Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γ.Αντωνιάδη: “Πανάκριβη και δύσκολη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές και σε φοιτητουπόλεις”

10 Οκτωβρίου 2017
10:37
Κανένα σχόλιο

ΕΡΩΤΗΣΗ
 

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Πανάκριβη, αλλά και αδύνατη η εύρεση φοιτητικής κατοικίας σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος και σε πόλεις με πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές

Κύριε Υπουργέ,
Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε ακόμα μία ακαδημαϊκή χρονιά και χιλιάδες φοιτητές θα χρειαστεί να μετεγκατασταθούν για κάποια χρόνια σε πόλη μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Το κόστος της διαμονής (ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ), καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης.
Όσοι φοιτητές πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές και Τμήματα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος (νησιά Αιγαίου, Ιονίου κλπ) ή σε πόλεις της περιφέρειας με υψηλό φοιτητικό πληθυσμό, δοκίμασαν μια δυσάρεστη έκπληξη κατά την αναζήτηση κατοικίας. Από τη μία οι διαθέσιμες προς ενοικίαση κατοικίες είναι ελάχιστες, από την άλλη οι τιμές ενοικίου απαγορευτικές για τη μέση ελληνική οικογένεια. Η απάντηση -αν και προφανής- εξοργίζει. Οι τιμές των ενοικίων καθορίζονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν ο νησιώτης γνωρίζει πως νοικιάζοντάς το ακίνητό του σε τουρίστες θα βγάλει σε 2-3 μέρες τα χρήματα που θα έβγαζε σε ένα μήνα, νοικιάζοντας το ακίνητο με ετήσιο συμβόλαιο, είναι προφανές πως δε θα το νοικιάσει στο φοιτητή (ή στο δημόσιο υπάλληλο, πυροσβέστη, αστυνομικό, για να δούμε και μια άλλη πτυχή του προβλήματος) ή θα ζητήσει ένα εξωφρενικά υψηλό ενοίκιο. Ομοίως, ο ιδιοκτήτης ακινήτου σε μια «φοιτητούπολη», θα ζητήσει ένα υπέρογκο μηνιαίο ενοίκιο, γνωρίζοντας πως η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας, τα παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας, της περισσότερο χτυπημένης από την οικονομική κρίση, αν και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την εισαγωγή τους σε κάποια Σχολή, τώρα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους για μόρφωση. Είναι γνωστό πως αυτή η κατάσταση χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε εκτός από το να κατασκευάσει περισσότερες φοιτητικές εστίες, να προχωρήσει σε μετακινήσεις Σχολών και Τμημάτων από τις «προβληματικές» περιοχές σε κάποιες άλλες με καλύτερη υποδομή, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στη γνώση μόνο τα παιδιά των εύπορων συμπολιτών μας.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Γνωρίζετε την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος που στερεί τη γνώση από μια μεγάλη μερίδα των νέων μας;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για τη βελτίωση της κατάστασης;
  3. Σκοπεύετε να εφαρμόσετε δραστικά μέτρα, ακόμα και μετεγκατάσταση Σχολών και Τμημάτων από τουριστικές και «κορεσμένες» περιοχές, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γιάννης Αντωνιάδης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.