Alfa: Διεκδικεί κυρίαρχο ρόλο στις κατεψυγμένες ζύμες και πίτες

30 Νοεμβρίου 2017
10:21

Στα μάτια κοιτάζει πλέον τον κυριότερο ανταγωνιστή της στην ελληνική αγορά, τη «Χρυσή Ζύμη» του ομίλου Vivartia η «Alfa Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ». Η οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην Κοζάνη από τη δεκαετία του ’50 κατέχει μερίδιο στην αγορά των κατεψυγμένων πιττών και προϊόντων ζύμης 16,7% από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, ενώ τον Οκτώβριο το μερίδιό της σε όγκο ανήλθε σε 22,2%, καθιστώντας την τον μήνα αυτό σε leader της κατηγορίας.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Πέραν των προϊόντων, για τα οποία πηγή έμπνευσης αποτελεί η παράδοση, και των καινοτομιών η συνετή διαχείριση που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να σημειώνει σταθερά ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 7% στα χρόνια της κρίσης και να έχει εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό. Το 2016 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 29 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 9%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,25 εκατ. ευρώ. Για το 2017 η εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεών της κατά 7% περίπου. Ο δανεισμός της είναι μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο κλείσιμο της οικονομικής χρήσης 2016 τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν σε 31,8 εκατ. ευρώ. Για τη διετία 2017 – 2018 η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση και βελτίωση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων.

Άλλο ένα συστατικό της επιτυχημένης συνταγής είναι ότι από νωρίς η εκ της Κοζάνης ορμώμενη βιομηχανία αντελήφθη τη δύναμη των εξαγωγών. Από πολύ νωρίς, από το 1998, η εταιρεία συμμετείχε στην Annuga, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών, ενώ ήδη εξάγει τα προϊόντα της σε 35 χώρες σε όλες τις ηπείρους πλην της Αφρικής. Το 27% του τζίρου της το 2016 προέρχεται από τις εξαγωγές ενώ στόχος της εταιρείας είναι ο τριπλασιασμός αυτών σε αξία έως το 2020.

Τα προϊόντα της Alfa ταξιδεύουν όμως και με άλλο τρόπο στο εξωτερικό. Η οικογένεια Κουκουτάρη έχει δημιουργήσει το κατάστημα εστίασης «Alfa Pie House» στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, κοντά στον Λευκό Οίκο. Το κατάστημα λειτουργεί από το 2015 και η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο ίδρυσης 2-3 καταστημάτων ακόμη στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα να εφαρμοστεί ανάλογο μοντέλο και σε χώρες της Ευρώπης. Σε περίπτωση, πάντως, αύξησης των καταστημάτων, η επέκταση θα γίνει πιθανότατα μέσω του μοντέλου της δικαιόχρησης (franchising).

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται εξαγορές. Όταν πάντως κλήθηκε να απαντήσει χθες στο πλαίσιο παρουσίασης της εταιρείας σε δημοσιογράφους η διευθύντρια μάρκετινγκ της Alfa κα Κατερίνα Κουκουτάρη απάντησε χαρακτηριστικά: «Αν γίνει κάποια εξαγορά θα είναι μόνο για αναπτυξιακούς λόγους και όχι απλά για να προσθέσουμε μια εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό μας».

Η «Alfa Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ» απασχολεί 312 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται στη λιανική με 114 προϊόντα και στην κατηγορία της εστίασης – φούρνων (εν γένει food service) με 165 προϊόντα, διαθέτει 19.000 τ.μ. ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, εκ των οποίων 14.000 τ.μ. καταλαμβάνει το εργοστάσιό της στην Κοζάνη και έχει τέσσερα υποκαταστήματα πωλήσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο.

https://www.businessnews.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.