– Μιλάμε για μια χώρα πτωχευμένη, που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πτωχεύσατε με τα γνωστά τερτίπια, δηλαδή πτωχευμένες επιχειρήσεις – πλούσιοι επιχειρηματίες, πτωχευμένα Υπουργεία – πλούσιοι πολιτικοί, πτωχευμένες τράπεζες – πλούσιοι τραπεζίτες, πτωχευμένα ΜΜΕ – πλούσιοι καναλάρχες κι εσείς μαζί τους και φτωχός ο λαός.

 – Εάν κάποιος δημόσιος υπάλληλος σήμερα στηρίζει Κυρ. Μητσοτάκη μετά από όσα έκανε σε βάρος τους όσο ήταν Υπουργός Εσωτερικών (οριζόντιες μειώσεις – απολύσεις – απειλές), μάλλον θα πάσχει από … το σύνδρομο της ‘Στοκχόλμης’, που το θύμα ερωτεύεται τον βιαστή του!

– Η Ν.Δ. κατάργησε την προστασία της α΄ κατοικίας στις 31-12-2014, δεν είχε λάβει κανένα μέτρο για τους εμπόρους και θα καταργούσε και την προστασία του νόμου Κατσέλη, – Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε την προστασία του ν. Κατσέλη και σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, την όρισε έως 31-12-2018, την συγκεκριμενοποίησε στη λαϊκή κατοικία και θέσπισε νόμο για τις ρυθμίσεις χρεών των εμπόρων (όπου η Ν.Δ. ήταν και πάλι με τις τράπεζες!) και έκανε την πρόσφατη συμφωνία κυρίων για αναστολή πλειστηριασμών για ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ, – Τη ΔΕΗ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ την πουλούσαν οριζόντια κατά 30% (και λιγνίτες και νερά) και ΧΩΡΙΣ απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εχθρικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Εμείς με υποχρέωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφεύγουμε την πώληση νερών, περιορίζουμε την αποεπένδυση στο 9% του συνολικού δυναμικού της ΔΕΗ και στηρίζουμε τους εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ Α.Ε.

Ακολουθεί το βίντεο:

 
Και τα πλήρη πρακτικά:
 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε τον κ. Βαγιωνά.

Τον λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος από τον ΣΥΡΙΖΑ για έξι λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εσείς κόψατε τις συντάξεις, κύριε συνάδελφε. Αυτό το 70% που το κόψατε σας ανήκει. Δεν γίνεται να μας κατηγορείτε και για τα δύο. Δεν τις κόψαμε, γιατί αυξήθηκαν οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα. Δεν γίνεται να μας κατηγορείτε και για τα δύο, και για τις εισφορές που αυξήθηκαν σ’ όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και για συντάξεις που δεν κόπηκαν από μας. Δηλαδή, κάνατε δώδεκα συνεχείς μειώσεις στους κλάδους που αναφέρατε κι εμείς, για να κρατήσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία στα επίπεδα που βρίσκονταν, κάναμε αυτήν τη θυσία, δηλαδή για πρώτη φορά πλήρωσαν μεγάλες εισφορές επαγγελματίες που έχουν μεγάλα εισοδήματα, γιατί μειώθηκαν οι εισφορές των επαγγελματιών που έχουν μικρά εισοδήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, συζητάμε τον τρίτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησής μας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι, της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μέσα στα μνημόνια.

Όσο κι αν δεν το θέλετε, κύριοι της Αντιπολίτευσης, εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, μετά το επιτυχές και γρήγορο -όχι εύκολο απαραίτητα- κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς ευλόγως αναμένουμε ότι έτσι θα κλείσει και η τέταρτη. Έτσι, εμείς είμαστε αυτοί που θα συντάξουμε και του χρόνου τον πρώτο μεταμνημονιακό Προϋπολογισμό και θα τον υλοποιήσουμε μάλιστα το 2019.

Και τους στόχους που θέτουμε με τον παρόντα Προϋπολογισμό, δηλαδή σταθερότητα, αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, θα τους υλοποιήσουμε ευρύτερα ακόμα με τον Προϋπολογισμό του 2019 και τότε θα κριθούμε και θα συγκριθούμε στις εκλογές από τον ελληνικό λαό.

Παλιά λέγατε ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που θα κάνετε. Τώρα δεν το πολύ λέτε. Είχατε μια αντίληψη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ότι μόνο εσείς ξέρετε να κυβερνάτε, ότι δήθεν εμείς είμαστε ανίκανοι, θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια, θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και διάφορα άλλα, που λένε συγκεκριμένα κανάλια κι εσείς.

Η πραγματικότητα άλλα λέει και πρόκειται και για μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη που προσβάλλει τον ελληνικό λαό, για την οποία φυσικά διαψευστήκατε, γιατί κρατάμε σταθερά το τιμόνι της χώρας -σταθερότερα από ό,τι εσείς- στα φουρτουνιασμένα νερά του μνημονίου, στα οποία εσείς μας βάλατε και θα εξακολουθήσουμε να το κρατάμε και στα πιο ήρεμα μετά την έξοδο από αυτά.

Μιλάμε για μια χώρα πτωχευμένη, που εσείς πτωχεύσατε με τα γνωστά τερτίπια, δηλαδή πτωχευμένες επιχειρήσεις – πλούσιοι επιχειρηματίες, πτωχευμένα Υπουργεία – πλούσιοι πολιτικοί, πτωχευμένες τράπεζες – πλούσιοι τραπεζίτες, πτωχευμένα ΜΜΕ – πλούσιοι καναλάρχες κι εσείς μαζί τους και φτωχός λαός. Εμείς οδηγούμε τη χώρα σε κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα.

Θα μου πείτε τη σταθερότητα που λέμε ότι πετυχαίνουμε ισχυριζόταν ότι την είχε πετύχει και ο Αντώνης Σαμαράς, τις πολιτικές του οποίου η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο υπερασπίζεστε και εκθειάζετε τελευταία.

Ποιες οι διαφορές της σταθερότητας του Σαμαρά με τη σταθερότητα του Τσίπρα; Βέβαια, ο Σαμαράς με Υπουργό Εσωτερικών τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε σαφή δείγματα σταθερότητας. Δώδεκα οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οριζόντιες απολύσεις, απειλές για υποχρεωτική δυσμενή αξιολόγηση και απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Και είναι απορίας άξιον αν υπάρχει σήμερα δημόσιος υπάλληλος που να θέλει να στηρίξει και να ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλλον θα πάσχει από το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», που ερωτεύεσαι τον βιαστή σου.

Ας δούμε, όμως, συγκεκριμένα παραδείγματα, τι εννοεί ο ένας και τι ο άλλος, όταν λέει σταθερότητα και ομαλότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Για τα κόκκινα δάνεια ακούγονται πάρα πολλά και τα περισσότερα είναι ανακριβή. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας καταργήθηκε στις 31.12.2013. Παρατάθηκε «κολοβή» για έναν χρόνο με μια υπεύθυνη δήλωση που έκαναν οι δανειολήπτες με τον ν. 4224/2013 και καταργήθηκε οριστικά στις 31.12.2014 από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και μάλιστα, σε προεκλογική περίοδο. Αν δείτε τη ρητορική των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από το καλοκαίρι του 2014 και μετά, είναι σαφέστατο ότι είχαν συμφωνήσει για την πλήρη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και από τον νόμο Κατσέλη. Οπότε πάνε τα νοικοκυριά. Όσοι προστατεύθηκαν, προστατεύθηκαν ως το 2014 για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο εμπορικός κόσμος είχε μηδενική προστασία από τον νόμο Δένδια. Το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, ότι δεν περπάτησε ο νόμος. Δεν υπήρχε τίποτα για τον δανειολήπτη.

Τι κάνουμε εμείς; Ο νόμος Κατσέλη επεκτάθηκε και στα χρέη στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με τους νόμους 4336 και 4346 έως τις 31.12.2018. Επικεντρωθήκαμε στη λαϊκή κατοικία σε συγκεκριμένης αξίας σπίτια. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία και τα μεγάλης αξίας σπίτια -Εκάλη, Ψυχικό, που λέγαμε- τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2015 να προσφύγουν κι αυτοί στον νόμο Κατσέλη.

