Η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης αυτοπαρουσιάζεται, μέσα από το πρώτο επίσημο δελτίο τύπου

15 Ιανουαρίου 2018
08:16

Η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης είναι μια προσπάθεια δημοτών που στηρίζεται στην αυτενέργεια και στην ελεύθερη πρωτοβουλία.

Η ομάδα αυτή δεν έχει αυτοσκοπό την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνισματικού νόμου, ούτε την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε στις αρμοδιότητές της, ούτε στις δυνατότητές της.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του αντικαπνισματικού νόμου έχει δυστυχώς αποτύχει , μη μπορώντας να εξασφαλίσει καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, και η ανάθεση στους καταστηματάρχες του ρόλου του χωροφύλακα, έφερε αναμενόμενες αντιδράσεις από καταστηματάρχες και καπνιστές. Στην πίεση αυτών των αντιδράσεων, ο κράτος υποχώρησε στην εφαρμογή του. Η αποτυχία εφαρμογής του νόμου, κατέδειξε ότι στη χώρα μας οι άγραφοι νόμοι της αγοράς, είναι ισχυρότεροι από τους ψηφισμένους νόμους για την δημόσια υγεία.

Ως εκ τούτου και για την ώρα τουλάχιστον, η μόνη δράση για την εξασφάλιση καθαρού αέρα στην ψυχαγωγία, φαίνεται να είναι εφικτή μέσω των άγραφων νόμων της αγοράς. Φαίνεται δηλαδή να είναι η υποστήριξη άκαπνων καταστημάτων ψυχαγωγίας (καταστήματα εστίασης, καφετέριες, μπαρ) από τους καταναλωτές. Η ανάδειξη και υποστήριξη των άκαπνων μαγαζιών, μέσω διαφόρων τρόπων και δικτύων, έχει φέρει κάποια απτά αποτελέσματα σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στην πόλη της Κοζάνης δεν υπήρχε έως τώρα τέτοια πρωτοβουλία. Τα άκαπνα καταστήματα ψυχαγωγίας, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι επίσης συγκεκριμένου χαρακτήρα και ταυτότητας, αφήνοντας χωρίς επιλογή ευρείες ηλικιακές ομάδες και γούστα. Αντιθέτως, τα άκαπνα καταστήματα ψυχαγωγίας σε διάφορες πόλεις της χώρας, παρόμοιου μεγέθους της Κοζάνης, είναι πολλαπλάσια. δίνοντας έτσι στοιχειώδεις επιλογές στους καταναλωτές.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την άτυπη καταγραφή άκαπνων καταστημάτων στη χώρα, από το forum.nosmoke.gr, στα Χανιά υπάρχουν 31 καταστήματα όπου οι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν πολιτική μη καπνίσματος, στο Ηράκλειο 23, στα Ιωάννινα 18, στον Βόλο 15, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη 12, ενώ στην Κοζάνη μόνο 5.

Όπως αναφέρει και το όνομά της, «η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης» είναι η προσπάθεια μιας παρέας, που θέλει επιλογές ψυχαγωγίας, χωρίς καπνισμένη ατμόσφαιρα για την πόλη της Κοζάνης. Είμαστε πολίτες, καπνιστές και μη καπνιστές, άτομα ευπαθών ομάδων, εγκυμονούσες, γονείς, άνθρωποι που θέλουμε ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και τους γύρω μας. Υποστηρίζουμε στην πράξη και τις άκαπνες εκδηλώσεις και τα άκαπνα μαγαζιά της Κοζάνης, και θα προσπαθήσουμε ώστε να γίνουν περισσότερα.

Σκοπός μας είναι να βρεθούμε και από κοντά, να μιλήσουμε με καταστηματάρχες και δημότες, να ενημερώσουμε τους άμεσα εμπλεκόμενους, ώστε τα άκαπνα – καθαρά μαγαζιά να γίνουν κανόνας και όχι εξαίρεση.

Όλοι και όλες μπορούμε και πρέπει να χωρέσουμε στη διασκέδαση αυτής της πόλης. Και παιδιά και συνταξιούχοι. Και έγκυες, και θεριακλήδες. Και ασθματικοί, και άκαπνοι. Και αθλητές, και νικοτινομανείς. Και όντες καρκινοπαθείς, αλλά και εν δυνάμει καρκινοπαθείς. Βρείτε μας στη σελίδα μας στο fb “Ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης”.

22 σχόλια

  • Η τήρηση του νόμου για το κάπνισμα, πέρα από θέμα παιδείας, είναι και θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Δυστυχώς, με ανύπαρκτη Δημοτική Αρχή δεν περιμένουμε να υπάρχει ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό δημοσιεύστε ποια είναι τα 5 μαγαζιά, να τα ξέρουμε και να τα προτιμούμε. Εγώ ούτε ένα δεν ξέρω!

    Η δημοσίευση των μαγαζιών δεν είναι διαφήμιση, είναι διάκριση απ’ τα υπόλοιπα, που δεν χρειάζονται διάκριση.

    • Τα μαγαζιά μπορείς να τα βρεις , το θέμα είναι κατά πόσο θα βγείτε να ξοδέψετε κανένα ευρώ για να υποστηρίξετε

    • Ο Δήμαρχος να εφαρμόσει το νόμο όπως τον εφαρμόζει στην ελεγχόμενη στάθμευση. Πως γίνεται όποιος παρκάρει χωρίς να πληρώσει να κόβεται κατευθείαν κλήση και στο θέμα του καπνίσματος να μην κόβονται κλήσεις σε πελάτες και επιχειρηματίες και να υπάρχει ατιμωρησία; Αυτούς δεν τους πιάνει ο νόμος;

  • γιατί δεν δίνουν την δυνατότητα να αποφασίσει ο κάθε μαγαζάτορας και να δηλώσει αν θέλει να είναι καπνιστών η μη, και ας κάνει μετά την επιλογή του ο πελάτης.

      • Παράνομα είναι πολλά άλλα αυτό είναι άλλο θέμα. Εγώ πάντως θέλω μαγαζί να διαλέξω που θα πάω, αλλιώς να απαγορευτεί γενικά ο καπνός να τελειώσει το θέμα.

    • Και νόμιμο να ήταν οι περισσότεροι μαγαζάτορες θα τα δήλωναν ως καπνιζόντων προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τους καπνιστές και χάσουν πελατεία ειδικά σε καιρό κρίσης. Και άντε βρες μετά μαγαζί με καθαρό αέρα για σένα και τα παιδιά σου ή για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

  • 15 Ιανουαρίου 2018 at 14:31
    Your comment is awaiting moderation.
    Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν φτάνει. Είναι μόνο ένα μπάλωμα και τίποτε περισσότερο Υπήρξαν και στήν Κοζάνη κάποια μαγαζιά που οι ιδιοκτήτες τους θέλησαν να τα κρατήσουν άκαπνα, όμως μετα από κάποιο χρόνο κι αυτά μετατράπηκαν σε…. τεκέδες . Επειτα σχεδόν πάντα στίς παρέες υπάρχουν και κάποιος ή καποιοι καπνιστές οι οποιοι θα προτιμούσαν χώρους καπνιζόντων . Και για να μήν κουράζω τους αναγνωστες, υπάρχουν κι ενα σωρό άλλοι λόγοι που ισως έχουμε τήν ευκαιρία στο μέλλον να τους αναπτύξουμε.
    Η δική μου πρόταση είναι , η με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο άσκηση πίεσης προς του αρμόδιους φορείς (Υγειονομικές Αρχές, Δημοτική Αρχή, Αστυνομία, εισαγγελέα κλπ) για ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του αντικαπνιστικού Νομου πού είναι σε ισχύ από το 2010 (!!!) και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Αυτή η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ επί τέλους κάποτε πρέπει να τελειώσει και να τηρείται ο Νόμος όπως τηρείται σε όλη την Ευρώπη,( των Σκοπίων, της Βουλγαρίας , αλλά και τής Τουρκίας, συμπεριλαμβνομένων). Είναι ντροπή για τη χώρα και προσβολή για τον Πολιτισμό μας η μή εφαρμογή αυτού του τόσου σημαντικού Νόμου….Αλλά για το θέμα, θα επανέλθουμε.

  • Πολλά συγχαρητήρια. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να γίνονται όταν το κράτος απουσιάζει.
    Προτείνω και τη συλλογή υπογραφών ώστε ο δήμος Κοζάνης να πράξει τα δέοντα.
    Υγιής νους χρειάζεται, τώρα ειδικά που λείπει από τον μέσο Έλληνα.

    • Πολύ σωστό. Ένα από αυτά είναι οι καπνιστές να μη σε αφήνουν να αναπνεύσεις καθαρό αέρα επειδή έτσι γουστάρουν.

      • Κι ενα αλλο οι κοινωνικοι πολεμιστες που δεν αφηνουν ευκαιρια να μετατρεψουν τις “απαγορευσεις” σε πεδιο μαχης και διχασμο. Σας ξεραμε και σας ξερουμε, δεν ειναι αναγκη να βαλετε μαυρο μπλουζακι

        • Δεν υπάρχει κανένας διχασμός και κανένα πεδίο μάχης. Ή σέβεσαι την ισχύουσα νομοθεσίας ή δε σέβεσαι την υγεία των υπολοίπων, σε νοιάζει μόνο η πάρτη σου και παρανομείς!

        • Πεδίο μάχης το κάνετε εσείς που δεν θέλετε να συμμορφωθείτε. Αλλού αυτά κουτοπόνηρε. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και νόμιμος, όχι όπως εσύ που στηρίζεις την παρανομία με δόλια επιχειρήματα. Αλλού ρα φασιστάκο!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.