Τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τους ορεινούς Δήμους και αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των ΟΤΑ βάση των αναγκαιοτήτων της κάθε περιοχής ζητά ο Δήμος Βοΐου μέσω της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών

8 Σεπτεμβρίου 2017
19:30
Κανένα σχόλιο

Το αίτημα του Δήμου Βοΐου για ένταξη στους ορεινούς δήμους της Ελλάδας και την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρών δήμων, κυρίως για θέματα πολιτικής προστασίας, κατατέθηκε με έγγραφο του Δημάρχου Βοΐου Δημήτρη Λαμπρόπουλου στην Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια των εργασιών του θεματικού συνεδρίου για τις ορεινές περιοχές που διεξάγεται το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννη Τσιρώνη. Επίσης, κατατέθηκε το αίτημα για άμεση παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της επιτροπής ορεινών περιοχών προς την Κυβέρνηση για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ, επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τους ορεινούς Δήμους και αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των ΟΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισότητες που δημιούργησε η υλοποίηση του Καλλικράτη.

Στο έγγραφό του ο Δήμαρχος Βοΐου αναφέρει ότι:

Ο Δήμος Βοΐου στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι ορεινός, με πολλούς οικισμούς να βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσά τους, δύσκολη μορφολογία εδάφους και ένα οδικό δίκτυο που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλες φθορές και καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση των οχημάτων, ιδίως το χειμώνα όπου επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι επιτακτική η ανάγκη εκτίμησης του πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων.

Το κριτήριο της ορεινότητας, οι ανάγκες, οι ιδιαιτερότητες και η ιδιομορφία της κάθε περιοχής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην κατανομή των ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ.

Η ορεινή Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τόσο τους χειμερινούς μήνες όπου εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών αυξάνονται οι δαπάνες σε καύσιμα στα δημοτικά κτίρια και στα σχολεία, όσο και το καλοκαίρι που αυξάνονται οι ανάγκες σε πυροπροστασία, συντήρηση οδικού δικτύου, δεξαμενών και πυροσβεστικών κρουνών με την ελάχιστη κατανομή που δίνεται στους μικρούς δήμους. Οι ορεινοί αραιοκατοικημένοι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να δαπανούν μεγάλα ποσά για συντηρήσεις μεγάλων σε μήκος δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτική και εσωτερική οδοποιΐα, φωτισμό οδών και μεταφορά απορριμμάτων.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα προβλήματα του Δήμου στον τομέα της υγείας, τονίζοντας την άμεση ανάγκη στελέχωσης όλων των αγροτικών ιατρείων του Δήμου, λόγω μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων δημοτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Τέλος, όσον αφορά θέματα λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, τονίζεται ότι το έργο των τοπικών αυτοδιοικήσεων των μικρών πληθυσμιακά δήμων δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης του αριθμού των αντιδημάρχων λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, της έλλειψης των υπηρεσιών Γενικού Γραμματέα και ενός ιδιαίτερου γραμματέα, της μείωσης του αριθμού των ειδικών συνεργατών , της υποστελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, της απαγόρευσης των προσλήψεων και της κινητικότητας των υπαλλήλων που αποδυνάμωσαν τους δήμους σε έμψυχο δυναμικό, με ορατά τα αποτελέσματα της υπολειτουργίας των υπηρεσιών τους, όπως οι οικονομικές και οι τεχνικές υπηρεσίες και της αδυναμίας ανταπόκρισής τους στην προετοιμασία έργων για ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, επισημαίνεται η αναγκαιότητα αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της οικονομίας, της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα των δήμων που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητά τους, και ιδίως των δήμων της ορεινής Ελλάδας, που μπορούν να αποτελέσουν τουριστικούς προορισμούς όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.