Στην ατζέντα της συνάντησης ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και οι 200 απολύσεις

5 Ιανουαρίου 2017
12:27

Το θέμα των 200 απολύσεων προχωρημένης ηλικίας εργαζομένων θα βρεθεί μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σημερα η διοικηση της ΓΕΝΟΠ με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.

Αν και η διοίκηση της ΔΕΗ είχε δεσμευθεί πρώτα να συζητήσει το ζήτημα με την ΓΕΝΟΠ και μετά να προχωρήσει στην λήψη αποφάσεων, εντούτοις οι πληροφορίες λένε ότι συμπεριλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του προσεχούς ΔΣ της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η εισήγηση αφορά μεταξύ άλλων 70 τεχνικούς, 50 μηχανικούς, 25 υπομηχανικούς, 20 διευθυντικά στελέχη, 15 διοικητικούς υπαλλήλους, κ.ο.κ.

Εδώ και καιρό η ΓΕΝΟΠ έχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση στις απολύσεις, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης. Και αυτο καθώς βρίσκεται σε ισχύ παλαιότερος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο σε περιπτωση απόλυσης εργαζομένου που έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, η αποζημίωση συμψηφίζεται με το εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ο νόμος αλλάξει και καταβληθεί ολόκληρη η αποζημίωση, τοτε η ΓΕΝΟΠ δέχεται να άρει τις όποιες ενστάσεις της ως προς τις απολύσεις.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ παρότι κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης, επιλέγουν για οικονομικούς λόγους την παραμονή τους στην εργασία.

Στη ΔΕΗ για παράδειγμα, από 2.500 άτομα που βγήκαν στη σύνταξη το 2010 και 1.500 που ακολούθησαν το 2011, τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο 600 με 700, ενώ πέρυσι ο αριθμός έπεσε στα 150 άτομα. Δηλαδή από περίπου 4% ετησίως επί του προσωπικού των 18.000, το ποσοστό των αποχωρούντων έχει πέσει στο 1,5 %.

Δίχως να είναι σαφές τι συμβαίνει σε άλλες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα γενικευμένο φαινόμενο στις ΔΕΚΟ, αφού όλες διέπονται πλέον από το ίδιο καθεστώς.

Σαν αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι προχωρημένης ηλικίας επιλέγουν για οικονομικούς λόγους (μειωμένες συντάξεις, υψηλές φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις), ακόμη και όταν θεμελιώνουν δικαίωμα, να παραμένουν στην εργασία τους.

energypress.gr

7 σχόλια

  • Καιρός ήταν…
    Ειναι πολυ περισσότεροι που πιάνουν πλαφόν κ δεν κάνουν τπτ!!!!
    Πως θα μειωθεί αλλιως η ανεργία;
    Πάρτε νέο κόσμο του νόμου. Με εναν δικό τους μισθό δουλεύουν σίγουρα δυο νέοι κ θα προσφέρουν μια 15 τουλάχιστον!!!

    • Ετσι ακριβως είναι και παραπάνω ……… να δουλέψουν νέοι……… με τα ίδια χρήματα που παίρνει κάποιος που πιάνει το πλαφον δουλεύουν 3 άτομα…….. και να πρόσφεραν οι μεγάλοι; ποιος έσκαγε…….. φύρα είναι και πρόκληση για τον άνεργο κόσμο που βλέπει αυτές τις αδικίες, γιατί δυστυχώς η προκλητικότητα στο χώρο της ΔΕΗ δεν έχει όρια……..

  • Οι περισότεροι εξ αυτών είναι συνδικαλιστές και δεν πατάνε στην δουλειά τα διεφθηντικά στελέχη είναι ψυγεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αφού παραπέρασαν τα χρόνια τους καλά και ήσυχα θέλουν και παχουλή αποζημίωση να φύγουν.
    Εξω τώρα να μπούνε νεοι

  • Εσείς της ΓΕΝΟΠ έχετε καταλάβει ότι προκαλείται τον κόσμο και τον στρέφεται εναντίον σας;Ξέρετε πόσες οικογένειες πέρασαν τις γιορτές χωρίς 1 ευρώ ενώ εσείς πήρατε τους παχουλους μισθούς σας ΣΤΗΝ ΏΡΑ ΤΟΥΣ;Και τώρα ζητάτε να αλλάξει το κράτος τους νόμους πάλι προς το συμφέρον σας,είστε με τα καλά σας;;;;;;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.