Χονδρεμπορική αγορά: Ο Άγιος Δημήτριος επανέφερε την… τάξη – Ενδείξεις σταθεροποίησης τιμών και προσφοράς

8 Δεκεμβρίου 2017
12:06

Καθώς σιγά σιγά η ζήτηση, λόγω και χαμηλών θερμοκρασιών ανεβαίνει, το ηλεκτρικό σύστημα δείχνει επί του παρόντος ανθεκτικό, χωρίς μάλιστα να καταγράφονται σημαντικές πιέσεις στη χονδρεμπορική τιμή.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι φωτογραφίες της προημερήσιας αγοράς την τελευταία εβδομάδα όταν και με αιχμές της ζήτησης μεταξύ 7000 – 7900MW οι οριακές τιμές διαμορφώθηκαν από τα 40 έως και τα 63 ευρώ η μεγαβατώρα κατά μέσο ημερήσιο όρο.

Καθοριστική στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης των τιμών, αποδεικνύεται η επιστροφή της μιας εκ των δύο μονάδων του Αγίου Δημητρίου που είχε αποσυρθεί προσωρινά για εργασίες αναβάθμισης. Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα και ανάλογα με τη ζήτηση στο σύστημα συμμετέχουν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,3,4,5 ενώ εκτός συνεχίζει να βρίσκεται η μονάδα 2.

Παράλληλα μέσα στο σύστημα για πολλές ώρες συνεχίζουν να βρίσκονται οι 2 μονάδες του Αμύνταιου και οι 2 της Καρδιάς. Θυμίζουμε ότι στο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι για λόγους επάρκειας και ασφάλειας Αμύνταιο και Καρδιά “καίνε” διαθέσιμες ώρες, που σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί το αίτημα που θα υποβληθεί για αύξηση των ωρών, εγείρεται σοβαρό ζήτημα για την ισορροπία του συστήματος τα επόμενα χρόνια.

Από τις ιδιωτικές μονάδες, διαθέσιμες εμφανίζονται όλες πλην του Ήρωνα, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα μπήκε στην αγορά μόνο μία ημέρα. Όσο για την υδροηλεκτρική παραγωγή, αν και αυξημένη κάποιες ημέρες, η αύξηση αφορά σε υποχρεωτικά νερά. Τέλος σε συνήθη ομαλά επίπεδα εμφανίζεται η παραγωγή των ΑΠΕ αλλά και οι εισαγωγές.

energypress.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.