Βουλευτής Γρεβενών, Χρήστος Μπγιάλας: “Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”

29 Δεκεμβρίου 2017
22:25

“Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι με τη χρήση του όρου Μακεδονία” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας.

“Εδώ και 25 χρόνια λέμε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δηλαδή το παράγωγο και τον προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία», το χρησιμοποιούμε από τότε. Εξάλλου, 120 χώρες μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρίσει το κράτος με τον όρο «Μακεδονία». Νομίζω είναι υποκριτικό κάποιοι να θεωρούν ότι θα δημιουργήσουμε ολόκληρο ζήτημα και θα σηκώσουμε τις σημαίες της επανάστασης χωρίς να δούμε τη διαπραγμάτευση και τη θετική συγκυρία που δημιουργείται τώρα” δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας.

«Σαφώς και δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Είναι κάτι που είναι πλέον δεδομένο, είναι δεδομένο για τις 120 χώρες, έχουν αναγνωρίσει η Ρωσία και η Αμερική, οι μεγαλύτερες χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με την ονομασία Μακεδονία, ξεκάθαρα, όχι ως παράγωγο ή προσδιορισμό και εμείς καθόμαστε τώρα και συζητάμε ποια θα είναι η ονομασία κτλ” συμπλήρωσε.

«Το δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα το βρίσκω πολύ ακραίο, πάρα πολύ ακραίο… Δεν είναι εύκολο να θέτεις τέτοια ζητήματα σε δημοψήφισμα. Το αν θα πρέπει όμως, να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα συνεκτιμηθεί από τον πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ και την κυβέρνηση και θα πράξουν ανάλογα» τόνισε ο βουλευτής.

Ακούστε το απόσπασμα:

πηγη enikos.gr

39 σχόλια

  • Αυτός τώρα είναι Έλληνας βουλευτής, και εκλέγεται στη Δυτική Μακεδονία? Να τον χαίρονται οι Γρεβενιώτες. Αν περάσετε βουλευτά μου ονομασία των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία, τρέξτε να κρυφτείτε..

    • Αγορινα μου εγω να συμφωνησω μαζι σου αλλα τοσα χρονια πως λεγονται τα σκοπια;;; πρωην γιουγκοσλαβικη δημοκρατια της Μακεδονιας… αυτη ειναι και η επισημη αναγνωριση που εχουμε κανει εμεις. Και πως τους λενε ολοι… ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ… οποτε ας δουμε ποιοι φερουν τραγικες ευθυνες για αυτο το ζητημα και μετα να δουμε και τι μπορει να μαζευτει πλεον…

      • Δηλαδή ρε φίλε, επειδή φέρουν οι προηγούμενοι μεγάλες ευθύνες για το FYROM, πάει να πει ότι είναι οκ να τουσ δώσουμε και επίσημα τη Μακεδονία? Να προσέχουμε τι λέμε και να μη θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του κομματικού συμφέροντος. Ευθύνες τεράστιες φέρουν οι προηγούμενοι, αλλά είναι στο χέρι της κυβέρνησης να το διορθώσει, προωθόντας μια ονομασία ουδέτερη, και να κερδίσει και στην ουσία και στις εντυπώσεις. Μετά κανένα κόμμα δε θα μπορεί να σας κατηγορήσει εκεί στο σύριζα..

  • Ο βουλευτής δικαιούται να έχει την άποψή του. ‘Ομως το δημοψήφισμα όχι μόνο δεν είναι ακραίο, αλλά είναι και επιβεβλημένο και αποτελεί και ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο εφόσον οι ώμοι του πολιτικού κόσμου δεν έχουν την δύναμη να αντέξουν το βάρος της ευθύνης. Θα έπρεπε να ξέρει επίσης ότι όλες οι χώρες να τους αναγνωρίσουν, σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς

  • Απορώ γιατί σας φαίνεται παράξενο. Νομίζετε ότι οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Μακεδονία έχουν αντίθετη άποψη από αυτή του κ.Μπγιάλα;

  • Δεν Τραβα στα Σκόπια να βάλεις υποψηφιότητα το 19 γιατί οι Γρεβενιωτες αν σε ψηφίσουν θα είναι μεγάλοι …………………………….

  • Πέφτουμε από τα σύννεφα.. Λες και δεν ξέραμε ποιες είναι οι θέσεις του συριζα.
    όσο για το ότι θεωρούν θετικές τις συγκυρίες όταν θα εμπεριέχεται το όνομα Μακεδονία ουδέν σχόλιο.

  • Ας οψονται οι υπευθυνοι που αφησαν τοσα χρονια να σερνεται και να εδρεωνεται η κατασταση αυτη. Ε ναι λοιπον ας αναγνωριστουν ως νοτια Γιουγκοσλαβια η σκετο Σκοπια απο οσες χωρες θελουν ν αναγνωριζουν ευκολα καθε μετονομασια

  • Οπα οπα αρχισαν τα οργανα…το θεμα ειναι πως καμαρωνουν οι συριζαιοι τους εκλεγμενους τους…ωρε Μεγας Αλεξανδρος που σας χρειαζεται(αλλα ναι ξεχασα…τον αμφισβητείτε και αυτον)

  • Να τον ξανά ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές. Σήμερα να δώσουμε την Μακεδονία, αύριο την Θράκη μετά την Ήπειρο και πάει λέγοντας. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είμαστε δεσμιοι του παρελθόντος και της ιστορίας μας. Δεν χρειάζεται ούτε καν να μαθαίνουμε τα παιδιά μας ότι είναι Έλληνες.

  • Διαβάστε το επίκαιρο άρθρο του Σταύρου Λυγερού που σε πέντε γραμμές αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση.
    https://slpress.gr/ethnika/pos-akyronetai-o-makedonismos-ton-skopion/
    Το ζήτημα δεν είναι απλά να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, όπως επιπόλαια και επιφανειακά προσπαθεί να προβάλλει η κυβέρνηση.Και μην πιστεύουμε αφελώς ότι θα ξεμπερδέψουμε με τους γείτονες έτσι εύκολα, ακόμα και αν η λύση στην ονομασία είναι 100% ευννοϊκή για την Χώρα μας (δηλαδή πλήρης απαλειφή του όρου “Μακεδονία” από την ονομασία και ένα όνομα με χρήση έναντι όλων erga omes).Το ζήτημα είναι να τελειώσει άπαξ και δια παντός ο αλυτρωτισμός των ακραίων στοιχείων του γειτονικού κράτους περί δήθεν “διαμελισμένης Μακεδονίας” και “καταπιεσμένης μειονότητας στην Ελλάδα”.Αν δεν αποδεχθούν ότι είναι απλά ένας σλαβικός λαός (και τώρα πλέον αλβανοσλαβικός), ο οποίος ομιλεί την Βουλγαρική και Αλβανική γλώσσα και που κατοικεί σε μία περιοχή των βαλκανίων η οποία γεωγραφικά είναι τμήμα του συνόλου της ευρύτερης Μακεδονίας, τότε θα έχουμε εσαεί τα ίδια και τα ίδια.

  • Τον Μάρτιο του 2008, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, υπέγραψαν ανθελληνικό κείμενο, το οποίο υποστήριζε προκλητικότατα την αλυτρωτική Συνταγματική Ονομασία “Δημοκρατία Μακεδονίας” για τα Σκόπια, στήριζε το Κόσσοβο (του αιμοσταγούς UCK), καθησύχαζε για την αλβανική απειλή και χαρακτήριζε “σαχλαμάρες” τις κινήσεις και τα ΟΧΙ του Ανθίμου και των Μακεδόνων στο Σκοπιανό!

    • Οι αριστεροί είναι σταθεροί στις απόψεις τους.Και στην περίοδο της ανταρσίας συνεργάστηκαν με τον τίτο και τους Σκοπιανούς στην κυβέρνηση του βουνού ( δημοκρατική την έλεγαν) !!!!

  • Εάν η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το ονομα,είναι αέρας κοπανιστος..έστω και αν το αναγνωρίσουν όλοι..θέλουν όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για να διεκδικήσουν “μακεδονική μειονότητα”..και στο παιχνίδι αυτό συμφωνούν όλα τα κόμματα του “δημοκρατικού τόξου!”…

  • Δημήτρης Μάρδας: Προτείνω τα Σκόπια να ονομαστούν Δακία
    THESTIVAL TEAM ΠΟΛΙΤΙΚΗ 29/12/17

    «Προτείνω τα Σκόπια να ονομαστούν Δακία» δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, με δηλώσεις του.

    «Η χρήση του όρου Μακεδονία από το συγκεκριμένο κρατίδιο (σ.σ τα Σκόπια) ιστορικά είναι απαράδεκτη και αυτό αποδεικνύεται με πάρα πολλούς τρόπους» τόνισε ο κ. Μάρδας για να σημειώσει πως η λύση στο θέμα του ονόματος είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων.

    ο πρώην υπουργός πρότεινε να χρησιμοποιείται ο όρος «Δακία».

    «Αν δείτε παλαιούς χάρτες σε παλαιότερα μουσεία θα βρείτε τον όρο στην περιοχή» εξήγησε.

  • Μέχρι τώρα μπορούσαν οι κυβερνήσεις και σκέπαζαν το πρόβλημα που λέγεται Σκόπια,τώρα όμως ήρθε η ώρα να λυθεί και για πρώτη φορά έχουμε εμείς το πάνω χέρι!!Για αυτό κύριοι και κυρίες όλων των κομμάτων αφήστε τις κομματικές διάφορες σας και για μία φορά ψηφίστε σαν ΈΛΛΗΝΕΣ! Καμία υποχώρηση όσων αφορά το ιερό όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ! !!

  • ούτε νέα Μακεδονία,ούτε νέος πανιώνιος,μόνο VARDASKA,και αν τους αρέσει…δεν θα αφήσουμε την θυσία των μακεδονομάχων να πάει χαμένη.

  • λάθος των προηγούμενων δεν πρέπει να αποτελούν λόγο για τέτοιες δηλώσεις … Από την άλλη κύριε ακόμα και τον σοβαρό λόγο για δημοψήφισμα εσείς του ΣΥΡΙΖΑ τον κάνατε «κουρέλι».. Όταν έρθει η ωρα θα σηκώσουμε τις δηλώσεις ξανά για θυμίσουμε στον λαό των Γρεβενών τι έλεγες .. το θέμα είναι να είσαι διαθέσιμος και έτοιμος να ξανά ζητήσεις την ψήφο του Ελληνικού λαού … αλλά ξέχασα οι περισσότεροι από εσάς ψηφίζετε στο ελληνικό κοινοβούλιο γιατί ήσασταν ψηλά στην λίστα του Αλέξη και όχι γιατί σας ψήφισαν ..

  • Και βέβαια πρέπει να γίνει δημοψήφισμα,εκεί είσαι για να εκπροσωπήσεις τον λαό που σε ψήφισε και σε ένα τέτοιο ζήτημα καλό είναι να ρωτήσετε τον κόσμο,αλλά επηδει είστε σίγουροι ότι ο λαός θα πει ΟΧΙ στο όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια έχετε την δικαιολογία ότι δεν χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα.αριστερη χούντα είναι αυτό μπγιαλα.αποφασηζουμε (μόνοι μας) και διαταζουμε.

  • Εσύ δεν βγήκες δήμαρχος και βγήκες βουλευτής!!!!
    Καταλαβαίνεις τι όνειρο ζεις!!!!
    Αλλα ο γιδολαός καλά παθαίνει από τις επιλογές του!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.