kozan.gr: Τι λένε οι περιφερειακοί σύμβουλοι (δικηγόροι) Γιάννης Βήττας & Βασίλης Καραντζίδης για το έργο «Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα”, που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: “Δεν τηρήθηκε στο ελάχιστο η κείμενη νομοθεσία για την διαχείριση των δημόσιων πόρων”

30 Νοεμβρίου 2017
07:49
Κανένα σχόλιο

Σε επιστολή – εισήγησή τους προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Φώτη Κεχαγιά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Γιάννης Βήττας & Βασίλης Καραντζίδης  (δικηγόροι), με αφορμή την αυριανή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, για το επίμαχο έργο της «Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα”, αναφέρουν:

“Κύριε Πρόεδρε,

Λάβαμε γνώση των στοιχείων του Φακέλου του έργου «Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα, με προϋπολογισμό ένταξης 400.000€ (300.000€ + 100.000€)», ο οποίος περιείχε 11 έγγραφα . Ειδικότερα περιείχε:

  1. Τεχνικό Δελτίο Έργου

  2. Τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένταξη και έγκριση εκτέλεσης

  3. Απόφαση ένταξης έργου

  4. Έγγραφο (ηλεκτρονικό μήνυμα) για τον τρόπο και τα απαιτούμενα στοιχεία για την πληρωμή του έργου.

  5. Λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

  6. Καταστατικό του Συλλόγου Ελληνικά Γράμματα

  7. Αποφάσεις του ΔΣ για το έργο

  8. Έγκριση μελέτης από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων

  9. Αίτημα για πληρωμή προκαταβολής για τις 4 συμβάσεις εκτέλεσης του έργου

  10. Μελέτες των 4 έργων επισκευής του κτηρίου

  11. Πρακτικό της Επιτροπής Ελέγχου Έργων και κοινοποίησή του με ταυτόχρονη επιστροφή του φακέλου στον Σύλλογο Ελληνικών Γραμμάτων χωρίς θεώρηση της δαπάνης.

Το ιστορικό του έργου είναι γνωστό. Έχει γίνει άλλωστε μία σχετική συζήτηση στο πλαίσιο ερώτησης που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο.

Από τον φάκελο του έργου, προκύπτει ότι ο «Σύλλογος προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων», στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το κτίριο της Παιδόπολης «Αγία Όλγα», επιχείρησε να υλοποιήσει το έργο συνάπτοντας τέσσερις συμβάσεις ανάθεσης με αντικείμενο 85.065,74ευρώ, 143.225,58 ευρώ, 25.190,00 ευρώ και 46.465,13 ευρώ αντίστοιχα., όλες υπογεγραμμένες στις 24-05-2017. Στο φάκελο περιέχονται ισάριθμα αιτήματα πληρωμής του έργου, βάσει του άρθρου 6.2 των παραπάνω αναφερόμενων συμβάσεων, όλα χωρίς ημερομηνία. Η Επιτροπή Ελέγχου Έργων του ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας κατά την 76η συνεδρίαση της διαπίστωσε «σημαντικές ελλείψεις εγγράφων και κυρίως αυτές που αφορούν στην διαδικασία επίτευξης του πραγματικού ανταγωνισμού, πράγμα που καθιστά αδύνατη την έγκριση των παραπάνω δαπανών έργου» και αποφάσισε «την επιστροφή του φακέλου με τα δικαιολογητικά με την επισήμανση προς τον σύλλογο να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για τις οποίες είχε ενημερωθεί στη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου και να υποβάλει εκ νέου τον φάκελο του έργου στην επιτροπή Ελέγχου Έργων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο από 08-08-2017 πρακτικό της 76ης συνεδρίασης.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι δεν τηρήθηκε στο ελάχιστο η κείμενη νομοθεσία για την διαχείριση των δημόσιων πόρων, και τέτοιοι προφανώς και είναι οι πόροι από το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών. Ούτε τηρήθηκε το άρθρο 6 της υπ΄ αριθµ. ∆5/ΗΛ/Β/Φ5.179/οικ.2284/2013 (ΦΕΚ – 400Β/22-2-2013), απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής που αναφέρει ότι «Η ανάθεση μελετών, η δημοπράτηση, η κατασκευή και η επίβλεψη των έργων που εντάσσονται στο ΕΑΠ, η προμήθεια υλικών και η σύναψη συμβάσεων δημόσιων υπηρεσιών, διέπονται από την αντίστοιχη κείμενη νομοθεσία ανάλογα με τον φορέα υλοποίησης. Η υλοποίηση των τεχνικών έργων του ΕΑΠ γίνεται , ανάλογα με τον φορέα υλοποίησης, από τις τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειών ή Δήμων, εφόσον έχουν την απαραίτητη τεχνική συγκρότηση και δυνατότητα».

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να εκτελείται οποιοδήποτε έργο χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας, που σαν βάθρο έχουν και την επίτευξη ανάλογης δημοσιότητας.

Από αυτή την άποψη δεν μπορεί να είναι φορέας υλοποίησης ένα σύλλογος-σωματείο, που εξ ορισμού δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη έκταση δημοσιότητας.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να επιστρέφεται ο φάκελος από την επιτροπή στον σύλλογο, σύμφωνα με την ανωτέρω παρατιθέμενη απόφαση της επιτροπής, για να διασφαλίσει ο σύλλογος την επίτευξη του ανταγωνισμού.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε από το ΠΣ να αποφασίσει

1ο Να μην υπάρχει στο εξής κανένα έργο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΑΠ, η υλοποίηση του οποίου να ανατίθεται σε ιδιώτη, χωρίς την εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας.

2ο Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την άμεση δημοπράτηση του έργου με ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας

Με εκτίμηση

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γιάννης Βήττας

Βασίλης Καραντζίδης”

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.