Συναντήσεις της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

25 Ιανουαρίου 2018
11:10

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας καιΔιεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (23/1/2018), στο ΥπΑΑΤ, η σύσκεψη της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ. Βασικό σημείο της συνάντησης ήταν το θέμα της αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών.

Η διαβεβαίωση του υπουργού κ. Αποστόλου αλλά και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ήταν ότι οι ροδακινοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου.

Θυμίζουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συγκέντρωση στοιχείων για τις ζημιές μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου έτσι ώστε ακολούθως να αποσταλούν στον ΕΛΓΑ για επεξεργασία. Όμως δεν αρκούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Υπάρχει φέτος πρόβλημα σε όλη την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών.

Για το θέμα των χαμηλών τιμών γενικότερα των ροδακίνων και νεκταρινιών ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη από χτες έχει κατατεθεί στην ΕΕ φάκελος, ώστε να υπάρξει αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από ευρωπαϊκούς πόρους. Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας τότε θα κινηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων από εθνικούς πόρους (De minimis, ΠΣΕΑ κ.α.)».

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Ο Υπουργός ΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία  ροδακινοπαραγωγών περιοχών Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τη φετινή χρονιά σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων και τις αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινόμενων παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ και εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε:

Για το πρώτο θέμα τόνισε πως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πριν λίγο καιρό,  προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών, λόγω μειωμένης τιμής του προϊόντος, έχει συνταχθεί και αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος τεκμηρίωσης και αναμένεται η απάντηση.

Για το δεύτερο θέμα δεσμεύτηκε πως σε ότι αφορά ζημιές της άνοιξης, λόγω κυρίως παγετού, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά δε τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, σύμφωνα και με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, τη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων των αιτουμένων αποζημίωση μέχρι 7 Φεβρουαρίου, και την επεξεργασία τους από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν.

Σύσκεψη για φορολογία και ασφαλιστικό
Στη συνέχεια υπήρξε δεύτερη σύσκεψη, στην οποία εκτός της Ομοσπονδίας δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας και Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων συμμετείχαν και εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν το δυσβάστακτο βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι αγρότες από την φορολογία και το ασφαλιστικό. Ο υπουργός παραδέχτηκε το πρόβλημα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να «ανακουφίσει» τους παραγωγούς. Υπάρχουν πολλές προτάσεις (όπως ελάφρυνση των παραγωγών μελών των συνεταιριστικών σχημάτων), που θα τεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους που θα αίρουν πιθανά αντικίνητρα και θα επιτρέπουν στους παραγωγούς να συμμετέχουν ουσιαστικά στον νέο συνεργατισμό που είναι απολύτως αναγκαίος στην αναπτυξιακή διαδικασία του αγροτικού τομέα.

Από την πλευρά των αγροτών κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ο Υπουργός δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει.

—————————————————–

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας

Και Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο.

Απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης αλλοδαπών εποχικών εργατών γης, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε εκπροσώπους από την Ομοσπονδία Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, κατά την συνάντηση που είχαν στο υπουργείο, την Τετάρτη (24/1).

Η προσπάθεια θα έχει στόχο με ένα χαμηλό παράβολο (της τάξης των 50 ευρώ) να γίνεται η μετάκληση των εργατών γης, οι οποίοι θα αναγράφονται στο βιβλίο προσωπικού και στη συνέχεια οι αγρότες θα πηγαίνουν στα κατά τόπους υποκαταστήματα ΕΦΚΑ για να πληρώνουν τις εισφορές».

Επίσης, στη συνάντηση δόθηκαν από τον υφυπουργό διευκρινήσεις επί του νέου Κανονισμού ασφάλισης του ΕΦΚΑ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.