2. Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

  1. Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Ο Δήμος Εορδαίας βάση της νομοθεσίας πραγματοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων με σκοπό την προστασία , αλλά και την μείωση του πληθυσμού τους.

Περισυλλογή, θεραπείες, στειρώσεις, εμβολιασμούς, ηλ. Σήμανση, καταγραφή ….

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ, Η ΒΑΝΑΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

8 σχόλια

  • Καλά όλα τα άλλα. Αυτήν την εγκατάλειψη, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος, πώς την εντοπίζεις, πώς την αποδεικνύεις και πώς τη σταματάς; Και μη μου πει κανείς με πρόληψη και παιδεία, γιατί και δεν προλαβαίνουμε πλέον και δεν ξέρω αν λειτουργεί εκατό τοις εκατό. Γιατί έχω κάτι γνωστούς που στη Γερμανία είναι γατάκια και στην Ελλαδάρα είναι μάγκες μεγατόνων.

  • Η στείρωση των ζώων είναι γενοκτονία και δείχνει πως ο σπόρος που έριξε ο Χίτλερ ρίζωσε σε κάποιους.

  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ! ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ “ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ” ΣΑΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΗ Ή ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ, ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΔΙΟΓΚΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

  • Να σημειώσουμε ότι το τάισμα των αδέσποτων πρέπει να γίνεται μέσα σε μπολ και επιτρέπεται μόνο ξηρά τροφή και νερό. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο. Απευθύνομαι στους σκυλόζωους που έχουν κάνει το πεζοδρόμιο απέναντι (εννοείτε) από το σπίτι τους εστίες μόλυνσης.

    • Βγάλε φωτογραφίες και κάλεσε την αστυνομία υποβάλλοντας μήνυση στην/στον ημιμαθή φιλόζωο σε προσωπικό επίπεδο και ονομαστικά. Δεν γίνεται να υποβαθμίζει με το έτσι θέλω ολόκληρες γειτονιές (100% ο σκυλόφιλος διαμένει σε άλλη γειτονιά) και να μένει ατιμώρητος. Δεν γνωρίζουν τον νόμο, συνεχώς τον ερμηνεύουν κατά το δοκούν και τον καταπατούν και αυτό πρέπει να τελειώσει επιτέλους πριν καταστρέψουν την καθημερινότητα μας. Είναι μια ελάχιστοι μειοψηφία σε όλην την πόλη 5-10 κυριών σε όλην την Πτολεμαΐδα.

      • Πολύ σωστά. Ποιος πληρώνει τη μήνυση όμως φίλε μου? Γιατί οι καταγγελίες δεν αποδίδουν πάντα και οι σκυλόφιλοι ξεγλιστράνε.

        • Φίλε σκέπτεσαι και λειτουργείς ως ελλαδήτης βολεμένος που δεν λύνει κανένα πρόβλημα που τον απασχολεί και τον βασανίζει αλλά περιμένει τους άλλους να τα λύσουν. Περίμενε και κάνε παρατηρήσεις λοιπόν και έτσι διαπαιδαγώγησε και τα παιδιά σου να σκέπτονται όπως εσύ. Τίποτα δεν μας σώζει. Λειτουργούμε ως δειλά παράσιτα…

          • Ρε μεγάλε, αν σου περισσεύει το κατοστάρικο για τη μήνυση πλήρωσε το εσύ. Δεν έχουν όλοι. Αν θεωρείς τη φτώχεια δειλία τότε τι να σου πω.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.