Δεκέμβριο το market test για την ΔΕΗ, κλειδωμένη η λίστα των μονάδων, ευνοϊκό το κλίμα για την παράταση ζωής των παλαιών σταθμών

24 Νοεμβρίου 2017
08:41
Κανένα σχόλιο

Αντίστροφα μετρά από χθες ο χρόνος για την διενέργεια του market test που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πακέτο των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, το οποίο και τοποθετείται σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, μέσα στο Δεκέμβριο.

Επειτα από το κλείδωμα χθες στις Βρυξέλλες της τετράδας που θα τεθεί στην κρίση των δυνητικών επενδυτών (Μελίτη Ι, άδεια Μελίτη ΙΙ, Μεγαλόπολη 3 & 4), απομένει η ομάδα του ΥΠΕΝ να συντάξει μέσα στο Σαββατοκύριακο τα τελικά νομικά κείμενα, προκειμένου να τα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών την Τρίτη, ημέρα επιστροφής τους στην Αθήνα.

Αν και παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο ελληνικά αιτήματα, να παραταθεί η ζωή των παλαιών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς (από 17.500 σε 32.000 ώρες), και να απομειωθούν οι ποσότητες πώλησης ενέργειας μέσω των δημοπρασιών, εντούτοις πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες το κλίμα που συνάντησε στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μ.Βερροιόπουλος για το αίτημα παράτασης της διάρκειας ζωής των δύο σταθμών, ήταν θετικό, και ο λόγος που δεν έκλεισε το ζήτημα είναι επειδή αποτελεί αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (DG Environment). Αντίστοιχα ανοικτό παραμένει το αίτημα απομείωσης των πωλούμενων ποσοτήτων ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, το οποίο εφόσον προβλέπεται στο μνημόνιο, θα εξεταστεί ανάλογα με την πρόοδο αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Κύκλοι πάντως του ΥΠΕΝ μεταφέρουν στο “Energypress” τη σιγουριά τους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαλάσει η συμφωνία, εξαιτίας των παραπάνω ανοιχτών ακόμη ζητημάτων. Ερωτηθείς για την χρονική διενέργεια του market test, οι ίδιες πηγές απαντούν ότι αναμένουν την εντολή της DG Comp, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τα πάντα θα κριθούν από το τίμημα, όπως είπε χθες και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη από το συνέδριο του ΙΕΝΕ. Σύντομα θα πρέπει να προσληφθεί ο σύμβουλος που θα αποτιμήσει τις προς πώληση μονάδες, και βάσει της δικής του εισήγησης θα γίνει και ο διαγωνισμός. Το ερώτημα επομένως είναι πόσο αποτιμάται μια μονάδα όπως π.χ. η Μεγαλόπολη 4, με διάρκεια ζωής 14 ετών (ως το 2030-2032), και τι τιμή θα έχουν έως τότε τα δικαιώματα ρύπων.

Στο υπουργείο ΠΕΝ, όσο και στη διοίκηση της ΔΕΗ γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο και να επιθυμεί ένας επενδυτής να αποκτήσει λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία για να μπει στην ελληνική αγορά και να ελέγχει ο ίδιος το κόστος του ρεύματος που πουλάει, άλλο τόσο δεν είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα στερεά καύσιμα επένδυση ασύμφορη. Σήμερα το κόστος παραγωγής για ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 50-60 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά το 2030 αναμένεται να έχει εκτιναχθεί κοντά στα 100 ευρώ, λόγω ακριβώς της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων.

Με άλλα λόγια, δεν συμφέρει κανέναν σήμερα η αγορά λιγνιτικού εργοστασίου και ορυχείου, παρά μόνο εάν το τίμημα είναι χαμηλό. Και το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν να κάνουν αποδεκτό ένα χαμηλό τίμημα, τόσο το Δ.Σ. της ΔΕΗ, το οποίο λογοδοτεί στους μετόχους της, όσο και οι τράπεζες, οι οποίες θα δουν τα περιουσιακά της στοιχεία να μειώνονται εκ νέου, μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Από εκεί και πέρα, ακόμη και αν το “market test” αποβεί θετικό, η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά σύνθετη. Απαιτείται η απόσχιση των περιουσιακών αυτών στοιχείων από τον σημερινό κορμό της επιχείρησης, η έγκριση από διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και γενικές συνελεύσεις του μετόχου, δηλαδή διαδικασίες δύσκολες, που σημειωτέον θα “πολεμηθούν” από τη ΓΕΝΟΠ με απεργίες, και καταλήψεις.

Είναι τόσο σύνθετη υπόθεση, που γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν αυτός ευοδωθεί, ο προτιμητέος επενδυτής δεν πρόκειται να ανακηρυχθεί πριν τα τέλη του επόμενου έτους.

Τα παραπάνω αποτελούν το ένα σκέλος του κεφαλαίου ΔΕΗ. Το άλλο σκέλος είναι το πολιτικό. Ο υπ.ΠΕΝ Γ. Σταθάκης αμέσως μόλις εγκριθεί το πακέτο από τους θεσμούς, θα ξεκινήσει ένα νέο “μασάζ” ενημέρωσης σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά όσους εκλέγονται στους νομούς όπου βρίσκονται οι προς πώληση μονάδες, δηλαδή σε Φλώρινα και Αρκαδία.

Προ ημερών ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Σέλτσας τάχθηκε κατά της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε πρόσφατα και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Παπαηλιού.

Πάντως, τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος, διαφωνούν εκ του ασφαλούς με την κυβερνητική πολιτική. Η πώληση μονάδων δεν πρόκειται να περάσει σε αυτή τη φάση από τη Βουλή, παρά μόνο όταν γίνει ο διαγωνισμός (Ιούνιος 2018), και φυσικά ευοδωθεί. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μιλάμε για το φθινόπωρο-χειμώνα του 2018, ίσως και για το 2019.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.