Για μία άδικη, ατυχή και λανθασμένη κίνηση από πλευράς ΔΕΗ έκανε λόγο εκ νέου ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης παρουσιάζοντας από του βήματος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης αναλυτικά, το ιστορικό της απόφασης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης, για οφειλές του διαστήματος 1989-1999, οι οποίες τελεσιδίκησαν το 2003 και το 2012, υπέρ της ΔΕΗ.

Τόσο στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ όσο και στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Κοζάνης ξεκαθάρισε πως η ΔΕΥΑΚ δεν έχει άλλες οφειλές και πως είναι συνεπής στις ταμειακές υποχρεώσεις της, ενημερώνοντας πως καταβάλλει προς τη ΔΕΗ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα όσα επανέλαβε ο κ. Ιωαννίδης η Δημοτική Αρχή, στην ανοιχτή διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ μετά το πρόβλημα που προέκυψε, δέχεται να πληρώσει τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ, ζητώντας όμως μείωση ή πλήρη απαλοιφή των τόκων, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο Δ/ντης της ΔΕΥΑΚ κ. Παυλίδης που βρέθηκε στη συνεδρίαση ενημερώνοντας πως «υπάρχει νόμος με τον οποίο εάν καταβληθεί εφάπαξ το ποσό της οφειλής τότε ο οφειλέτης τυγχάνει μείωσης ή διαγραφής των τόκων». Είπε επίσης πως «ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις η ΔΕΗ κατέστρεψε και καταστρέφει την περιοχή Σαριγκιόλ», ενώ «δεν επίλυσε το πρόβλημα υδροδότησης στην πόλη της Κοζάνης όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν».

Αρκετά ήταν και τα ερωτήματα που ετέθησαν από Δημοτικούς Συμβούλους για το εν λόγω θέμα αλλά και από τους επικεφαλείς των παρατάξεων με τον Δήμαρχο Κοζάνης να απαντά ότι η συζήτηση συνεχίζεται με τη ΔΕΗ, ενώ σχολίασε πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ, θα παραμείνουν για ορισμένες ημέρες δεσμευμένοι, κάτι που προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να επιλύσει. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα, πως το ζήτημα θα διευθετηθεί οριστικά, με διαπραγμάτευση ενώ ήδη έχει κατατεθεί και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο για «μία άδικη κίνηση από πλευράς ΔΕΗ», ενώ μίλησε για «αργά αντανακλαστικά» από πλευράς Δημοτικής Αρχής από τη στιγμή που επιδόθηκε το κατασχετήριο στο Δήμο (ημερομηνία επίδοσης 20 Οκτωβρίου).

Τίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr