Γ.Κασαπίδης: Καταγγελίες υπαλλήλων του ΕΟΠΠΕΠ για απαγόρευση εκδήλωσης της θρησκευτικής τους πίστης στο χώρο εργασίας τους

6 Σεπτεμβρίου 2017
14:23

Για την επίσημη θέση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως προς την ελευθερία εκδήλωσης θρησκευτικής πίστης στον εργασιακό χώρο, ζητά να ενημερωθεί με ερώτημά του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικό με έγγραφη καταγγελία εργαζομένων στον ΕΟΠΠΕΠ για την απαράδεκτη απαίτηση της Διευθύνουσας του Οργανισμού να αφαιρεθεί κάθε θρησκευτική εικόνα από τα γραφεία των υπαλλήλων, όπως επίσης τα σταυρουδάκια από το λαιμό τους και με δεδομένο ότι πρόσφατα έχει ξανασυμβεί τέτοιου είδους περιστατικό, ο βουλευτής καλεί την πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

            1. Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της διενέργειας των υπηρεσιακώς προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ελέγχου.

            2. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

  1. Προς τον: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

  2. κ. Κώστα Γαβρόγλου

      1. Θέμα: Καταγγελίες υπαλλήλων του ΕΟΠΠΕΠ για απαγόρευση εκδήλωσης της θρησκευτικής τους πίστης στο χώρο εργασίας τους.

Νέα καταγγελία έλαβε χώρα για ενέργειες της Διοίκησης που θίγουν το θρησκευτικό συναίσθημα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, υπάλληλοι του ΕΟΠΠΕΠ καταγγέλλουν τη διευθύνουσα του οργανισμού ότι τους υποχρέωσε να απομακρύνουν τις θρησκευτικές εικόνες από τα γραφεία τους, αλλά και τα σταυρουδάκια από τον λαιμό τους. Επίσης ότι ξεκίνησε διώξεις εναντίον όσων φορούν ή έχουν στους χώρους της εργασίας τους χριστιανικά σύμβολα απαιτώντας την απομάκρυνσή τους.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό, καθώς, ένα χρόνο πριν, αντίστοιχη καταγγελία για τον τότε Πρόεδρο της ΕΒΖ έγινε από το Σύλλογο Κεντρικών Υπηρεσιών της ΕΒΖ. Κι ενώ τότε η πολιτική ηγεσία απάντησε ότι αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να τιμά τα θρησκευτικά του πιστεύω και να έχει το δικαίωμα διαμόρφωσης του προσωπικού του χώρου, δυστυχώς, στην πράξη, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Επειδή η επανάληψη του φαινομένου δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την ειλικρινή θέση της πολιτικής ηγεσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα,

Επειδή υπάρχει και σχετική νομοθεσία περί θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία προφανώς καταπατάται,

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας με σχετικό δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι έχει δοθεί εντολή διενέργειας των υπηρεσιακώς προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ελέγχου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου ως προς την ελευθερία εκδήλωσης της θρησκευτικής πίστης στον χώρο εργασίας και την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους και στα δημόσια κτίρια;

2. Τι έχει προκύψει από την αναφερόμενη στο από 1.9.2017 δελτίο τύπου σας υπηρεσιακή έρευνα;

16 σχόλια

  • Σοβαρεψου Κασαπιδη, δοθηκε απαντηση απο τη διευθύνουσα του οργανισμού…

    Βρες τιποτα αλλο να φανεις επικαιρος κ οτι κανει κατι σαν βουλευτης γιατι το θεμα αυτο εχει πανω απο βδομαδα

  • Δε θα ενοχλούσε τον Κασαπίδη αν μουσουλμάνοι Εβραίοι καθολικοί γιαχωβαδες κλπ τελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο χώρο εργασίας εν ώρα εργασίας και με τα θρησκευτικά τους εμβλήματα.!

    • Στόχος είναι ξεκάθαρα ο Χριστιανισμός.

      Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εάν κάποιος έκανε κάτι κατά του ισλάμ θα καταδικαζόταν το περιστατικό για “ισλαμοφοβία”. Aς τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο ειρωνευόμενη το Ισλάμ, να δούμε που θα πήγαινε το “κεφάλι” της: κατευθείαν για “τους λόφους με το πιλάφι”!.

      Για το ότι ο καθένας μπορεί να εκδηλώνει το μίσος του για τον χριστιανισμό δεν συνιστά χριστιανοφοβία ;
      Η εποχή μας είναι υποτίθεται μία εποχή μετα-χριστιανική (και εν πολλοίς αντι-χριστιανική) και αυτό, σύμφωνα με τους ινστρούχτορες της νέας εποχής, είναι δείγμα «προόδου» και «εξέλιξης» της κοινωνίας μας. Σε μια τέτοια εποχή η πίστη χλευάζεται και οι άνθρωποι της πίστης (και για να είμαστε ειλικρινείς της χριστιανικής πίστης) σαρκάζονται ως «σκοταδιστές».

  • Στα σπίτια τους στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας να κάνει ο καθένας οτι θέλει. Αλλα στις δημόσιες υπηρεσίες όπου επισκέπτονται καθημερινά πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος ειναι αντισυνταγματικό και ανόητο να τελεί ο υπάλληλος τα θρησκευτικά του καθηκοντα

    • Του Τι διαφορά έχει η φανατική άθεα Συριζαία που πέταξε τις εικόνες από τους φανατικούς τζιχαντιστές που καίνε εκκλησίες;

      Του Μάνου Χατζηγιάννη

      Το περιστατικό στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) με την διευθύνουσα σύμβουλο να πετάει την εικόνα της Παναγίας στα σκουπίδια …….

      Άλλοτε με έωλα επιχειρήματα περί εκκλησιαστικής περιουσίας, άλλοτε με άρνηση της μισθοδοσίας των κληρικών, άλλοτε με τον εν γένει διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και πάντοτε μονάχα με ψυχολογικά και όχι ουσιαστικά επιχειρήματα, που απευθύνονται σε ημιμαθείς-αν όχι παντελώς αμαθείς- και εμμονικούς μη θρησκευόμενους εκτίθενται πρώτα οι ίδιοι και μετά οι κολαούζοι τους…

      Μα αλήθεια πόση διαφορά νοοτροπίας έχει η πράξη του τζιχαντιστή που καίει μια εκκλησία ή καταστρέφει τους Σταυρούς και τις εικόνες της από τον αριστεριστή που πετάει στα σκουπίδια την εικόνα της Παναγίας; Και οι δύο στέλνουν “στην πυρά” αυτό με το οποίο διαφωνούν….

      http://www.pentapostagma.gr 2-9-17

      Τ

  • ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΥΛΩΣΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ.
    ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ

    Ο επί 15 χρόνια βουλευτής της ΝΔ στον νομό για το μόνο που θα τον θυμόμαστε είναι η θρησκόληπτες παρεμβάσεις του.
    Μετά τις γελοιότητες με την επερώτηση για το περιβόητο «Τάμα του Έθνους» που έκανε την ΝΔ να τρέχει και να μην προλαβαίνει και στο τέλος να τον υποχρεώσουν να την αποσύρει. Μετά το στραπάτσο που έπαθε για την «φέτα». Μετά από διάφορες κολοτούμπες στο νερό και στον αέρα, νάτος πάλι.
    Χωρίς καν να εξέταση τα «γεγονότα» παίρνει ως δεδομένο ότι ο «Θεμος έχει πάντα δίκιο» (Ποιος Θέμος; Αυτόν που η ΝΔ του Κ Καραμαλή δεν ήθελε να τον δει, αλλά η ΝΔ του Άδωνη και ο χρυσαυγιτισμος τον έχουν καμάρι).
    Για την ουσία της υπόθεσης μια υπάλληλος αντιδρά στην υπηρεσιακή ανάγκη μεταφοράς της σε άλλο όροφο, όπως και στην ανάληψη επιπλέον αρμοδιοτήτων λόγω καλοκαιρινών αδειών, θεωρώντας πως συνιστά δυσμενή μετάθεση και εργασιακό υποβιβασμό. Δίνετε ν εντολή να αδειάσει το γραφείο της που είχε μεταφερθεί στο ισόγειο από τον Ιούλιο και κάποιοι συνάδελφοι ανέλαβαν να μαζέψουν τα πράγματά της. Στη θέση της έπρεπε να εγκατασταθεί βοηθητικό προσωπικό. Μαζί με τα πράγματα μαζεύτηκε και η εικόνα και μεταφέρθηκε στον νέο χώρο και έτσι μια υπηρεσιακή μεταβολή (δίκαια ή άδικη είναι άλλο θέμα) μετατράπηκε σε θρησκευτική δίωξη
    Όσο για την προσπάθεια αφαίρεσης σταυρού από το λαιμό της μιας από τις δύο καταγγέλλουσες, η κ. Γιαννακοπούλου τονίζει πως αυτές οι σκηνές εκτυλίσσονται μόνο στο σινεμά.

