Σε όλο τον Κόσμο, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, υπάρχει ένα σημείο αναφοράς βλ μουσείο μαστίχας στη Χίο, στο Λαύριο, στη Δράμα, στο Σουφλί, στο Φάληρο ΑΗΣ κλπ. Εδώ στην Εορδαία στον Τόπο που έκρυβε τον Μαύρο Χρυσό τον Λιγνίτη, απο τα πρώτα λαγούμια και στοές του καρυωχωρίου μέχρι και σήμερα αποτελούσε την ενεργειακή καρδιά της χώρας, τώρα ως στημένη λεμονόκουπα το αποτύπωμα αυτής της Βιομηχανικής Επανάστασης για τον τόπο αυτό με τις πιο παλιές εγκαταστάσεις βλ Λιπτόλ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις εξαφανίσουν στο όνομα του κοιτάσματος Λιγνίτη που υπάρχει.

Αψηφώντας την βούληση των πολιτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ..

ΟΙ Εγκαταστάσεις της Λιπτολ μπορούν να αποτελέσουν τον μελοντικό πυλώνα της περιοχής με την αξιοποίηση τους σε ένα θεματικό πολυχώρο, βιομηχανικό πάρκο και ότι άλλο μπορεί να συνδυαστεί..

Δεν πρέπει να καταστραφεί, να κατεδαφιστεί, ότι έχει απομείνει πέραν των κτιρίων του Διοικητηρίου της Λέσχης και των Σιλό του ΑΗΣ Λιπτόλ.

Ωφείλει μια μεγάλη Επιχείρηση να σεβαστεί την ανεκτίμητη Ιστορία της και να την προστατέψει, ωφείλει ευρύτερα το Συνδικάτο να αντιδράσει και να σεβαστεί την

Μνήμη των εργαζόμενων που πότισαν με το δικό τους αίμα αυτή την Γή, να σεβαστεί Ιστορία και την Μνήμη των Χιλιάδων Ορύχων.

Αυτές θα είναι οι Ζωντανές «»Μνήμες Λιγνίτη»» στο διάβα του Χρόνου.