kozan.gr: Αναβίωσε το έθιμο «Κόλ(ια)ντα Μπάμπω» στον οικισμό “Καρδιάς” στην Πτολεμαΐδα (Φωτογραφίες & Βίντεο)

23 Δεκεμβρίου 2017
22:33

Στον Οικισμό “Καρδιάς”  στην Πτολεμαΐδα, όπως κάθε χρόνο, προπαραμονή των Χριστουγέννων αναβιώνει το έθιμο «Κόλιαντα Μπάμπω». Έτσι και φέτος, λίγο μετά τις 21:00, άναψε η φωτιά, προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα και κρασί, από τον πολιτιστικό σύλλογο “Η μέρα”, που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και του δήμου Εορδαίας. Στη συνέχεια καλαντάληδες βγήκαν στους δρόμους ψέλνοντας τα παραδοσιακά κάλαντα προαναγγέλλοντας τη γέννηση του Χριστού. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο που μας έστειλε ο Γ. Κατσανίκος:

19 σχόλια

  • Καταρχάς συγχαρητήρια σε όλους τους συλλόγους που αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα της περιοχής μας. Αναρωτιέμαι πόσο μεγαλύτερη προβολή θα είχε ως γεγονός εάν οι πέντε σύλλογοι (Ασβεστόπετρας, Καρδιάς, Κομάνου, Περδίκκα, Ερμακιάς) πραγματοποιούσαν παράλληλα με τα χωριά τους μία ενιαία εκδήλωση σε κάποιο κατάλληλο κεντρικό σημείο της Πτολεμαΐδας π.χ λαϊκή αγορά ώστε να αναβίωνε το συγκεκριμένο έθιμο με πολύ κόσμο ίσως και επισκέπτες από άλλες περιοχές. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με άλλα έθιμα της περιοχής μας όπως π.χ τα Μωμοέρια όπου οι σύλλογοι της Πτολεμαΐδας, του Καρυοχωρίου, των Κομνηνών , της Ασβεστόπετρας θα έδιναν το δικό τους χρώμα ενωμένοι, καθιερώνοντας συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου για την δυναμική παρουσίαση αυτών των όμορφων εθίμων. Εδώ πρέπει να έχει παρουσία και οργανωτική ύπαρξη ο δήμος Εορδαίας, ο παραδοσιακά απόντας από οτιδήποτε όμορφο συμβαίνει και θα μπορούσε να εξελιχθεί στην πόλη μας.

      • Χαχαχαχα… Για αγράμματος καλά του τα είπες γιατί τα χρειαζότανε. Έτσι να μην γίνεται τίποτα, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια στα κεφάλια σας, όπου υποτίθεται βρίσκεται το μυαλό σας. Άκου εκεί να έχει το θράσος να ζητήσει τα αυτονόητα. Να φύγει να πάει αλλού. Και εδώ να μείνουν όσοι “έξυπνοι” σκέφτονται σαν εσένα, καθώς μόνο έτσι θα πάει η Πτολεμαΐδα μπροστά. Και πάλι εύγε “μπροστάρη” της εξέλιξης και του μέλλοντος…

    • Λαζαρε πολυ καλο το σχολιο σου και η επισημανση οσον αφορα στην ανυπαρξια του Δημου. Η ενοτητα ειναι αυτη που απουσιαζει απο τους Πτολεμαϊδεις. Παντα ειχε προβλημα με αυτο κι απο οτι φαινεται θα εχει για πολυ καιρο.

    • όλα αυτά είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ έθιμα, που τόσο ένθερμα εναντιωνόσουν σε προηγούμενη ανάρτηση.
      τώρα όμως που αφορά το χωριό σου κάνεις ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ!!! Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άντε γεια συμφεροντολόγε!!!

      • Καλά Χριστούγεννα. Καλές γιορτές. Ο Δήμαρχος οι αντιδήμαρχοι εύχονται το για το 2018 να κάνουμε λιγότερα πράγματα απ όσα κάναμε για το 2017.

      • Βγήκες ήπιες τα ποτάκια σου καλέ χριστιανέ, κάπνισες τα τσιγαράκια σου και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, γύρισες στις 3 τα ξημερώματα για να γράψεις την βλακεία σου και μας το παίζεις ένας καλός καθωσπρέπει άνθρωπος. Υποκριτή και Φαρισαίε. Πολύ καλά σας λέει ο Λάζαρος. Η κοινωνία των υποκριτών που περπατάει νύχτα και πατάει λάσπες

        • παρε το λαζαρο αγκαλια (αν δεν εισαι ο ιδιος -που ειμαι σιγουρος γι αυτο) και πειτε τα κατ ιδιαν ,μη μας ζαλιζετε αλλο με τις μπουρδες σας , τη μια μερα χριστιανοι και την αλλη παγανιστες αναλογα με το συμφερον σας surgela!

          • Εννοείτε ότι δεν είμαι θρησκόληπτος φανατικός όπως εσύ και η παρέα σου. Για να είμαι ειλικρινής με τρομάζετε λίγο πως μιλάτε και μου θυμίζετε εποχές μεσαίωνα., οπότε μακριά από ατομάκια σαν και του λόγου σας. Όσο για τα “Χριστιανικά” έθιμα στα οποία αναφέρεσαι όπως και για το σύνολο των μυστηρίων που σήμερα γίνονται, εάν ανοίξεις επιτέλους κανένα βιβλίο της προκοπής θα διαπιστώσεις ότι όλα αυτά είναι κλεμμένα και αλλαγμένα από τον ένδοξο και παναθρώπινο αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Είναι πανάρχαια Διονυσιακά δρώμενα τα οποία έχουν αντέξει χιλιάδες χρόνια και αναβιώνουν μέχρι και σήμερα. Τώρα φάε και πιες σαν την αρκούδα και μετά νήστεψε σαν τον υποκριτή. Για γέλια είστε και μου κάνει δυσάρεστη εντύπωση πως ένας νέος σήμερα μπορεί να είναι τόσο σκοταδιστής όπως εσύ. Κατά τα άλλα καλές γιορτές με υγεία γιατί όλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν λάθος και να αλλάξουν… Υ.Γ Δεν είμαστε το ίδιο άτομο.

          • Λαζαράκη η καραμέλα με τα αρχαία ελληνικά δυονισιακά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα βρείτε για να λέτε έληξε, χάλασε και έλιωσε. δεν μας είπες πως νιώθεις μετά την κωλοτούμπα που έκανες όμως. περιμένω να ακούσω. δεν είσαι θρησκόληπτος, αλλά προκατειλημμένος και φανατικός είσαι σίγουρα! συμφεροντολόγε, άντε γεια!

        • εσένα τι σενοιάζει αν είμαι χριστιανός, αν είμαι καλός ή αν είμαι κακός? γούστο μου και καπέλο μου να κάνω ότι γουστάρω, το κατάλαβες?
          τουλάχιστον εγώ δεν είμαι παλιοκατίνα να κοιτάω τι κάνουν οι άλλοι στις ζωές τους. άντε γεια κατινάκι!

          • παρε αγκαλια το λαζαρακι και περιπατι σε αλλα μονοπατια μακρια απο μας συριζο-αθεακι

          • Χριστιανιστές εμείς που δεν είμαστε σαν και εσάς σας λέω ότι μας τα ζαλίσατε. Άντε κάντε καμία άλλη δουλειά λέω εγώ μπας και ισορροπήσετε σαν άνθρωποι γιατί γενικά και ειδικά σας βλέπω λίγο διαφορετικούς από το κανονικό!

          • μπήκες από μόνος σου ανάρτηση με τέτοιο περιεχόμενο και μιλάς κιόλας? αν δε σου αρέσει τι μπήκες να σχολιάσεις? αλλά τέτοια κατίνα που είσαι παντού χώνεσαι. ταντστάρα.

    • εξυπνακια πηγαινε στην εκδηλωση των 13 συλλογων την πεμπτη να δεις τι “επιτυχια” εχουν σ αυτη την πολη τετοιες χαζομαρες που λες, τοσα χρονια αποτυχια κι αυτοι συνεχιζουν απτοητοι,ναναι καλα οι χορηγοι και το παντεσπανι για το οποιο ολα γινονται…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.