Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας: Για τον απολογισμό του Δήμου Εορδαίας για το έτος 2016

8 Οκτωβρίου 2017
12:55
Κανένα σχόλιο

Ο απολογισμός του Δήμου Εορδαίας συζητήθηκε σε μια περίοδο που η εργατική λαϊκή οικογένεια δέχεται ανελέητη επίθεση και από τη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και από τις προηγούμενες. Η φοροληστεία θα συνεχιστεί για τα λαϊκά στρώματα ενώ αντίθετα τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η ΝΔ υπόσχονται στο μεγάλο κεφάλαιο (όπου φορολογούνται μόνο τα κέρδη τους) μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Με απόφαση της κυβέρνησης προβλέπεται να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στους δανειστές. Πρέπει να επιμένουμε στην προηγούμενη απόφαση που πήραμε να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα. Να καταγγείλουμε το αίτημα της κυβέρνησης να περικοπεί μέρος ή ολόκληρη η ΚΑΠ σε περίπτωση άρνησης στο παραπάνω αίτημα.

Είναι γνωστό ότι ο οικονομικός απολογισμός αποτελεί μεταξύ άλλων πρακτικά την πιστοποίηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος του Δήμου και των τροποποιήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία υπενθυμίζουμε ότι δεν τα ψηφίσαμε.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν ότι η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε το έργο των εργαζομένων στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, που γνωρίζουμε ότι μοχθούν να ανταποκριθούν με ελλείψεις σε προσωπικό, σε μια διαδικασία που δεν την επέλεξαν οι ίδιοι και είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού το πλεόνασμα είναι περίπου 3.500.000€ το οποίο προέρχεται από περικοπές δαπανών. Τα στοιχεία του ταμειακού απολογιστικού πίνακα του 2016 και οι οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνουν και επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση προς τα κάτω της κρατικής χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από «ίδια έσοδα», δηλαδή από επιπλέον δημοτική φορολογία για να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ενόψει της νέας κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2018, με εγκύκλιο του Ιουλίου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση κράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Αυτό κύρια αφορά, όπως η ίδια η εγκύκλιος αναφέρει, δαπάνες προσωπικού και δαπάνες που αφορούν επιχορηγήσεις νομικών προσώπων, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους.

Το πλεόνασμα που υπάρχει δεν συνοδεύεται από αύξηση ή βελτίωση των υπηρεσιών, από μείωση των δημοτικών τελών, γενικά από μέτρα και ενέργειες που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να μειώθηκαν κατά 30% τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες, οι υπόλοιποι πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη (1,99€/τμ). Η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ θα επιφέρει αύξηση στα δημοτικά τέλη από 28€/tn σε 69€/tn στα σκουπίδια χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τέλος ταφής Στα λόγια η δημοτική αρχή στήριξε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην πράξη όμως θα προσληφθούν οι 24 από τους 31 συμβασιούχους, οι υπόλοιποι θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης.

Κανένα μέτρο δεν πήρε η δημοτική αρχή για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων παρόλο που υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα παιδιά για την τωρινή Δημοτική Αρχή όπως και για τις προηγούμενες εξακολουθούν να είναι κόστος. Τη «σφραγίδα» της συμπολίτευσης και των άλλων παρατάξεων φέρνουν οι υποβιβασμοί των δημοτικών σχολείων Προαστίου και του 7ου Δημοτικού σχολείου, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν «υιοθετούνταν» η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ανακατανομή τομέων.

Όλοι συμφωνούμε ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Τα μισά νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιες υποδομές. Οι 2 παιδικοί σταθμοί από τους 3 σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 99 κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση. Η απαξίωση των δημοτικών παιδικών σταθμών είχε σαν αποτέλεσμα φέτος από τα 311 ωφελούμενα παιδιά με ΕΣΠΑ μόνο τα 26 προτίμησαν τους δημοτικούς στερώντας έτσι βασικούς πόρους από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Καμία στήριξη από την πλευρά του Δήμου στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από το βάρος της αντιλαϊκής επίθεσης. Πολλές φόρες βάλαμε το αίτημα χορήγησης ενός γεύματος (δεκατιανό) στους μαθητές όλων των βαθμίδων. Γι’ αυτή τη δαπάνη μπορούν να αξιοποιηθούν λεφτά από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η δημοτική αρχή της Πάτρας της οποίας ο δήμαρχος είναι κομμουνιστής, να χορηγεί ένα γεύμα σε περίπου 1600 μαθητές.

Καμία πρόσβαση στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής στον αθλητισμό και στον πολιτισμό καθώς υπάρχουν συνδρομές μηνιαίες και εγγραφές.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την οικονομικό απολογισμό του 2016. Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού μας χρειάζεται:

  • Πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.

  • Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από τους ΟΤΑ τους οποίους απεμπόλησε η πρώην ΚΕΔΚΕ και η τωρινή ΚΕΔΕ, γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.

  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Διαφωνούμε ριζικά με ευέλικτες μορφές εργασίας. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου.

  • Απαιτούμε έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασίας από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή των έργων να γίνεται από δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.

  • Διεκδικούμε δωρεάν Παιδεία, Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη με κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, σχολικών επιτροπών, παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι εισφορές στους παιδικούς σταθμούς.

Τέλος τονίζουμε ότι η βαθιά αντιδραστική πολιτική και δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί αν ανατραπεί χωρίς την οργάνωση των εργαζομένων και την κοινωνική συμμαχία τους με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα σε δρόμο σύγκρουσης και ανατροπής της σημερινής πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συνταχθούν με τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.