«Αν ο κ. Παναγιωτάκης πουλάει τις μονάδες με το πιστόλι στον κρόταφο…, όπως έχει πει, εμείς ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τέτοιες μειώσεις στους μισθούς…» λέει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Αδαμίδης

31 Ιανουαρίου 2018
09:48

Σε σύγκρουση οδηγούνται η διοίκηση της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% (φωτ. ο Μαν. Παναγιωτάκης) και η ΓΕΝΟΠ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η μεν πλευρά της εταιρίας αποδίδει στους συνδικαλιστές την εμμονή τους στη διατήρηση του περιβόητου τροφείου…, οι δε συνδικαλιστές αντιτείνουν έμμεσες απόπειρες μειώσεις μισθών και κατάργησης θεσμικών κεκτημένων που στρώνουν το έδαφος για τους νέους ιδιοκτήτες των λιγνιτικών μονάδων.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο Euro2day.gr σημειώνει ότι «αν συνεχιστεί η αδιάλλακτη στάση της διοίκησης τότε οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να συμπέσουν με αυτές για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων».

Ο ίδιος μάλιστα αφήνει και αιχμές κατά του προέδρου της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκη: «Αν ο κ. Παναγιωτάκης πουλάει τις μονάδες με το πιστόλι στον κρόταφο…, όπως έχει πει, εμείς ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τέτοιες μειώσεις στους μισθούς…»

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά τους. Η τρέχουσα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας λήγει στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, και μέχρι τότε πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Το προεδρείο των συνδικαλιστών που συναντήθηκε χθες με στελέχη της διοίκησης υποστηρίζει ότι κατέθεσαν προτάσεις πέρα από το πλαίσιο, το οποίο είχε συμφωνηθεί τόσο με τον πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη όσο και με τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη.

Συνδικαλιστές λένε, ότι η εταιρία προσπαθεί να φέρει μειώσεις στους μισθούς περίπου 3.000 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί (ως τεχνίτες) μετά το 1994 μέσω ΑΣΕΠ. Η πλευρά της εργοδοσίας επικαλείται Προεδρικό Διάταγμα του 2013, για να παγώσει τη μισθολογική εξέλιξη τους ή και να ζητηθούν και αναδρομικά ποσά από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων.

Όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ με το Π.Δ. ουσιαστικά δεν επιτρέπεται σε εκείνους που απασχολούνται στο δημόσιο και δεν έχουν ειδικότητα ηλεκτρολόγου να βεβαιώσουν την προϋπηρεσία τους και να ζητήσουν τέτοια επαγγελματική άδεια, ακόμη κι αν για χρόνια εργάζονται έτσι, έχοντας εκπαιδευτεί από παλιότερους συναδέλφους τους.

Το δεύτερο θέμα που αρνούνται οι συνδικαλιστές να διαπραγματευτούν, είναι η πρόταση της εταιρίας να καταργηθεί ο κανονισμός για τα πειθαρχικά όργανα, στα οποία συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό υπερισχύει το διευθυντικό δικαίωμα σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων εργαζομένων.

Κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας, αναφέρουν στο Euro2day.gr, πως οι συζητήσεις διακόπηκαν από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ όταν ήλθε η πρόταση για διακοπή της παροχής του τροφείου στους εργαζομένους. Πάγια θέση, διατυπωμένη και από τον πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δικαιούνται δαπάνη 5 ευρώ ημερησίως για διατροφή και οι συνάδελφοι τους στον ΔΕΔΔΗΕ 2 ευρώ.

Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ ο αντίλογος είναι πως η Ομοσπονδία πρότεινε τη μείωση του τροφείου και το ποσό που θα περικοπεί να διατεθεί για πρόσθετη υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού. Συνολικά, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, οι θέσεις της Ομοσπονδίας δεν προβλέπουν αυξήσεις των μισθών, αλλά επέκταση για άλλα τρία χρόνια της υπάρχρουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Όπως δε, προσθέτει ο κ. Αδαμίδης «ας μας πει η διοίκηση τι απέγιναν οι περικοπές μισθών ύψους 5,5 δισ. ευρώ της τελευταίας πενταετίας…; Γιατί ούτε στα τιμολόγια πήγαν ούτε στα κέρδη της εταιρίας…»

Χρήστος Κολώνας [email protected]

20 σχόλια

  • Εδώ ταιριάζει το λαϊκό άσμα Βρε πως αλλάζουν οι καιροί εγώ εδώ και εσύ εκεί Πριν τρία χρόνια κατηγορουσαν την ΓΕΝΟΠ οι δήθεν αριστεροί να μην υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας γιατί θα έρθει στην κυβέρνηση ο Σύριζα και θα έδινε αυξήσεις στους εργαζόμενους Σήμερα συζητάμε να υπογράψει η ΓΕΝΟΠ την ίδια σύμβαση και οι πρώην δήθεν αριστεροί δεν συμφωνούν και θέλουν περικοπές κτλ Κρίμα και μόνο κρίμα!

  • Αυτή είναι η αλήθεια αυτό που έχει σημασία είναι να μην κοπούν τα προνόμια και μειωθούν οι μισθοί και βεβαία να μην τους αναγκάζουν να δουλεύουν τις ώρες που πρέπει να βρίσκονται στην δουλειά

  • Τις περικοπές δεν τις ονοματίζει απλά λέει έμεσσες. Και βέβαια το ζητούμενο είναι το τροφείο τους, να πέραν οι γυναίκες του επιδεικτικά την κάρτα στο ταμείου του ΣΜ.

  • Τι λέει ο Αδαμιδης ότι κάποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ηλεκτρολογου χωρίς πτυχίο και μόνο με προϋπηρεσία; και αυτό μόνο στη ΔΕΗ, δεν ζητά να ισχύει παντού;

  • ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΝΙΑΖΕΙ…..Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ!!! ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΤΑΤΕ ΠΑΛΙ ΚΥΡΙΕ ΑΔΑΜΙΔΗ!!!!!! ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕ ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΎΕΤΑΙ!!!!!

    • ΝΑ ΨΩΦΙΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΥΤΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΛΑΟΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΡΙΜΑ

      • Πριν αρκετά χρόνια κόπηκαν οι μισθοί αρκετών χιλιάδων εργαζομένων… Που ήταν ο ΑΔΑΜΙΔΗΣ και η ΔΕΗ; Γιατί εμείς που δεν έχουμε χρήματα να πληρώνουμε τόσα στη ΔΕΗ.

      • Και αυτό με την κατσίκα ποίημα το κάνατε ρε δεητζηδες… Εθνικό ύμνο της αναξιοπρεπειας σας…. Και είστε και ανορθόγραφο…. Άκου ψωφισει

    • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ Ο ΚΑΘΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ? ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΝΑ ΨΩΦΙΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΠΟΤΕ ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

      • ΟΤΑΝ ΨΩΦΙΣΕ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΘΗΚΕΣ!!! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ….ΠΙΝΑΣΕ….ΔΩΣΕ ΤΟ ΥΣΤΕΡΙΜΑ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΓΛΙΦΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ….ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!!! Α ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ…ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΘΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ!!!!!!!

  • εχει καταντηση αηδια το ολο θεμα με την δεη φυσικα και να γινουν περικοπες και να φυγουν πολλοι σε συνταξη φτανει πια.

    • Είναι απαράδεκτο η γενοπ να φρακαρει την έξοδο των συνταξιούχων, και να απαιτούν και να το καταφέρνουν την απόσυρση σχετικών προτάσεων της διοίκησης της ΔΕΗ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.