Ερώτηση του βουλευτή Γ. Κασαπίδη σχετικά με την προκήρυξη του μέτρου Μ09 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών», το οποίο ενισχύει επενδύσεις συλλογικών οργανώσεων στον πρωτογενή τομέα

23 Νοεμβρίου 2017
13:33

Σε γεφύρι της Άρτας έχει μετατρέψει το ΥπΑΑΤ την προκήρυξη του μέτρου Μ09 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, το οποίο ενισχύει με πολύ ευνοϊκά κίνητρα επενδύσεις συλλογικών οργανώσεων στον πρωτογενή τομέα.

Με ευθύνη του ίδιου του Υπουργού κ. Αποστόλου η προκήρυξη καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια παρά τις διαρκείς υποσχέσεις ότι αυτή επίκειται για τον επόμενο μήνα ή εβδομάδα.

Απογοητευμένοι εκπρόσωποι των οργανωμένων αγροτών κάνουν λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της Κυβέρνησης και έλλειψη οράματος και σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα.

Με πρωτοβουλία του ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης επαναφέρει ξανά το ζήτημα προς συζήτηση στη Βουλή με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης:

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Βαγγέλη Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός για τους αγρότες η αδράνεια του Υπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης να προκήρυξει το μέτρο Μ09 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, ενάμισι έτος μετά την ψήφιση του συνεταιριστικού νόμου.

Πλήρη αδράνεια επιδεικνύει το ΥπΑΑΤ ενάμισι χρόνο μετά την ψήφιση του συνεταιριστικού νόμου, σχετικά με την έμπρακτη στήριξη των συλλογικών οργάνων των αγροτών. Παρά την έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου, δυστυχώς ακόμη εκκρεμεί η προκήρυξη του μέτρου Μ09, μεγάλης σπουδαιότητας για τον οργανωμένο αγροτικό κόσμο.

Εξαιτίας της αδράνειας αυτής 27,8 εκ. € του μέτρου 9 του ΠΑΑ παραμένουν αναξιοποίητα, εδώ και τρία χρόνια, τα οποία θα ενίσχυαν επενδύσεις με πολύ ευνοϊκά κίνητρα στον πρωτογενή τομέα μέσα από συλλογικές δράσεις. Η οργάνωση για τους μικρομεσαίους τουλάχιστον παραγωγούς σε συλλογικά σχήματα είναι μονόδρομος γιατί μέσα από τα σχήματα αυτά βελτιώνεται η οικονομική τους θέση και η διαπραγματευτική τους δύναμη. Επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας τόσο στις αγορές των εφοδίων τους όσο και στην προώθηση των προϊόντων τους. Επίσης η επίλυση θεσμικών και τεχνικών προβλημάτων και δυσκολιών τους είναι πιο εύκολη και πιο απαιτητή.

Επειδή η προκήρυξη του πολύ σημαντικού αυτού μέτρου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, τη διατυμπανίζετε διαρκώς δύο χρόνια τώρα,

Επειδή πολύτιμα κονδύλια για τον τομέα που επιθυμούμε να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας παραμένουν με δική σας ευθύνη ανενεργά,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Για ποιο λόγο ενάμισι έτος μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου δεν έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων προς ένταξη στο μέτρο Μ09 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020;

Ένα σχόλιο

  • Ερωτάσθε κύριε Κασαπίδη ποιό είναι το όραμα σας κaθώς επίσης καιτο σχέδιό σας για τον πρωτογενή τομέα;
    Μήπως τα 27,8 εκ.του μέτρου 9 του ΠΑΑ που παραμένουν αναξιοποίητα;
    Το θέμα είναι η ευρεση αγορών των γεωργικών προιόντων και η προώθηση αυτών σε νέες αγορές.
    Οσες επιδοτήσεις μέσα απο μέτρα και αν δοθούν το πρόβλημα δεν λύνεται.
    Ερωτάσθε κύριε Κασαπίδη η ΕΑΣ Κοζάνης Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών γιατί βούλιαξε στα χρέη; Συνεργατικό σχήμα δεν ήταν και η Ένωση;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.