Νέα συλλογική σύμβαση: Κλειδωμένους μισθούς μέχρι το 2021 στα τωρινά επίπεδα επιδιώκει η ΓΕΝΟΠ

21 Δεκεμβρίου 2017
11:45

Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν και του χρόνου τέτοια εποχή η ΔΕΗ μπορεί να έχει μείνει η μισή από τη σημερινή, η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει να “κλειδώσει” από τώρα μισθούς και εργασιακά, προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη με εκπλήξεις.

Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να δει κανείς την αυριανή συνάντηση του συνδικάτου με τη διοίκηση της ΔΕΗ με αντικείμενο την νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας. Η υφιστάμενη εκπνέει το Φεβρουάριο του 2018 και η νέα θα έχει διάρκεια μέχρι το 2021, διάστημα στο οποίο μπορεί να έχουν συμβεί τα πάντα. Από μεταβίβαση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ σε ιδιώτες έως πώληση του 17% των μετοχών της επιχείρησης.

Βασικό αίτημα με το οποίο προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις η ΓΕΝΟΠ είναι να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και τα άλλα εργασιακά κεκτημένα για μια ακόμη τριετία. Στην πράξη η διοίκηση του σωματείου θα ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη να κάνει πράξη τη δέσμευσή του ότι δεν θα θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, βάζοντας μεταξύ άλλων σαν αιτήματα τα εξής :

  • Να μην υπάρξουν μισθολογικές μειώσεις, διατηρώντας τις απολαβές στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, με βάση και τους περιοριστικούς όρους του νόμου 3833/2010.
  • Να κλείσει το θέμα που αφορά τον μη συμψηφισμό του εφάπαξ με την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου. Στην πράξη αυτό σημαίνει κάθε φορά που θα κρίνεται σκόπιμο να μειωθεί το προσωπικό, να μην συμψηφίζεται το εφάπαξ με την αποζημίωση, όπως είχε επιχειρηθεί να γίνει πέρυσι.

Το ζήτημα είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν στις αρχές του 2017, η ΔΕΗ είχε επιδιώξει να “ξεφορτωθεί” δίνοντας μπόνους 15.000 ευρώ, περίπου 200 εργαζόμενους ηλικίας πέριξ των 60 ετών, οι οποίοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια συνταξιοδότησης δεν αποχωρούσαν από την εργασία, λόγω των περικοπών στις συντάξεις των ΔΕΚΟ.

Τελικά, οι 180 δέχτηκαν να αποχωρήσουν οικοθελώς παίρνοντας το μπόνους, ωστόσο 19 εργαζόμενοι αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αναγκαστεί να τους απολύσει. Μάλιστα οι 4 τελευταίες απολύσεις είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το θέμα που είχε προκύψει με τους 200, ήταν ότι σε περίπτωση που δεν αποχωρούσαν οικειοθελώς, η ΔΕΗ είχε διαμηνύσει ότι θα τους απολύσει καταβάλλοντας τη νόμιμη αποζημίωση, η οποία ωστόσο θα συμψηφιζόταν με το εφάπαξ που δικαιούνται.

Στη νέα λοιπόν τριετή συλλογική σύμβαση, η ΓΕΝΟΠ επιχειρεί να αποσυνδέσει την αποζημίωση απόλυσης από το εφάπαξ, ώστε να πάψουν να συμψηφίζονται. Εκτιμά ότι εφόσον το αίτημα ικανοποιηθεί, τότε όσοι πλησιάζουν τα όρια συνταξιοδότησης θα αποχωρούν κανονικά από την εργασία τους, και δεν θα χρειαστεί ξανά η ΔΕΗ να απολύσει.

Η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, ενώ εκρεμμούν επίσης αλλαγές άρθρων του κανονισμού που έχουν σχέση με τα μισθολογικά. Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 10.600 εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία ΔΕΗ, 6.500 στον ΔΕΔΔΗΕ, και 1.400 άτομα στον ΑΔΜΗΕ.

energypress.gr

23 σχόλια

    • Το ότι η ΓΕΝΟΠ διεκδικεί διατήρηση μισθών σημαίνει “οι υπόλοιποι ψόφο”; Ίσα – ίσα αυτό που λες ενισχύει αυτή τη λογική, επειδή δηλαδή έκοψαν τον δικό σου μισθό και δεν κουνήθηκες απ τον καναπέ να διεκδικήσεις δύο πράγματα σημαίνει ότι πρέπει και οι άλλοι να μείνουν στον δικό σου λήθαργο;

  • ΓΙΑ ΤΑ 2500 (5 Χ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΧΑΝ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΚΟΡΟΙΔΟ ΕΛΛΗΝΑ… ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΣΙΟ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΙΛΑΜΕ -ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ- ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ)

  • Για αυτό πληρώνουμε υπέρογκους λογαριασμούς; Για να παίρνετε παχυλούς μισθούς κύριοι; Φτάνει πια, βαρεθήκαμε να σας ταΐζουμε!!! Είτε σας αρέσει είτε όχι, τα προνόμιά σας θα καταργηθούν!!!

    • Να πας σε ιδιώτη και μη μας ζαλίζεις. Και τα προνόμια μας θα τα έχουμε μέχρι να το παρεις απόφαση και να σκάσεις απ το κακό σου.

      • Εγώ θα πάω σε ιδιώτη, όπως πήγαν και θα πάνε κι άλλοι καταναλωτές, γιατί μας ρουφήξατε το αίμα!! Και δεν σας ζαλίζω, το αντίθετο γίνεται: εσύ και οι συνάδελφοί σου μας έχετε ζαλίσει με τη ΔΕΗ!!! Όσο για τα προνόμιά σας, μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα τα έχετε, γιατί το ξεπούλημα έρχεται. Τότε να δούμε ποιος θα σκάσει από το κακό του…

        • Να πας και μη μας πρίζες, κάνεις δεν ασχολείται μαζί σας εσείς ασχολείστε μαζί μας και μας τα πριζετε. Αν δεν σου αρέσουν οι ειδήσεις σε σχέση με τη ΔΕΗ μην τις διαβάζεις.

      • Μάθε να σέβεσαι αυτούς που σε ταϊζουν και μη το παίζεις μάγκας πίσω από το πληκτρολόγιο!!! Κάτι άτομα σαν εσένα φέρανε την Ελλάδα στα σημερινά χάλια!!!

        • Ρε θα με πληρώνετε και να πουληθεί και να ξεπουληθει και να χαριστει ακόμα, οσο υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς θα με πληρώνετε. χαχαχαχα

        • Σιγά μη με πληρώνεις εσυ, κάνας μπαταχτσης θα είσαι, να πας σε ιδιώτη απο χθες κι ολας!! Να γυρίσεις πάλι πίσω σε δύο μήνες επειδή θα στο κόψουν χαχαχαχα

        • Μην ασχολείστε, η βλακεία είναι ανίκητη.
          Σήμερα γελάει, αύριο όμως θα κλαίει. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε πάλι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.