Αυτές θα είναι οι Ζωντανές “”Μνήμες Λιγνίτη” (του Κωνσταντίνου Περτσινίδη)

5 Σεπτεμβρίου 2017
11:49

Σε όλο τον Κόσμο, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, υπάρχει ένα σημείο αναφοράς βλ μουσείο μαστίχας στη Χίο, στο Λαύριο, στη Δράμα, στο Σουφλί, στο Φάληρο ΑΗΣ κλπ. Εδώ στην Εορδαία στον Τόπο που έκρυβε τον Μαύρο Χρυσό τον Λιγνίτη, απο τα πρώτα λαγούμια και στοές του καρυωχωρίου μέχρι και σήμερα αποτελούσε την ενεργειακή καρδιά της χώρας, τώρα ως στημένη λεμονόκουπα το αποτύπωμα αυτής της Βιομηχανικής Επανάστασης για τον τόπο αυτό με τις πιο παλιές εγκαταστάσεις βλ Λιπτόλ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις εξαφανίσουν στο όνομα του κοιτάσματος Λιγνίτη που υπάρχει.

Αψηφώντας την βούληση των πολιτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ..

ΟΙ Εγκαταστάσεις της Λιπτολ μπορούν να αποτελέσουν τον μελοντικό πυλώνα της περιοχής με την αξιοποίηση τους σε ένα θεματικό πολυχώρο, βιομηχανικό πάρκο και ότι άλλο μπορεί να συνδυαστεί..

Δεν πρέπει να καταστραφεί, να κατεδαφιστεί, ότι έχει απομείνει πέραν των κτιρίων του Διοικητηρίου της Λέσχης και των Σιλό του ΑΗΣ Λιπτόλ.

Ωφείλει μια μεγάλη Επιχείρηση να σεβαστεί την ανεκτίμητη Ιστορία της και να την προστατέψει, ωφείλει ευρύτερα το Συνδικάτο να αντιδράσει και να σεβαστεί την

Μνήμη των εργαζόμενων που πότισαν με το δικό τους αίμα αυτή την Γή, να σεβαστεί Ιστορία και την Μνήμη των Χιλιάδων Ορύχων.

Αυτές θα είναι οι Ζωντανές “”Μνήμες Λιγνίτη”” στο διάβα του Χρόνου.

 

5 σχόλια

  • Η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Στην πραγματικότητα, θα συνεχιστεί μέχρι το 2050. Δεν τίθεται θέμα «μνήμης», γιατί απλούστατα δεν «πέθανε» αυτό για να του στήσουμε μνημείο. Ζει και συνεχίζεται.

    Θέμα «μνήμης» και «ιστορίας» θα τεθεί όταν πια θα πλησιάζει όντως στο τέλος της ζωής του, έτοιμο πράγματι να τεθεί στην ιστορία. Προς το παρόν είναι παρόν και μέλλον. Είναι ζωντανό. Και οτιδήποτε είναι ζωντανό και ακμαίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να του βάζεις εμπόδια στην εξέλιξη και ανάπτυξή του.

    Επίσης, πρέπει ο κάθε εργαζόμενος της ΔΕΗ να αποσυνδέσει τη δική του «μνήμη» με τις εγκαταστάσεις. Αν κάποιος είναι συνταξιούχος ή ετοιμάζεται για αποχώρηση, αυτό δεν του δίνει κανένα εγωιστικό δικαίωμα να ζητάει τη διατήρηση μόνο και μόνο γιατί αυτός εκεί έζησε, δούλεψε και προσέφερε και δεν θα ήθελε να τα βλέπει να τα γκρεμίζει μία μπουλντόζα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

    Εφόσον η διατήρηση των εγκαταστάσεων αυτών αποτελεί τροχοπέδη στην ίδια την εξέλιξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αποτελεί έγκλημα η διατήρησή τους με αιτιολογία τη «μνήμη» της ίδιας της μεταλλευτικής δραστηριότητας! (σαν να την πενθούμε πριν την ώρα της)

    Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τις εκάστοτε υπηρεσίες (Εφορίες Μνημείων, Υπουργείο Πολιτισμού, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κλπ.), οι οποίες δεν πρέπει να βλέπουν τα κτίσματα μεμονωμένα με καθαρά το αρχιτεκτονικό τους ενδιαφέρον, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λειτουργία που εξυπηρετούν.

    Η λειτουργία συνεχίζεται και η λειτουργία αυτή είναι η εξόρυξη. Τα λιγνιτωρυχεία έχουν εγγενώς αυτό το χαρακτηριστικό: Καταπίνουν τα πάντα στο διάβα τους. Χωράφια, δάση, λίμνες, χωριά ολόκληρα έχουν καταστραφεί για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Υπήρξαν και υπάρχουν διλήμματα για αυτό και δεν καλούμαστε τώρα να ανακαλύψουμε τον τροχό: Ο τροχός ανακαλύφθηκε ήδη και η τοπική κοινωνία αποφάσισε, όχι πάντα αναίμακτα, να εγκρίνει τη μεταλλευτική δραστηριότητα, με όλες τις θυσίες που απαιτήθηκε για αυτό. Η αλλοίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είναι μία από αυτές.

    Η τοπική κοινωνία στην πραγματικότητα έχει ήδη εγκρίνει σιωπηρά τη θυσία των εγκαταστάσεων αυτών. Το θέμα είναι λυμένο.

  • Ακμαιο;Εμποδιο στην εξελιξη η διατηρηση;ο καθενας εχει δικαιωμα τοποθετησης και κανενας δεν δικαιουται αυτη την αφαιρεση. Τροχοπεδη εξελιξης η διατηρηση; το οτι ο τροχος ανακαλυφθηκε δε σημαινει παρτα ολα σβαρνα και κοβε. Η τοπικη κοινωνια τιποτε δεν αποδεχτηκε σιωπηρα. Εσας σας βολευει να μη μιλα κανεις αφηνοντας τους ανημερωτους. Λιγνιτης τερμα. Εξορυσσονται τα αποκαίδια πλεον. Κανονικα οι εξορυξεις επρεπε να εχουν σταματησει. Αλλοι λογοι τις συνεχιζουν χωρις ορια. Τιποτε δεν εχει λυθει. Μη δημιουργειτε εντυπωσεις για αφοπλισμο καθε σκεψης υγιους.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.