Σε εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα. Σήμερα στην Κοζάνη παραχωρήθηκε σχετική συνέντευξη τύπου όπου συμμετείχαν οι: Ρούσης Αλεξανδρής Αντιπ. Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Χ. Τσεβεκίδης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Ελισάβετ Δερβενιωτάκη πρόεδρος Φαρμακευτικού συλλόγου Κοζάνης, Ι. Ρωμιόπουλος λοιμωξιολόγος, Α. Παγκαρλιώτα παιδίατρος, και Λάζαρος Πάσχος (Κέντρο Υγείας Σερβίων).

Ποιοι και πότε πρέπει να εμβολιαστούν
Στα παιδιά η πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς μετατίθεται νωρίτερα –από την ηλικία των 15 μηνών, πάει στους 12 μήνες. Σε συντομότερο διάστημα από το αρχικά προβλεπόμενο γίνεται και η δεύτερη δόση, ήτοι στο τρίμηνο από την πρώτη δόση.
Στους ενήλικες που έχουν γεννηθεί πριν το 1970 και δεν έχουν νοσήσει για να έχουν φυσική ανοσία, εφόσον στο περιβάλλον τους έχουν εμφανιστεί κρούσματα, ή η δουλειά τους τούς φέρνει σε επαφή με κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι επίνοσος, συστήνεται να ελέγξουν αν έχουν εμβολιαστεί και αν δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις να κάνουν και συμπληρωματική δόση. Οι ανασφάλιστοι μπορούν να συνταγογραφούν τα εμβόλια δωρεάν, μέσω ειδικής φόρμας στο σύστημα συνταγογράφησης μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Θανάσης Τέγος