Βαθιά επικριτικός με την Ευρώπη μετά την εποχή του Μάαστριχτ, αλλά και με όσους διαπραγματεύτηκαν αρχικά με τους Ευρωπαίους εταίρους τα θέματα της ελληνικής κρίσης, εμφανίστηκε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός από την Κοζάνη. Απευθύνοντας τον χαιρετισμό του στους πολίτες της Κοζάνης, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου για τις εργασίες του 2ου Συμποσίου Λογοτεχνίας που διοργάνωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Παρέμβαση, ο Βασίλης Βασιλικός καταφέρθηκε κατά όσων είχαν την ευθύνη της υπογραφής του πρώτου μνημονίου. «Δεν διαπραγματευτήκαμε, υπογράψαμε χωρίς να κάνουμε τίποτα» σημείωσε ενώ από την άλλη πλευρά, αναγνώρισε τις μεγάλες ευθύνες των εταίρων, λέγοντας ότι χρησιμοποίησαν τη χώρα ως πειραματόζωο. «Τα σχέδιά τους μετά τη λάθος συνταγή του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων απέτυχαν και τώρα δεν ξέρουν που να κρυφτούν» επισήμανε.

Ο Έλληνας συγγραφέας φάνηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «όταν η οικονομία αντικαθιστά το όραμα της Ευρώπης, το μέλλον της Ευρώπης γίνεται παρόραμα», και θυμήθηκε το μακρινό 1992 όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ο ίδιος και πολλοί Γάλλοι διανοούμενοι πολέμησαν με πάθος. «Γράφτηκα μέχρι και σε κόμμα που ήταν εναντίον της συνθήκης, για να καταλάβετε από τις 12.000 σελίδες που ήταν οι βασικές αρχές της, δεν υπήρχε ούτε μια σελίδα αφιερωμένη στον πολιτισμό της Ευρώπης» τόνισε και καταληκτικά είπε: «Από εκείνη τη στιγμή ξέραμε ότι πρωτεύουσα θα ήταν η Φρανκφούρτη όπου υπάρχει η γνωστή τράπεζα».

Υπενθύμισε στο κοινό ότι η μεγάλη του αγάπη δεν είναι η πολιτική που εκπορεύεται από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά η πολιτική που παράγεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης, για την οποία πιστεύει ότι μπορεί να «αποτελέσει το κλειδί της ευημερίας των πολτών». Μίλησε για τις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους στις οποίες ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων, όπου τη δεύτερη φορά επί δημαρχίας Καμίνη, έπειτα από 1,5 χρόνο στα έδρανα του δήμου, υπόβαλε την παραίτησή του. «Παραιτήθηκα γιατί δεν μπορούσα να βλέπω τη φάτσα του Κασιδιάρη να κάθεται απέναντι μου στο έδρανο και από την άλλη γιατί δεν έβλεπα να γίνονται πράγματα σε θέματα πολιτισμού όπως τα είχα φανταστεί».

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