Αστυνομικοί της Δ/νσης Θεσσαλονίκης και κάποιοι Κοζανιτες στη Μονή του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους για τη συγκομιδή ελαιών (Γράφει ο  Γεώργιος Μυλωνάς) 

23 Νοεμβρίου 2017
19:00
Κανένα σχόλιο

Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και τις αρχές του Νοέμβρη επτά συνταξιούχοι άνδρες και ένας τριανταπεντάρης από την πόλη της Κοζάνης και των περιχώρων παραβρέθηκαν για πέντε μέρες στο Μοναστήρι του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους με βασικό σκοπό να λειτουργηθούν, να προσκυνήσουν στο Μοναστήρι καθώς και να βοηθήσουν τους μοναχούς στη συγκομιδή των ελαιών.

Αυτοί ήταν:

1. Μυλωνάς Δημήτριος, συνταξιούχος οικοδόμος.

2. Μυλωνάς Μάρκος, συνταξιούχος δημοσίου.

3. Μυλωνάς Παναγιώτης, συνταξιούχος ΟΤΕ.

4. Μυλωνάς Γεώργιος, συνταξιούχος εκπ/κός.

5. Παπαστέργιος Γεώργιος, συνταξιούχος οικοδόμος.

6. Βαλαδούκας Απόστολος, συνταξιούχος Γερμανίας.

7. Γκαγκής Αθανάσιος, συνταξιούχος και

8. Λιόγας Γεώργιος, ιδιωτικός υπάλληλος.

Τη Δευτέρα στις 30 Οκτωβρίου 2017 με το ΒΑΝ της Μονής Παλαιογρατσάνου Κοζάνης έφτασαν στην Ουρανούπολη και από εκεί με το καράβι «Άξιον Εστί» αποβιβάστηκαν το μεσημέρι στη Δάφνη. Το απόγευμα με το «Αγία Άννα» κατέπλευσαν στο Μοναστήρι του Οσίου Γρηγορίου και μετά την τακτοποίησή τους στα δωμάτια σήμανε Εσπερινός. Εκκλησιάστηκαν, προσκύνησαν τις άγιες εικόνες και τα άγια λείψανα και ετοιμάστηκαν για το επόμενο πρωινό, λίαν πρωί να αναχωρήσουν για τους ελαιώνες του Μοναστηριού πάνω στο βουνό με τις πολλές πεζούλες.

Την Τρίτη, 31-10-2017, βαθειά χαράματα εκκλησιάστηκαν μέχρι τις 6 η ώρα και μετά στη μικρή τραπεζαρία πήραν τον καφέ τους και με επικεφαλής το μοναχό Τιμόθεο στις 6 και 30΄ ανέβηκαν στο βουνό και άρχισαν να «ραβδίζουν» με ειδικά μηχανήματα τις ελαιές με τον πλούσιο καρπό τους. Εκεί συνάντησαν και τον νεαρό στρατιωτικό Τασιόπουλο Μιλτιάδη από το Βρυσάκι Ημαθίας, που υπηρετεί στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Στις 10.30΄ η ώρα, ενώ έπαιρναν το πρωινό τους (πίτα με πατάτα), κατέφτασαν επτά νεαροί αστυνομικοί. Έξι από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσ/νίκης και ένας από το Αστυνομικό Τμήμα Έδεσσας. Αυτοί ήταν:

1. Καραμπάσης Αναστάσιος, Υπαστυνόμος Α΄ της Δ/νσης Θεσ/νίκης.

2. Γαλιτσιάδης Γεώργιος, Αρχιφύλακας της Δ/νσης Θεσ/νίκης.

3. Καδικιώτης Πέτρος, Αρχιφύλακας του Α.Τ. Έδεσσας.

4. Μπαλατσός Δρόσος, Αρχιφύλακας της Δ/νσης Θεσ/νίκης.

5. Ναούμ Αθανάσιος, Αρχιφύλακας της Δ/νσης Θεσ/νίκης.

6. Τσιάτσος Σωτήριος, Αρχιφύλακας της Δ/νσης Θεσ/νίκης.

7. Φέτκος Σταύρος, Αρχιφύλακας Δ/νσης Εγκληματικών Ερευνών Β. Ελλάδας. Υπεύθυνος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων ΠΟΑΣΥ.

