Τα τέσσερα κριτήρια για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

5 Σεπτεμβρίου 2017
09:39
Κανένα σχόλιο

Τέσσερα κριτήρια για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, όπως σημειώνουν με νόημα κύκλοι του υπουργείου ΠΕΝ και της ΔΕΗ αναφερόμενοι στα σενάρια που θέλουν την Κομισιόν να εγείρει θέμα αλλαγής μίγματος των προς παραχώρηση σταθμών.

Παράλληλα, και όπως αναφέρουν πηγές, ξεκινάει γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών επί των τεχνικών θεμάτων της ελληνικής πρότασης.

Τα τέσσερα κριτήρια, λοιπόν είναι:

1. Το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που θα βγει προς πώληση πρέπει να αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕH.

2. Οι μονάδες που θα διατεθούν θα πρέπει, να μπορούν να πωληθούν.

3. Το καλάθι που θα παραχωρηθεί θα είναι ποιοτικά ισοδύναμο με εκείνες τις μονάδες που παραμένουν στη ΔΕH.

4. Η πώληση μονάδων ή η αποεπένδυση, όπως αναφέρεται στη συμφωνία δεν θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη ΔΕH.

Αυτοί είναι οι τέσσερις όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης – ΔΕH και θεσμών και με αυτούς ως «μπούσουλα» κινήθηκε και οι μελέτες των συμβούλων του υπουργείου και της δημόσιας επιχείρησης προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση.

Η ελληνική πλευρά έχει δώσει ως υποψήφιες μονάδες για το market test του Οκτωβρίου είναι οι δύο του Αμυνταίου, η μία της Μελίτης και η άδεια της δεύτερης μονάδας στο ίδιο συγκρότημα. Παράλληλα σε αυτές τις μονάδες έχουν συμπεριληφθεί και τα ορυχεία λιγνίτη που εφοδιάζουν τα εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, κύκλοι του υπουργείου ΠΕΝ και της ΔΕH, επιδιώκουν να διαψεύσουν τα σενάρια για την απαίτηση των δανειστών να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, οι οποίες αποτελούν το κύριο asset της εταιρίας, και μετριάζει το οικονομικό πλήγμα που δέχεται η δημόσια επιχείρηση με την παραχώρηση του «Αμυνταίου» και της «Μελίτης».

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι με την πρόταση της ελληνικής πλευράς ο ιδιωτικός τομέας που θα αποκτήσει αυτές τις μονάδες θα είναι ίσος απέναντι στη ΔΕH, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των επενδύσεων.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει και η ευελιξία στην πρόταση του υπουργείου και της ΔΕH για την πώληση ξεχωριστών μονάδων από τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης αλλά και τη δυνατότητα οι επενδυτές αποκτώντας τις άδειες να αντικαταστήσουν υπάρχουσες μονάδες κατασκευάζοντας νέες.

Πάντως, η αγορά διατηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος με δεδομένους τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η Ευρ. Επιτροπή ως προς την εκπομπή ρύπων.  Παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι είναι οικονομικά ασύμφορη η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.