ΣΕΑ Συνταξιούχων Ν. Κοζάνης Δημοσίου – ΟΑΕΕ – ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Παραρτ. Κοζάνης – ΣΑΣΑΚ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις υποστελέχωσης της Καρδιολογική Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου

24 Νοεμβρίου 2017
08:53

Η Καρδιολογική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις υποστελέχωσής της, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, καθώς «στον αέρα» βρίσκεται η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία των γιατρών, νοσηλευτών κ.ά. που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας μας με ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του «Μαμάτσειου», είναι πανελλαδικό και έχει να κάνει ως εξής:

Σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς, τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών τους επιστρέφονται το ένα μετά το άλλο αθεώρητα από Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση, οπότε οι Επίτροποι, με βάση την αντεργατική νομοθεσία, θεωρούν μη σύννομες τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Αντίστοιχο πρόβλημα, σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του υπουργείου, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 450 ακόμα εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό.

Παράλληλα, παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με τη μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών, τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος.

Είναι εμπαιγμός να προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να απεμπολήσει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που έχει προκύψει, επιρρίπτοντας ευθύνες στους επιτρόπους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, αφού, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την Υγεία του λαού “στη ζυγαριά του κόστους”. Για αυτό αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσλαμβάνει επικουρικούς. Επειδή πληρώνονται από “τα ίδια έσοδα”, δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν “επιβαρύνουν” τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, γιατί όχι μόνο δεν καταργεί το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που επικαλούνται οι Επίτροποι, και το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, αλλά το επεκτείνει.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι μονόδρομος είναι η χωρίς καθυστέρηση οργάνωση του αγώνα, όλων, όχι μόνο για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και για την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Απαιτούμε:

Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.

Η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο θέμα.

Καμία απόλυση επικουρικού.

Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στην υγεία και τη ζωή.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.