Την καθιέρωση του Πράσινου πτυχίου ως τελικού πιστοποιητικού για τους ενδιαφερόμενους εν δυνάμει επαγγελματίες γεωργούς και κτηνοτρόφους στην Ελλάδα προτείνει ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης

25 Ιανουαρίου 2018
14:02
Κανένα σχόλιο

Με σχετική επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, επανέφερε εκ νέου την πρότασή του για την ουσιαστική κατοχύρωση του γεωργικού επαγγέλματος, ο βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης Γ. Κασαπίδης

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε τον επαγγελματία γεωργό οφείλει η Πολιτεία να τον αναγνωρίζει βάσει των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης που αποκτά και όχι της λογιστικής αποτύπωσης του εισοδήματος του, το οποίο κατά 50,1% πρέπει να προέρχεται από τη γεωργία.

Η θωράκιση των Ελλήνων αγροτών με γνώσεις γεωπονικής, οικονομίας, χημείας, μηχανολογίας και άλλων επιστημών που ενισχύουν τον επαγγελματισμό του στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον μπορεί να γίνει μόνο με την οργανωμένη γεωργική εκπαίδευση, επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης.

Παρουσιάζοντας πετυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες το συνδυασμό θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων γεωργών υπογράμμισε την αξία της μαθητείας σε διδακτικά αγροκτήματα ή οργανωμένες εκμεταλλεύσεις που πληρούν για το σκοπό αυτό αυστηρά κριτήρια.

Η αξιοποίηση και ενσωμάτωση με σωστό τρόπο της γνώσης και της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τόσο την παραγωγικότητα όσο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Άλλωστε, ανέφερε ο κ. Κασαπίδης η γνώση – επιχειρηματικότητα έχει αναγνωριστεί σχεδόν από όλους τους γεωργοοικονομολόγους ως ο τέταρτος συντελεστής παραγωγής που λειτουργεί καταλυτικά στη διαχείριση των τριών άλλων (έδαφος, κεφάλαιο, εργασία) στην αγροτική παραγωγική διαδικασία.

Τέλος, ο βουλευτής του Νομού πρότεινε την καθιέρωση και δημιουργία σχολικών κήπων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προς εξοικείωση των μικρών μαθητών με το πνεύμα και την εργασία στη γεωργία.

Στόχος η διαμόρφωση από νωρίς στην κοινωνία και στη χώρα μας του προτύπου του σύγχρονου Έλληνα γεωργού και κτηνοτρόφου αποκαθιστώντας τη φήμη και την ελκυστικότητα του σπουδαίου αυτού επαγγέλματος.

Η επαγγελματική γεωργική εκπαίδευση παράλληλα με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με κίνητρα για την παραγωγή και όχι αντικίνητρα, που ακόμα είναι ζητούμενο από τη σημερινή Κυβέρνηση, θα μπορούσε τις δυσκολίες στη γεωργία και το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων να τα μετατρέψει σε ευκαιρίες για παραγωγή νέου πλούτου, χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στην αποκέντρωση και την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.