H εξαφανισμένη οδός ΜΟΡΟΒΑ (του Β. Π. Καραγιάννη)

24 Νοεμβρίου 2017
10:37

Εκδήλωση μνήμης για τη απελευθέρωση της Κορυτσάς (22-Νοε 1940) και τιμής για τους Κοζανίτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Αλβανίας στο Λαογραφικό μουσείο Κοζάνης. Αλλά πως τιμά διαχρονικά και στην πράξη ο Δήμος Κοζάνης αυτούς; Μια δημοτική αρχή πριν χρόνια άλλαξε την ονομασία της οδού Μόροβα -ανηφορίζοντας για τη αγία Αννα εκ της οδού Δημοκρατίας- σε οδό Π. και Λ. Παπασιώπη (στο μέσον της είναι το ωραίον παραδοσιακόν σπίτι των αδελφών κοζανιτών λογίων). Το βουνό Μόροβα στην Αλβανία (είναι αυτό στο οποίο πολέμησαν και χάθηκαν και άνδρες του 27 Σ.Π. που έδρευε στην Κοζάνη άρα και πολλοί Κοζανίτες όχι μόνον εκ της πόλεως. Προς τιμήν τους δόθηκε το όνομα στην οδό. Την άλλαξαν και δεν την αντικατέστησαν, απ’ όσο γνωρίζω δηλαδή. Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν δύο αντιδήμαρχοι Κοζάνης οι οποίοι πιστεύω θα φροντίσουν άμεσα, στο επόμενο δηλ. δημοτικό συμβούλιο, να διορθώσουν αυτή την τοπική ιστορική ανορθογραφία, βεβήλωση της μνήμης αυτών που τιμούσαν, θέλω να πω.

2 σχόλια

  • Σωστό το σχόλιο του κ. Καραγιάννη.

    Επισήμανση : Η οδός λεγόταν Μοράβα και την αυτή ονομασία έχουν άλλες οδοί ανά την Ελλάδα που τιμούν την μάχη Μοράβα_Ιβάν για την κατάληψη της Κορυτσάς. Είναι όμως ορθό και το Μόροβα.

    Σήμερα η οδός ονομάζεται Παπασιώπη.
    Ατυπα και οδός Προσκόπων από τις προσκοπικές λέσχεις που υπάρχουν στην αρχή της.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.