Έπεσε η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Πολιτισμού & Μνήμης, στο New Jersey των ΗΠΑ με έντονη συμμετοχή Κοζανιτών Ποντίων καλλιτεχνών

9 Σεπτεμβρίου 2017
10:05
Κανένα σχόλιο

Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού & Μνήμης του Holy Institution “PANAGIA SOUMELA”, το οποίο και έλαβε χώρα από Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 έως και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, στο West Milford, στο New Jersey, με την υποστήριξη της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ, έχει περάσει ήδη στην ιστορία, αφήνοντας κατά γενική ομολογία άριστες εντυπώσεις, στους εκατοντάδες και πλέον επισκέπτες του. Με βασικά συστατικά στοιχεία για την πραγματοποίηση του, τον θαυμαστό εθελοντισμό και την ποντιακή αλληλεγγύη στα καλύτερα της…

  “Από ότι φαίνεται μπήκαν οι βάσεις για να γίνει πλέον θεσμός το Φεστιβάλ. Η συγκινητική παρουσία σας, μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Δεν αρκεί ένα μεγάλω ευχαριστώ, για να περιγράψει τα συναισθήματα μου, σε όλους και όλες οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν και συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτού του Φεστιβάλ. Όλοι μαζί ενωμένοι, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να γίνει το όνειρο, πραγματικότητα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Holy Institution “PANAGIA SOUMELA”, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος και παρουσίασε συνοπτικά το σχεδιασμό και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τόσο για την ανάπλαση του χώρου όσο και για τους μελλοντικούς στόχους του Ιδρύματος.

“Είναι υποχρέωση των σωματείων-μελών της Ομοσπονδίας μας, να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναπτύσσει το Ιερό Ίδρυμα “Παναγία Σουμελά”. Εντυπωσιάστηκα από το περιεχόμενο του Φεστιβάλ και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την εικόνα της ενεργούς συμμετοχής των νέων ιδιαίτερα ανθρώπων, των παιδιών της Ομοσπονδίας μας. Εύγε σε όσους και όσες είχαν συνδρομή για την πραγματοποίηση του” δήλωσε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ Κωνσταντίνος Τσιλφίδης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

-Τη μουσικοχορευτική παράσταση, διανθισμένη με ιστορικά κείμενα, ντοκουμέντα και σπάνια αρχεία εικόνας, τραγούδια αλλά και παραδοσιακούς χορούς της περιοχής Τραπεζούντας, υπό την καθοδήγηση του Χοροδιδάσκαλου Δαμιανού Τογρίδη, με τίτλο:  “Τραπεζούντα. Η Πρωτεύουσα του Πόντου…Το διαμάντι της Ανατολής”.

Την επιμέλεια και παρουσίαση της παράστασης, είχε ο Κοζανίτης Πόντιος τραγουδιστής και Παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, με σημείο αναφοράς τον Πόντο και τους ανθρώπους του, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, με την υποστήριξη σε video editing του Κινηματογραφιστή και Σκηνοθέτη της τηλεοπτικής εκπομπής “Ρωμανία” Τρύφωνα Ζήση.

-Τη θεατρική σάτιρα με τίτλο ” Ήμαρτααα…” τα κείμενα και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η Βασιλική Τσανακτσίδου, με συμπρωταγωνίστριες  γυναίκες του Ποντιακού Συλλόγου “Πόντος” του Norwalk.

-Την παρουσίαση της πρόσφατης δισκογραφικής εργασίας του Πόντιου λυράρη και τραγουδιστή Γιώργου Σοφιανίδη με τίτλο: “Πολλά είπανε για τεμέν” που θα κυκλοφορήσει σύντομα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

-” Τα Σεπτεμβριανά” με κείμενα και βίντεο τα οποία επιμελήθηκαν  παιδιά των Συλλόγων, με την καθοδήγηση και επιμέλεια του Δημήτρη Μολοχίδη , παρουσιάζοντας σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν για τον Ελληνισμό και την ανθρωπότητα το μήνα Σεπτέμβριο.

-Μεγάλο Ποντιακό παραδοσιακό γλέντι, με τη συμμετοχή  κορυφαίων ποντίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, οι οποίοι και κράτησαν αμείωτο το κέφι και τη ζωντάνια και τις τρεις  μέρες, οι Γιώργος Σοφιανίδης και Παναγιώτης Θεοδωρίδης στο τραγούδι, ο Γιάννης Σανίδης στη λύρα, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης στο αγγείο, ο Γιάννης Πολυχρονίδης στο νταούλι και ο Γιώτης Ευθυμιάδης στα πλήκτρα. Στο πλευρό τους αντάξιοι μουσικοί συνοδοιπόροι, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο Χρήστος Τικταπανίδης, ο Δημήτρης Στεφανίδης, ο Βαγγέλης και ο Μιχάλης Πεσιρίδης, ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ο Σωκράτης Τογρίδης.

Αναφερόμενος στο τριήμερο φεστιβάλ Πολιτισμού & Μνήμης του Holy Institution “Panagia Soumela” ο πόντιος τραγουδιστής  Παναγιώτης Θεοδωρίδης, τόνισε: “Αποτελεί χρέος μας, είναι χρέος των ανθρώπων της τέχνης, να στρατευόμαστε σε τέτοιου είδους προσπάθειες, να αγκαλιάζουμε ανάλογες πρωτοβουλίες. Το αξίζει  το Ιερό Ίδρυμα. Αξίζει για τους Έλληνες, για τους Πόντιους της Αμερικής. Αξίζει δε πολύ περισσότερο, όταν βλέπεις την ενεργή συμμετοχή, το πάθος των παιδιών, των νέων ανθρώπων, εδώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που ανήκουν στο ηλικιακό διάστημα από 8 έως και 30 χρόνων, να έχουν μέσα τους τον Πόντο, να αγαπούν τον Πολιτισμό τους,  να βρίσκονται σε μια διαρκή τάση αναζήτησης της καταγωγής τους, από που κρατάνε οι ρίζες τους… Αυτοί άλλωστε, αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον…. Αυτοί  θα ρίχνουν διαρκώς νερό, στις ρίζες του αιωνόβιου δέντρου του Ποντιακού Ελληνισμού, για να ανθεί διαρκώς και να φέρει κι άλλο…”.

Με την ευχή και υπόσχεση όλων να ξαναανταμώσουνε στο West Milford, ξεκίνησαν ήδη οι συζητήσεις για την πραγματοποίηση και του 2ου Φεστιβάλ Πολιτισμού & Τέχνης για το 2018, στο NJ!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.