Από τις ένδεκα και μετά οι νεαροί αστυνομικοί με τον στρατιωτικό έπιασαν στα στιβαρά τους χέρια τα μηχανήματα των «ραβδισμών» και τα κλαδιά των ελαιών συνταράζονταν από τα χτυπήματα των γενναίων παληκαριών. Οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι δεν προλάβαιναν να στρώσουν τα λιόπανα και συγχρόνως να μαζεύουν στα πλαστικά τελάρα τον πλούσιο καρπό των ελαιών. Με το τέλος της εργασίας της ημέρας, γύρω στις τρεις η ώρα, καταμετρήθηκαν εβδομήντα (73) τελάρα γεμάτα από τον ευλογημένο καρπό των ελαιών.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, από το πρωί είκοσι άνδρες με επικεφαλής το μοναχό Τιμόθεο, (οκτώ Κοζανίτες, επτά αστυνομικοί, ένας στρατιωτικός, και τρείς νεαροί Κύπριοι), βρίσκονται πάνω στο βουνό για τη συγκομιδή των ελαιών. Ο καιρός είναι πολύ ευνοϊκός για εργασία. Έχει συννεφιά με λίγη υγρασία. Οι νεαροί αστυνομικοί με τον στρατιωτικό ανέλαβαν το «ράβδισμα» των ελαιών και το γέμισμα των τελάρων γινόταν σε πολύ σύντομο χρόνο. Τα νεαρά παλικάρια εναλλάσσονται στο ράβδισμα των ελαιών, ενώ οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι με δυσκολία προλαβαίνουν να τους ακολουθούν. Ο μοναχός Τιμόθεος βλέποντας το ρυθμό της εργασίας και το αποτέλεσμα ευλογεί όλους τους εργαζομένους λέγοντας μυστικά μια προσευχή και κάνοντας με το χέρι του το σχήμα του Σταυρού. Ιδιαίτερα ευλογεί τα νεαρά παιδιά και τα σταυρώνει με το χέρι του για δεύτερη φορά! Στον γράφοντα το παρόν κειμενάκι λέει ότι αυτά τα παιδιά είναι «θηρία» και το ίδιο «θηρία» θα είναι και στην υπηρεσία τους! Στην καταφατική απάντηση του γράφοντος ότι έτσι είναι σήμερα όλα τα παιδιά της Πατρίδας μας χαμογελάει και τα ξανασταυρώνει!

Στο τέλος της ημέρας καταμετρήθηκαν 105 τελάρα γεμάτα με ελαιές! Κάπου δυόμισι τόνοι καρπός! Ο Κύπριος ηγούμενος της Μονής το απόγευμα πληροφορηθείς το γεγονός μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για όλους και ιδιαίτερα για τα γενναία παιδιά και τους ευλόγησε δεόντως!

Την άλλη μέρα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, οι αστυνομικοί εργάστηκαν μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα ανεχώρησαν για τη Θεσ/νίκη. Είχε τελειώσει η άδειά τους! Και πάλι το αποτέλεσμα της εργασίας και η συνεισφορά τους ήταν πολύτιμη! Καταμετρήθηκαν 83 τελάρα με τον πλούσιο καρπό των ελαιών!

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, με επικεφαλής το μοναχό Πανάρετο πάλι κάπου είκοσι άνδρες βρίσκονται στο βουνό για τη συγκομιδή των ελαιών. Στη θέση των αστυνομικών είναι τώρα κάποιοι μοναχοί. Στο τέλος της ημέρας καταμετρήθηκαν 74 τελάρα. Η διαφορά φάνηκε αμέσως!

Το Σάββατο έβρεξε και οι Κοζανίτες δεν ανέβηκαν στο βουνό, ενώ είχε προγραμματιστεί να εργάζονταν μέχρι το μεσημέρι. Πριν αναχωρήσουν έδωσαν ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή Κολινδρού Πιερίας, όπου το Μοναστήρι κατέχει μεγάλο αγρόκτημα με ελαιές. Το μεσημέρι αναχώρησαν για την πατρίδα τους με τις καλύτερες εντυπώσεις για την εκπλήρωση του σκοπού τους και την ευχάριστη εικόνα, που αντίκρισαν με τους αστυνομικούς και τον στρατιωτικό! Μπράβο στα παιδιά μας!

ΓΔΜ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.