ΣΕΕΕΝ: Απληρωτη δουλειά, σακατηδες εργάτες, ετσι κερδίζουν οι κεφαλαιοκρατες

23 Οκτωβρίου 2017
12:28

Το νέο θυμα της εργοδοτικής ασυδοσίας, αποτελεί ο παραλίγο νεκρός εργάτης εργολαβίας στο Νότιο Πεδίο. Δεν πέρασε καιρός απο το θανατηφόρο σε εργολαβία του Ορυχείου Καρδιάς όπου αποδείχτηκε ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες σε ΔΕΗ Α.Ε και εργολάβο (αφου ο εργαζόμενος ήταν αδήλωτος, το κλαρκ δεν είχε τις απαραίτητες άδειες κτλ) και το νέο αυτό παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτές τις ευθύνες.

Συγκεκριμένα σε εργολαβία καθαρισμού στον εσκαφέα CE1 στο Νότιο Πεδίο κατα τη διάρκεια καθαρισμού του, εργαζόμενος έπεσε απο ύψος 7-8 μέτρων με αποτέλεσμα πολλαπλά κατάγματα. Οι εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη εργολαβία όπως και σε πολλές άλλες παραμένουν γα μήνες απλήρωτοι (4-5), εργάζονται κάτω απο αθλιες συνθηκες χωρίς ουσιαστικά κανένα μέτρο προστασίας ενω η εντατικοποίηση της εργασίας συνεχώς μεγαλώνει.

Ολα αυτά γιατι για την ΔΕΗ Α.Ε και τους εργολάβους τα μέτρα υγείας και ασφάλειας αποτελούν κόστος που περιορίζει τα κέρδη τους. Αυτός είναι και ενας απο τους βασικούς λόγους που η ΔΕΗ Α.Ε αξιοποίησε το νομοθετικό πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παλιότερα και διατηρεί στο ακαίραιο και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) για να εφαρμόσει και επεκτείνει το δουλεμπόριο στις εργολαβίες.

Μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί με το παραπέρα βήμα της ιδιωτικοποίησης και της πώλησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε σε μονοπωλιακούς ομίλους όπως προβλπει το 3ο μνημόνιο. Ο ανταγωνισμός για τα κέρδη θα οξυνθεί και για μια φορά ακομα χαμένοι θα βγούν οι εργαζόμενοι (με μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση , τρομοκρατία, αυξηση ατυχημάτων κ.α) και ο λαός (με αυξηση της ενεργειακής φτώχίας).

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι κια αποδεχτούν αυτή τη κατάσταση, να παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, να χύνουν το αίμα τους για τα κέρδη των αφεντικών. Να συσπειρωθούν στο ΣΕΕΕΝ να παλέψουμε μαζί και να διεκδικήσουμε :

  • Οχι στην πώληση ΑΗΣ ,Ορυχείων, υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε για το εκτακτό προσωπικό με κατώτερο μισθό 751ευρώ.

  • Κανενας απλήρωτος, ανασφάλιστος και αδήλωτος εργαζόμενος σε ορυχεία κια σταθμούς.

  • Ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας(που δεν περιορίζονται σε κράνη κια αρβυλα)

  • Αμεσα προσλήψεις με πλήρη και σταθερή εργασία.

Πτολεμαίδα 23/10/2017

Ένα σχόλιο

  • Με “πρώτη φορά αριστερή” κυβέρνηση το δουλεμπόριο γνωρίζει πιένες στην περιοχή. Θα τρίζουν τα κόκκαλα των αριστερών …

    Κατάργηση εδώ και τώρα των εργολαβιών μίσθωσης προσωπικού, είναι η μόνη λύση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.