Καταστροφική ήταν η χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή των Ιμέρων Κοζάνης. Ο ολικός παγετός, που επικράτησε τον περασμένο Δεκέμβριο, και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα επηρέασαν αρνητικά το σύνολο σχεδόν της ελαιοκαλλιέργειας και δεν ευνόησαν την ανθοφορία των δέντρων, με αποτέλεσμα η συνολική φετινή παραγωγή ελιάς, βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης, να είναι μειωμένη κατά 90%-95%. «Η παραγωγή δεν φτάνει ούτε στο 10% φέτος», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιμέρων Κοζάνης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, και προσθέτει πως φέτος έδωσαν μόνον 30 τόνους ελιές, όταν τα προηγούμενα χρόνια οι ποσότητες έφταναν τους 350 τόνους.

Ίδια είναι η εικόνα και για το φημισμένο και βραβευμένο ελαιόλαδο Ιμέρων, που παράγει ο συνεταιρισμός. «Η απώλεια στην παραγωγή ξεπερνά το 95%. Ακαρπία με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή των Σερβίων – Βελβεντού σημειώνει κάθε χρόνο αυξητική τάση 5%-10%, με τη συνολική έκταση φέτος να έχει ξεπεράσει τα 3.000 στρέμματα, ήτοι 80.000 ελαιόδεντρα, εκ των οποίων το 10% δεν έχει τεθεί ακόμη στην παραγωγή.

Το ελαιόλαδο Ιμέρων Κοζάνης έχει κατακτήσει φέτος, σε διεθνείς και ελληνικούς διαγωνισμούς, τιμητικές διακρίσεις, καθώς και πέντε χρυσά και δύο αργυρά βραβεία ποιότητας. Η παραγόμενη ποσότητα από τον συνεταιρισμό διατίθεται άμεσα στο αγοραστικό κοινό, ενώ άλλες ποσότητες εξάγονται στη Γερμανία. «Η ζήτηση για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ιμέρων είναι μεγάλη και ποτέ δεν μένει ούτε σταγόνα στις αποθήκες του συνεταιρισμού», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ένα λάδι με αυξημένες φαινόλες

Το ελαιόλαδο Ιμέρων ξεχωρίζει για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Περιέχει αυξημένες φαινόλες, 725, όταν ο μέσος όρος είναι 250-280, χαρακτηρίζοντας τη γεύση του φρουτώδη, πικρή και πικάντικ, ενώ η οξύτητά του διαμορφώνεται σε 0,1-0,4%. Στο φετινό Athena International Olive Oil Competition έλαβε τη διάκριση ως το καλύτερο λάδι της Μακεδονίας. Παρόλο που η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη, ωστόσο, η καλλιέργεια θεωρείται ιδιαίτερα δυναμική.

 

Ύπαιθρος Χώρα | εφημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη