Η δημοτική σύμβουλος του δήμου Εορδαίας, Σοφία Απαζίδου, σχετικα με το γνωστό θέμα της διακοπής της τηλεθέρμανσης και της πολιτικής που εφαρμόζει η ΔΕΤΗΠ

21 Δεκεμβρίου 2017
15:55

Αν οι Πτολεμαΐδιώτες δεν αναζητήσουν το δίκιο τους ατομικά και ομαδικά το πρόβλημα με τη διακοπή της τηλεθέρμανσης δεν θα λυθεί. (τηλ συνήγορου του πολίτη 2131306784 και αρ. πρωτ. 236540 για κατάθεση στοιχείων).

Ήτοι
Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η ΔΕΤΗΠ στους συνεπείς δημότες της Πτολεμαΐδας προβάλλεται ως ανίατη ασθένεια για την οποία δεν έχει βρεθεί το φάρμακο. Ενώ είναι ένας απλός πονοκέφαλος στον οποίο δε χορηγείται ντεπόν. Επειδή λοιπόν ήμουν εισηγήτρια του θέματος σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που το ψήφισε ομόφωνα θετικά και πραγματοποιήθηκε και Διοικητικό συμβούλιο στη ΔΕΤΗΠ ως όφειλε, για να πάρει απόφαση, έπρεπε από τη θέση μου να ενημερωθώ για την πορεία της υπόθεσης γιατί πρέπει άμεσα να οριστεί νομικός σύμβουλος για να γίνουν οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΔΕΤΗΠ γιατί παράνομα παραμένουν πολυκατοικίες ακόμα χωρίς θέρμανση στη μέση του χειμώνα.

Το θέμα το έθεσα ως ενημέρωση για την υπόθεση της ΔΕΤΗΠ και ζήτησα να ενημερωθώ πρώτα από το Δήμαρχο που είναι και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΤΗΠ και κατόπιν να ενημερώσω εγώ για τα νέα στοιχεία που βρήκα και ήθελα να καταθέσω προς γνώση των δημοτικών συμβούλων αλλά και της πόλης ολόκληρης. Ζήτησα να μου δώσουν το χρόνο γιατί το θέμα είναι επείγον και φλέγον για όλους τους δημότες παρακάμπτοντας τη διαδικασία κατ ελάχιστον επειδή ήταν ο χρόνος των ερωτήσεων. Ο κ Μπίγγας όμως από την αντιπολίτευση παραμιλούσε λέγοντας ότι αν ήθελα μπορούσα να μαζέψω υπογραφές και να φέρω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λες και θα ήταν η πρώτη φορά. Πως λοιπόν να έφερνα το θέμα ξανά για να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο αφού ήδη το είχε κάνει ομόφωνα; Θεωρώ ότι προσπάθησε να υποθάλψει την υπόθεση με πλάγιο τρόπο λέγοντας ότι εγώ παρακωλούσα τη διαδικασία και ξεχνώντας πόσες φορές το έχει κάνει ο ίδιος. Αλλά αυτή τη φορά το έκανε εις βάρος της Πτολεμαΐδας θέλοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αλλά αν πρόκειται για αυτές να του τις χαρίσω. Τα στοιχεία που είχα δεν μπορούσαν να έρθουν με ερώτηση απλή γιατί ήταν πολλά και θα θεωρούνταν ως τοποθέτηση και πάλι θα έλεγε η αντιπολίτευση ως παρατήρηση ότι παρακώλυσα τη διαδικασία. Ούτε με μία απάντηση του Δημάρχου χωρίς δευτερολογία δική μου θα μπορούσα να φτάσω στο σκοπό μου που ήταν η νέα ενημέρωση. Και ούτε σύμφωνα με τη διαδικασία του κανονισμού αν δεν έπαιρνα απάντηση, μπορούσα να το φέρω με επερώτηση και κατόπιν να γίνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί ανέτρεπα την ήδη υφιστάμενη ομόφωνη απόφαση όπως ανέφερα και προηγούμενα.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που παρά τις παραπάνω αντιξοότητες μ άφησε να αναφερθώ αν και όχι όπως θα ήθελα για το θέμα. Αυτός ήταν και ο στόχος μου άλλωστε να ενημερώσω.

Θα μπορούσε να μου πει κάποιος ότι ήταν δυνατό να ενημερώσω από το προφίλ μου τους δημότες νωρίτερα για την μικρή μου έρευνα και για τα συμπεράσματά μου αλλά πρέπει να απαντήσω πως πρώτα τιμώ τη θέση μου ως δημοτικός σύμβουλος και μάχομαι από αυτό το μετερίζι με όσο χώρο μου παρέχει.

Ζητάω λοιπόν από τους συνδημότες μου προς όφελός τους, και εφόσον κατοικούν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση όπου ο λογαριασμός έρχεται ενιαίος, να ψάξουν να βρουν τα συμβόλαιά τους. Αν δεν τα βρουν να τα ζητήσουν από την ΔΕΤΗΠ. Το πιθανότερο είναι να μην έχουν ομαδικά συμβόλαια. Ψάχνοντας σε δύο διαφορετικές πολυκατοικίες με κεντρικές θερμάνσεις που βρίσκονται σε διαφορετικές οδούς και αναζητώντας τα ομαδικά συμβόλαια από το διαχειριστή τους δεν βρήκα τίποτε. Σκεπτόμενη σε δεύτερη φάση αναζήτησα το αρχικό συμβόλαιο που έπρεπε να είχαν λογικά για τη σύνδεση με την τηλεθέρμανση. Το αρχικό συμβόλαιο λοιπόν ήταν καθαρά ατομικό. Και σε τρίτη φάση σκέφτηκα ότι μπορεί όπως αναγράφεται ως όρος στο ατομικό συμβόλαιο να υπάρξει αλλαγή των όρων των συμβολαίων χωρίς την ενημέρωση των καταναλωτών (άκρως παράνομο σύμφωνα με το 178 και 179 του Αστικού Κώδικα). Ούτε και το τελευταίο βρήκα γιατί τα συμβόλαια αυτά ακόμα και σήμερα παραμένουν τα ίδια δηλ ατομικά. Και ερωτώ που στηρίζει τις αποφάσεις της η ΔΕΤΗΠ για τη διακοπή της παροχής της τηλεθέρμανσης σ όλη την πολυκατοικία; Αν κατά την πρώτη εισήγησή μου οι νομικές βάσεις των ομαδικών συμβολαίων είναι ανεπαρκείς και παράτυπες τώρα πλέον δεν υπάρχουν άρα η ΔΕΤΗΠ αυθαιρετεί ασύστολα σε βάρος των δημοτών που την πληρώνουν και χωρίς νομικό έρεισμα.

Αν και υπάρχει ομόφωνη δημοτική απόφαση και για την εφαρμογή της αρμόδιος είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πολύ φοβάμαι ότι παρά τις κυρώσεις η αντίσταση από τη ΔΕΤΗΠ μπορεί να παρακάμψει τη διαδικασία. Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό το σκηνικό των τόσων χρόνων βάναυσης παρατυπίας εκ μέρους μίας δημοτικής επιχείρησης. Και η αντίστοιχη επιχείρηση της Κοζάνης αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά είναι νόμιμη στη διαδικασία της.

Επίσης ενημερώνω ότι για το συγκεκριμένο θέμα είναι ενήμερος ο Συνήγορος του Πολίτη από τις 2 Νοεμβρίου 2017. Ο κάθε Πτολεμαΐδιώτης μπορεί να το αναζητήσει με τον αριθμό πρωτοκόλλου 236540/52550/2017 και να καταθέσει τα δικά του στοιχεία στο τηλέφωνο 213 1306784.  Αν πραγματικά θέλουμε να κλείσει το θέμα μία για πάντα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας. Βρείτε τα συμβόλαιά σας και δείτε τι γράφουν. Καταθέστε τα στον συνήγορο του πολίτη.

Βέβαια αναρωτιέμαι πως θα διαχειριζόταν η ΔΕΤΗΠ το θέμα αν μπορούσε έστω και σε περίοδο χειμώνα να μην πλήρωνε καμία πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση τον λογαριασμό της. Πως θα πληρωνόντουσαν οι πτολεμαϊδιώτες υπάλληλοί της;  Και επειδή πιστεύει ότι κανείς δεν θα κάνει ασφαλιστικά μέτρα και μετά αγωγή (που θα τα κέρδιζε σίγουρα) και κανείς δε θα αντισταθεί στην ισχυρή ΔΕΤΗΠ, ας μου επιτραπεί η έκφραση «αλωνίζει». Ας μην την αφήσουμε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Επιτέλους τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό και ποιος έχει κέρδος τόσο δυνατό ώστε να παραγνωρίζονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι τριών δημοτικών αρχών από τους υπαλλήλους τους;

2 σχόλια

  • Πρώτα στηρίζουμε και μετά διαμαρτυρόμαστε
    Με την δεύτερη φορά αριστερά όλα στο αυτόματο πιλότο
    Δεν τα λύσατε ακόμη τα προβλήματα
    Την άλλη φορά θα προσέχετε πιο πολύ για τις επιλογές σας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.