    • ….για το μόνο που θα τον θυμόμαστε είναι η θρησκόληπτες παρεμβάσεις του….at 18:19

      ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΕΜΠΑΘΕΙΑΣ !!

  • Επειδή υπάρχει και σχετική νομοθεσία περί θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία προφανώς καταπατάται,

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός

    1. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου ως προς την ελευθερία εκδήλωσης της θρησκευτικής πίστης στον χώρο εργασίας και την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους και στα δημόσια κτίρια;

    ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

  • απόσπασμα από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον υπουργό Παιδείας με αφορμή το περιστατικό στον ΕΟΠΠΕΠ:

    Η έλλειψη νηφαλιότητας, η επιθετικότητα, οι διακωμωδήσεις και οι προσβολές, που εκδηλώνουν κατά των ορθοδόξων χριστιανών δίδουν την εντύπωση ότι πρόκειται μάλλον για απογοητευμένους χριστιανούς, παρά για συνειδητοποιημένους άθεους, που σέβονται την θρησκευτική πίστη του άλλου.
    Προκαλεί βεβαίως έκπληξη πως είναι δυνατόν τόση εμμονή για την εξαφάνιση ειδικά της ορθόδοξης Εκκλησίας από τη δημόσια ζωή να προέρχεται από ανθρώπους, που υποτίθεται ότι εμφορούνται από θρησκευτική αδιαφορία. Είναι και αυτή μία κατηγορία θρησκευτικού φανατισμού μάλλον απειλητικότερη για την κοινωνική συνοχή από την ατομική θρησκοληψία.

    Το φαινόμενο του επιθετικού αντιχριστιανισμού, που διεκδικεί και επαίνους προοδευτικότητας, αξίζει προσοχής από το Υπουργείο σας, επειδή αμφισβητεί τον ίσο σεβασμό των δικαιωμάτων, με το διχαστικό επιχείρημα ότι η πλειοψηφία είναι απειλή για τις μειοψηφίες και, επομένως, δεν αξίζει προστασίας”.

  • Κ κασαπιδη απορο με της ερώτησης σας αυτα τα ρωτάτε γιατι ο κοσμος δεν ειναι και δεν τον εχετε ενημερωση σωστα για τα μνημόνια που υπογράψετε και ψηφίσατε αυτα ειναι αληθεια και το ξερετε πως ειναι υποχρέωση της ελλαδος να τα εφαρμοση μνημονιακη υποχρέωση σε άρθρα. Και ετσι πρεπει να γίνει σε ενα διάστημα διοτι θα υπάρξει και πρόστιμο εαν δεν εφαρμοστούν αλλα και εαν εφαρμοστουν πιο συντομα μπορεί σε κάποιες περίπτωσης να εχει και μπονους.ενημερωστε τον κοσμο για αυτα που δεν γνωριζει πείτε μας τη μας περιμένει για εκκλησία παιδεία κααι εργασιακα

  • Κ.ΚΑΣΑΠΙΔΗ,ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΠΡΑΞΕΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ. ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΚΙ ΩΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΥ ΔΕΞΟΥ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω! ! ! !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.