Στην αρχική της άποψη ζητώντας την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Στέφανου Μπίρου εμφανίστηκε, αρχικά, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου με αφορμή απευθείας ανάθεση έργου στην Π.Ε. Φλώρινας, προϋπολογισμού 400.000€ (διαβάστε εδώ σχετικά όπως κατήγγειλε και επανέλαβε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. «Σε κάτι που είναι προφανώς παράνομο δεν μπορούμε να συμπράξουμε. Προστατέψτε τους Περιφερειακούς Συμβούλους, προστατέψτε το Π.Σ.», είπε απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη και το Σώμα ευρύτερα.

«Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις και τα γραφεία μελετών που ασχολούνται με τα δημόσια έργα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι νέοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνίτες και απλοί εργαζόμενοι φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και μεροκάματο, η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίζεται το Δημόσιο Χρήμα με αδιαφανείς διαδικασίες που δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα, τόσο για  την ορθή και νόμιμη αξιοποίησή του όσο και για τους σκοπούς που εξυπηρετεί αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης», επανέλαβε προς πάσα κατεύθυνση η κα Ζεμπιλιάδου. «Αυτή η διαδικασία είναι προδήλως παράνομη… Καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Μη μας πετάτε το μπαλάκι ότι δεν θέλουμε τα έργα…», υπογράμμισε.

Περαιτέρω εξηγήσεις και ενημέρωση ζήτησε από τον Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη ζήτησε η περιφερειακή σύμβουλος Ελισάβετ Παναγιωτίδου: «εγώ και όλοι όσοι καταγόμαστε από τη Φλώρινα επιθυμούμε να γίνεται έργο στη Φλώρινα, απλά πραγματικά θα ήθελα αν μπορεί κάποιος τρίτος – γιατί νομικά όντως ως ένα σημείο ο κ. Δακής και η κα Ζεμπιλιάδου έχουν δίκιο – αν μπορεί κάποιος νομικός να μας εξηγήσει, γιατί πραγματικά κ. Καρυπίδη και κ. Μπίρο δεν έχουμε καταλάβει τη θέση σας. Δώστε μας ακριβείς εξηγήσεις για να μας διευκολύνετε», ανέφερε.

Από τη μεριά του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Δακή κ. Βόσδου στάθηκε στο γεγονός πως «η υλοποίηση των έργων πρέπει να γίνεται είτε από την Περιφερειακή είτε από τη Δημοτική Αρχή. Αυτή είναι η επιταγή της Υπουργικής Απόφασης. Είναι ξεκάθαρο. Ακόμη και η καλύτερη μελέτη να είναι δεν έχουμε κάποιον να μας το πιστοποιήσει. Εμείς χωρίς υπογραφή από τις δικές μας Υπηρεσίες σαν Π.Σ. δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη…».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σόκουτης εκφράζοντας την ερώτησή του προς τους μηχανικούς και τους νομικούς: «Όταν μιλάμε για δημόσιες συμβάσεις στην Υ.Α. αναφέρει ‘’συμβάσεις Δημοσίων Υπηρεσιών, αφορά ποίον; Το ένα μέρος λοιπόν να είναι το Δημόσιο», ζήτησε μάλιστα ειδική συνεδρίαση του Π.Σ. για να διευκρινιστούν τα όποια σημεία χρήζουν επεξηγήσεων.

Στην όλη διαδικασία για τα έργα αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Στ. Μπίρος: Οτιδήποτε ένταξη, απένταξη κ.ά. έργων γίνεται πάντα σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες. Ακολουθούμε συγκεκριμένη διαδικασία. Ποτέ δεν έγινε κάτι χωρίς να ερωτηθεί η Υπηρεσία που έχει γνώση γι’ αυτά. Ξέρετε όλοι ότι ήταν δέσμευση ότι η Αγία Όλγα θα είναι στη διάθεση του Πανεπιστημίου. Εάν δεν λαμβάναμε δράση ούτε στον επόμενο αιώνα θα κατασκευαζόταν το έργο… Νομικά Πρόσωπα επιτρέπεται να τα υλοποιούν τα έργα και αυτό κάναμε», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνος με την πρόταση του κ. Σόκουτη για ειδική συνεδρίαση εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Βήττας: «και όλα τα άλλα έργα που είναι στον ίδιο Πίνακα το ίδιο πρόβλημα έχουν. Οπότε θα ήταν χρήσιμη μια συνολικότερη συζήτηση…», είπε.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του είπε: «ακούμε πρωτίστως τις Υπηρεσίες» και ρώτησε ευθέως την Επιτροπή Ελέγχου που εκπροσωπείτο στο Π.Σ. από τον κ. Χαραλαμπίδη: «μπορεί να είναι φορέας υλοποίησης ο συγκεκριμένος Σύλλογος που είναι και ιδιοκτήτης της Αγίας Όλγας, ναι ή όχι;»: «Ο Σύλλογος διαθέτει τεχνική υπηρεσία και θα κάνει και την επίβλεψη, άρα μπορεί», ανταπάντησε ο κ. Χαραλαμπίδης. «Είναι η τρίτη φορά που έρχεται ως συζήτηση το αν μπορούν ΝΠΙΔ να υλοποιούν έργα», είπε το μέλος της Επιτροπής, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τέτοιων έργων τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών: «Εάν δεν υπήρχε ουσιαστικά ο Πόρος Ανάπτυξης για την περιοχή ούτε Λαογραφικό Μουσείο θα υπήρχε ούτε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, έργα που υλοποίησε ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών με τη συνεπικουρία Τεχνικών Υπηρεσιών».

«Όταν ερμηνεύεται έναν νόμο θα τον ερμηνεύεται συνολικά και όχι τμηματικά», είπε.

«Θα ζητήσουμε και νομική γνώμη θα ζητήσουμε και ερμηνεία αν χρειαστεί, θα το θέσουμε και στον Υπουργό αν χρειαστεί αλλά αυτό το έργο θα τελειώσει. Έχουμε έναν φορέα που διαθέτει τζάμπα στο Πανεπιστήμιο ένα κτίριο, καλούμαστε εμείς επειδή δεν υπάρχουν χρήματα να το υλοποιήσουμε. Να μη γίνεται συζήτηση που αφήνει να περάσει προς τα έξω ότι υπάρχει διασπάθιση του Τοπικού Πόρου κι ότι κάτι έχει κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης. Μην μένουμε στις εντυπώσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι η Επιτροπή Ελέγχου έχει σαφέστατη εντολή, πως ό,τι δεν εγκρίνεται από άποψη νομιμότητας δεν γίνεται αποδεκτό…».

Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο κ. Καρυπίδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής, είπε με σαφήνεια και προς αποφυγή παρερμηνειών: «δεν άφησα καμία αιχμή για κανέναν και είπα για να μη δημιουργούνται προβλήματα να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία που λέει ότι η υλοποίηση έργων του ΕΑΠ γίνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Θα το υπογράψει η Δ/νουσα Υπηρεσία. Ποιο είναι το πρόβλημα; Αρνείται κανείς να το κάνει η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών; Προσπαθούμε να πούμε το αυτονόητο; Εμπιστευόμαστε τις Υπηρεσίες μας.  Δεν θα εμπιστευθούμε την Υπηρεσία μας; Η Επιτροπή όμως δεν λέει τίποτα. Παλιές αποφάσεις ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης…», σχολίασε ο κ. Δακής.

«Για να τελειώνει η ιστορία όλες οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι στοχευμένες και αν χρειαστεί κάτι περαιτέρω θα γίνει….», δεσμεύτηκε τέλος ο κ. Καρυπίδης.

Εν τέλει έγινε αποδεκτή η πρόταση του Γ. Δακή, ενώ σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε η κα. Ζεμπιλιάδουν θα εξετασθούν σε «δεύτερο χρόνο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

 

Τίνα Παπαντωνίου για το Kozan.gr