ΙΔΕΑ – Ιδέες: ιδεατές μορφές, δυνατές, ελεύθερες, άυλες, , έρχονται και θρονιάζονται στο μυαλό των ανθρώπων που έχουν ανοιχτούς ορίζοντες. Με τα μαγικά τους δάχτυλα ζυμώνουν τη σκέψη, λύνουν κόμπους , δίνουν λύσεις, διώχνουν το κακό, ανοίγουν χώρο για το καλό και την πρόοδο του ανθρώπου, χτίζουν αυτό που λέμε ανθρώπινη κοινωνία.

Στη δική μας τοπική κοινωνία από το Μάιο άρχισε να παίζεται η πρώτη πράξη ενός έργου ( που είναι σε εξέλιξη).

Ο χώρος: Η Κοβεντάρειος αίθουσα .

Ο τίτλος: «Φόρουμ ιδεών για τη νέα δημοτική βιβλιοθήκη.»

Το κοινό μικρό. Οι πολλοί ήταν έξω. Οι 4 τοίχοι όρισαν το χώρο-θέατρο και άφησαν τους ανθρώπους της πόλης και τις ιδέες τους έξω. Στη σκηνή παίζουν οι λίγοι με τις λιγοστές ιδέες τους. Με αοριστολογίες και γενικολογίες «τραβάνε γραμμές» μπερδεμένες στο χώρο ( σαν να ήταν αυτό το σκηνικό) .

Ένας θεατής– ακροατής προσπαθεί να παρακολουθήσει την πορεία και τη σχέση που έχουν οι γραμμές. Αδύνατον. Χάνεται μέσα σ’ ένα λαβύρινθο.

Αυτό είναι, το σκηνικό έγινε: ένας λαβύρινθος.

Και ποιοι θα παίξουν σ’ αυτή τη σκηνή;

Ο σκηνοθέτης κράτησε καλά το μυστικό. Άφησε το κοινό να περιμένει με τις απορίες του μέχρι την επόμενη πράξη.

Και αυτή άρχισε με τίτλο: Λασσάνεια 2017.

Η σκηνή τώρα είναι όλη η πόλη, αλλά. Μια ισχυρή κυρία, η Εξουσία απωθεί μια ευγενική παρουσία, τη Συμμετοχή.

Οι πρωταγωνιστές παίζουν αόρατοι σχεδόν μέσα στο λαβύρινθο του σκηνικού και το κοινό, οι άνθρωποι της πόλης παρακολουθούν στις παρυφές

Και ποιοί είναι οι πρωταγωνιστές στη σκηνή της πόλης μας; Είναι οι άλλοι, οι ξενόφερτοι. Και είναι σπουδαίοι, γιατί πληρώνονται αδρά και διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο θεατής παρατηρεί και περιμένει. Το κοινό της πόλης δυσφορεί. Λείπει το μεράκι, το κέφι, η ανοιχτωσιά της σκέψης , οι ιδέες που αποκλείστηκαν, η φαντασία που θα συνεπάρει και θα αλαφρώσει την ψυχή του κόσμου, αλλά και το αίσθημα δικαίου.

Η κάθαρση δεν ήρθε ακόμα, το έργο δεν τελείωσε. Το κοινό περιμένει την επόμενη πράξη.

Κοζάνη 26-9-2017

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

φιλόλογος