Τι αλλάζει για τις απεργίες – Τα βρήκαν κυβέρνηση – Θεσμοί

26 Οκτωβρίου 2017
07:50

Σε θετικό κλίμα κινούνται οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση τους Θεσμούς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Συμφωνία υπάρχει για τις αλλαγές όσον αφορά στις απεργίες.

Απεργίες με… 50%

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Καμία αλλαγή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Ρυθμίσεις οφειλών

Οι πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.

Σύμφωνα με τις πηγές, πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα της ενοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Πριν… φύγουν

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα αύριο Παρασκευή ή μεθαύριο Σάββατο.

Σήμερα (26.102.2017) οι συναντήσεις θα αρχίσουν στις 12.00 με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση και την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

– 13.30 (Κοινωνική Πρόνοια): υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

– 15.00 (Χρηματοπιστωτικά- follow up): υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

– 18.00 (Δημοσιονομικά- follow up): Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.