Επίσης, ψηφίστηκε -και είναι πολύ σημαντικό αυτό- και ο ν. 4469 για τους εμπόρους, που, όταν το συζητούσαμε, η Νέα Δημοκρατία ήταν αντίθετη, ήταν πάλι με τις τράπεζες. Να τα θυμόμαστε αυτά.

Βελτιώσαμε τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας και έχουμε και τη «συμφωνία κυρίων» για αναστολή πλειστηριασμών για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, που μας δίνει τον χρόνο, για να πάρουμε και άλλα βελτιωτικά μέτρα.

Να δούμε και το παράδειγμα της ΔΕΗ, γιατί μας αφορά, ιδίως στην περιοχή μας. Τι πιστεύει και τι έπραξε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το ΠΑΣΟΚ; Οριζόντιο πούλημα 30%, που σημαίνει και λιγνίτες και νερά, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί εχθρικά εναντίον των υπαλλήλων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, ότι παίρνουν πολλά. Αυτά που αναφέρετε, κύριοι συνάδελφοι, του φαίνονται πολλά του Αρχηγού σας. Θέλει να κάνει κι άλλες περικοπές. Το λέει ξεκάθαρα. Είναι ειλικρινής.

Εμείς τι κάνουμε; Μετά την έκδοση της υποχρεωτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περιορίζουμε την απομείωση στις λιγνιτικές μονάδες, που αντιπροσωπεύουν συνολικά ένα μικρό ποσοστό της συνολικής δύναμης της ΔΕΗ.

Σώζουμε τα υδροηλεκτρικά, διατηρούμε μισθούς και συντάξεις και ετοιμάζουμε σχέδιο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών σε νέα μεταλιγνιτική περίοδο με πρόταγμα τα συμφέροντα της περιοχής, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Αυτό εννοούμε και πράττουμε εμείς.

Αυτές είναι οι διαφορές μας. Αυτό εννοούμε εμείς και πράττουμε όταν λέμε σταθερότητα και αυτό η Νέα Δημοκρατία.

Το άλλο αφήγημα που υπάρχει, όπου αναφέρουν για ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, τι εννοεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Αυτά που ήξεραν. Έχουν δώσει δείγματα. Δεν είναι κρυφά πράγματα. Εννοούν κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με θαλασσοδάνεια, με τα κέρδη στα Paradise Papers, με τις ζημιές στον ελληνικό λαό. Αυτά θέλουν να ξανακάνουν -ας το ξέρει ο κόσμος, που το ξέρει δηλαδή- και μάλιστα χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στους εργαζομένους. Και έχουμε τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ να τους υποστηρίζουν.

Συνοψίζοντας: Εμείς μειώσαμε την ανεργία. Οι ανασφάλιστοι πάνε στα νοσοκομεία, 800.000 τον μήνα ήταν η δαπάνη επί Αδώνιδος Γεωργιάδη Υπουργού Υγείας, 15 εκατομμύρια τον μήνα είναι τώρα. Κάναμε την κάρτα ανθρωπιστικής κρίσης, δώσαμε δωρεάν εισιτήρια στους ανέργους, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, έχουμε αύξηση κοινωνικών και οικογενειακών επιδομάτων -η δαπάνη από 100.000.000 το 2015, 270.000.000 το 2016, 720.000.000 το 2017 έφτασε το 1.020.000.000 δισεκατομμύριο το 2018. Έχουμε αύξηση εξαγωγών, αύξηση επενδύσεων, ρεκόρ τουρισμού και διανομή υπερπλεονάσματος.

Εσείς, κύριοι της Αντιπολίτευσης, έχετε ένα υπερπλεόνασμα στα σκάνδαλα και τη διαφθορά και στα Paradise Papers. Αυτά ξέρετε και αυτά εμπιστεύεστε μέσα στην κρίση. Σε αυτά, εμείς και ο Προϋπολογισμός μας έχουμε βάλει κόφτη και σε σας θα βάλει κόφτη ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2019.

Ευχαριστώ.

Με εκτίμηση,

Από το γραφείο του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ),

Γιάννη Θεοφύλακτου