Το εστιατόριο «Γρα-Γρου, στο Βέρμιο, το επίκεντρο του graphic novel που υπογράφει, με δύο ακόμη πρόσωπα, ο Γιάννης Παλαβός από το Βελβεντό

20 Νοεμβρίου 2017
23:06
Κανένα σχόλιο

Το Γρα-Γρου ξετυλίγει μια ατμοσφαιρική ιστορία, όπου η παράδοση τέμνεται με το σήμερα και η ρεαλιστική αφήγηση υπονομεύεται από στοιχεία του φανταστικού. Με φόντο το ομώνυμο εστιατόριο, σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα για μια ολόκληρη εποχή, το βιβλίο φιλοτεχνεί μια γοητευτική πινακοθήκη χαρακτήρων λίγο πριν ο καθένας τους διαλέξει το «μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι».

Στο Βέρμιο, έξω από το χωριό Καστανιά, το εστιατόριο «Γρα-Γρου» ορίζει το πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία. Πολλοί περνούν από κεί, λίγοι όμως προσέχουν, χαμένο στην ομίχλη, ένα τοξωτό γεφύρι στην άκρη του δρόμου. Κανένας δεν ξέρει πού οδηγεί. Όσοι το βλέπουν, έχουν τον λόγο τους. Ένα πρωί μια κοπέλα φτάνει στο «Γρα-Γρου» με σκοπό να περάσει το γεφύρι. Καθώς διστάζει να το διασχίσει, ενώ περιμένει στο εστιατόριο, γνωρίζεται με τους θαμώνες και ακούει τις αφηγήσεις τους. Οι μήνες περνούν. Στο μεταξύ ο νέος δρόμος που παρακάμπτει την Καστανιά ετοιμάζεται να ανοίξει. Η ηρωίδα πρέπει να πάρει την απόφασή της.

Η έκδοση συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης, που είναι διαθέσιμη μέσω σκαναρίσματος QR code.

Οι συντέλεστες

Τάσος Ζαφειριάδης

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ορθοδοντικός, διδάκτωρ Οδοντιατρικής Α.Π.Θ., αλλά και δημιουργός κόμικς μερικής απασχόλησης (κείμενα/σχέδια). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κι έχει δημοσιεύσει αρκετά κόμικ-στριπ σε έντυπα, εφημερίδες και ιστοσελίδες από το 2002 και μετά. Είναι ιδρυτικό μέλος του The Very Closed Circle. Έχουν εκδοθεί, συχνά σε συνεργασία με άλλους δημιουργούς, οι παρακάτω δουλειές του: Το πτώμα, Intra Muros, Χαρακώματα, Αράχωβα, ΣΛΑΠ, Οι απίθανες περιπέτειες του Σπιφ & του Σπαφ, Ο Κυρ-Κονγκ και άλλες ιστορίες, Χακί χαϊκού, Δεν είναι αυτό που νομίζεις, Το Σκορποχώρι κ.ά.

Γιάννης Παλαβός

Γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Α.Π.Θ. και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (Intro Books, 2007) και Αστείο (Νεφέλη, 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο αναγνώστης.

Επίσης, έγραψε με τον Τάσο Ζαφειριάδη το σενάριο του κόμικς Το πτώμα (Jemma Press, 2011), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου. Μετέφρασε τους Τριλοβίτες του Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ (Μεταίχμιο, 2015), το Ημερολόγιο προσευχής της Φλάνερι Ο’Κόνορ (Αντίποδες, 2015) και, σε συνεργασία με τον Τάσο Αναστασίου, την ανθολογία διηγημάτων του Τομπάιας Γουλφ με τίτλο Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα (Ίκαρος, 2017).

Θανάσης Πέτρου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και δημιουργία κόμικς. Από το 2005 ως το 2011 εργάστηκε στο περιοδικό 9 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Από το 2012 διδάσκει στον ΑΚΤΟ. Έργα του: Ο τυμπανιστής και οι φίλοι του (Βιβλιοπέλαγος, 2008). Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά, σε σενάριο του Δημήτρη Βανέλλη (Τόπος, 2011). Το πτώμα, σε σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Jemma Press – καλύτερο εξώφυλλο 2011 στα Comicdom Awards και έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ (στη γαλλική γλώσσα Le Croque-mort, εκδ. Steinkis, 2015).

Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες, σε σενάρια του Δημήτρη Βανέλλη – καλύτερο κόμικς 2012 στα βραβεία Comicdom Awards. Actors – έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου και εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ, (Cartoonark, 2013). Η Μεγάλη βδομάδα του πρεζάκη (Τόπος, 2015) σε σενάριο του Δ. Βανέλλη, βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Μ. Καραγάτση. Στη μάχη του Μαραθώνα (Πατάκης, 2015) και Στη μάχη των Θερμοπυλών (Πατάκης, 2016), κόμικς σε σενάρια της Κατερίνας Σέρβη. Αμανίτα μουσκάρια, σε σενάριο του Παύλου Μεθενίτη (Γνώση, 2016).

Μιχάλης Σιγανίδης

Γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Γράφει μουσική και στίχους. Παίζει κοντραμπάσο και κιθάρα. Σπουδές: Κ.Ω.Θ., με τον Δημήτρη Ξενάριο, Α.Π.Θ. (Ο.Π.Ε.). Συμμετέχει στα συγκροτήματα: Χειμερινοί Κολυμβητές, Primavera en Salonico, Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη. Συνεργάζεται με μουσικούς της σύγχρονης-αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και με τραγουδοποιούς. Δίσκοι: Μικρός αδελφός (1987), Το Πρωί και το Βράδυ, με τον Θ. Ρέλλο (1990), Το Τραίνο-φάντασμα Φίλος (1995), Μικρές αγγελίες (1999), Basse classe (2002), Sabbath lift (2006), Οι Άλλοι (2009), 97% (2014). Ενορχηστρώσεις: Ιχνηλάτες του Ιούρα – τραγούδια από τις Εβρίδες και Ο Ήλιος και το φεγγάρι – τραγούδια από τη Σαμοθράκη.

 

Πηγή https://www.culturenow.gr/gra-groy-tasos-zafeiriadis-giannis-palavoy-thanasis-petroy/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.