kozan.gr: Tην αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμογή του άρθρου 117 του Καλλικράτη για «Κωλύματα και ασυμβίβαστα», ζητούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που “φέρνουν” για συζήτηση, στην αυριανή συνεδρίαση του Π.Σ., το έργο «Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα”

30 Νοεμβρίου 2017
08:00

Προς: Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ : Εισήγηση για το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο της 1.12.2017

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια των απαντήσεων που μας διαβιβάσατε και της ενημέρωσης μας, όπως αυτή προέκυψε από τα στοιχεία του Φακέλου του έργου «Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα, με προϋπολογισμό ένταξης 400.000€ (300.000€ + 100.000€), που μας προσκομίσθηκαν, προκύπτουν σοβαρότατα ζητήματα στη διαχείριση των πόρων του ΕΑΠ (Τοπικού Πόρου).

Ειδικότερα προκύπτει καταστρατήγηση τόσο της ΥΑ που διέπει την διαχείριση του ΕΑΠ, κυρίως όμως καταστρατηγείται η Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία ως προς τις αρχές του υγιούς ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ.

Σύντομο ιστορικό

Το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς, που προβλέπεται στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (αποκαλούμενο και Τοπικός Πόρος ή Τέλος), ορίζεται στο 0,5% του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.).

Η κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από την επιβολή του Τέλους, στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας, έγινε σε εφαρμογή της υπ΄ αριθµ. ∆5/ΗΛ/Β/Φ5.179/οικ.2284/2013 (ΦΕΚ – 400Β/22-2-2013), απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

Η ως άνω ΥΑ ορίζει μεταξύ άλλων την Μεθοδολογία: Διάθεσης Κονδυλίων Ειδικού Λογαριασμού (άρθρο 2), κατάρτισης των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων – (Ε.Α.Π.) (άρθρο 4), την Παρακολούθηση των Ε.Α.Π. (άρθρο 5), την Ανάθεση και υλοποίηση μελετών και έργων του Ε.Α.Π. (άρθρο 6), τη διαδικασία για τις Πληρωμές (άρθρο 7) .

Τον Απρίλιο του 2014 εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας (11.04.2014) το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραµµα (Ε.Α.Π.) Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας 2012-2016.

 Στις 30-3-2015 ήρθε στο Π.Σ η έγκριση των πρακτικών της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΑΠ. Στην εισήγηση του Περιφερειάρχη, ως Προέδρου της ΕΠ του ΕΑΠ, δεν γίνεται ούτε τότε, ούτε και στις επόμενες Διαπιστωτικές Πράξεις που ακολούθησαν, αναφορά για την απόφαση της ΕΠ του ΕΑΠ που να αφορά την ανάθεση έργων σε τρίτους φορείς που είναι ΝΠΙΔ.

Ως εκ τούτου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΝΠΙΔ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΠ

Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα»

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με την αριθμ. 311/13-12-2016 απόφασή του ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη του έργου «Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα με προϋπολογισμό 300.000,00€ στο ΕΑΠ.

Στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου 2017, το έργο ήρθε και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο με νέα Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, προκειμένου αυτή τη φορά να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 100.000€ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το συνολικό κόστος διαμορφώθηκε στα 400.000€.

Από την εξέταση των στοιχείων του Φακέλου του Έργου προέκυψε ότι ένας ιδιωτικός φορέας (Σύλλογος για τη διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων) υλοποιούσε ο ίδιος ως Φορέας Υλοποίησης ένα έργο 400.000€ το οποίο ανέθεσε να υλοποιήσουν απευθείας 4 ανάδοχοι με τέσσερις Συμβάσεις.

Με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή

  • Δεν τήρησε την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία περί δημοσίων έργων και ειδικότερα η ΥΑ (Αριθμ. Δ5−ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ.2284 ΦΕΚ 400/22 Φεβρουαρίου 2013) και το Ν 4412/2016 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών /προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)

  • δεν τήρησε την διαδικασία που ορίζουν οι Νόμοι και οι διατάξεις περί διαχείρισης δημοσίων κονδυλίων

  • δεν διασφάλισε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε την καλή εκτέλεση του Έργου

  • παραβίασε το Ν 3852/2010 (Καλλικράτης) άρθρο 117, καθώς μια από τις εν λόγω συμβάσεις αφορά Περιφερειακό Σύμβουλο

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε από το ΠΣ να αποφασίσει

1ο Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την άμεση δημοπράτηση του έργου με ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας καθώς μέχρι σήμερα υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Περιφερειακής Αρχής. Ειδικότερα ενώ η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ένταξη του έργου είχε παρθεί ομόφωνα στις 13.12.2016, η απόφαση ένταξης βγήκε με καθυστέρηση έξι (6) μηνών στις 22.5.2017.

2ο Να αποσταλεί ο πλήρης φάκελος καθώς και ό, τι άλλο προκύψει στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να εφαρμόσει τις διατάξεις που προβλέπονται για την αποκατάσταση της νομιμότητας

3οΝα εφαρμοσθεί το άρθρο 117 του Ν3852/2010 (Καλλικράτη) «Κωλύματα και ασυμβίβαστα», για κάθε εμπλεκόμενο στην καταστρατήγηση της διάταξης

Με εκτίμηση

Οι Αιτούντες Επικεφαλής Παράταξης και Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Ζεμπιλιάδου Γεωργία

Βόσδου Σωτήρης

Παναγιωτίδου Ελισάβετ

Καμπουρίδης Σταύρος

Ένα σχόλιο

  • Μπράβο στους Περιφερειακούς Συμβούλους που τολμούν να καταδικάσουν την παρανομία και τα γλέντια με τους ημέτερους! Καρυπίδη φοβερή ανατροπή πάντως! Συγχαρητήρια στους ανεξάρτητους που έφυγαν νωρίς

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.