Στον αγώνα Πανθρακικός- ΠΑΕ Ποντίων ο διαιτητής της αναμέτρησης, εκτελώντας τις οδηγίες της Ε.Π.Σ Θράκης, διέκοψε το παιχνίδι και τιμώρησε την ομάδα των Ποντίων. Είχε προηγηθεί ανάλογο γεγονός σε προηγούμενο αγώνα της ΠΑΕ Ποντίων. Ο λόγος; Η ύπαρξη του συνθήματος «Δεν ξεχνώ-Πάντα τιμώ» και η εικόνα ποντίων χορευτών στο πίσω μέρος της φανέλας!

Ακόμα και όταν καλύφθηκε το σύνθημα, η ομάδα των Ποντίων τιμωρήθηκε διότι θεωρείται «πολιτική εικόνα» η εικόνα των χορευτών! Είναι εξωφρενικό ότι θεωρείται πολιτικό μήνυμα η εικόνα ποντίων χορευτών με την ιστορική φορεσιά του πόντιου αντάρτη!

Το «δεν ξεχνώ-πάντα τιμώ» δεν είναι πολιτικό σύνθημα με την στενή έννοια του όρου. Είναι ένα ανθρωπιστικό μήνυμα.

Εμείς οι Πόντιοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν λαό. Κανένας λαός δεν είναι εξ ορισμού και συνολικά ένοχος ή αθώος. Έχουμε να χωρίσουμε όμως πολλά με αυτούς που χρησιμοποιώντας ιδεολογήματα, φανατίζουν τον κόσμο, σπέρνουν μισαλλοδοξία και εθνικιστικές υστερίες που οδηγούν σε πολέμους και γενοκτονίες.

Για αυτό είναι σημαντικό το μήνυμα «Δεν ξεχνώ-Πάντα τιμώ». Γιατί διατηρεί ζωντανή τη μνήμη μας, τιμά τους προγόνους μας και μαθαίνει στις νέες γενιές τα δεινά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Οι λαοί πρέπει να θυμούνται και να τιμούν την ιστορία τους. Ειδάλλως, ως γνωστό, είναι αναγκασμένοι να το ξαναζήσουν.

Γιώργος Χριστοφορίδης
Μέλος Δ.Σ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας