“Σημαντική επιτυχία του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020)”

31 Ιανουαρίου 2018
14:21

Μεγάλη διάκριση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σημειώθηκε στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ). Η πρόταση SPEAR (Secure and PrivatE smArt gRid), με συντονιστή έργου τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 4 εγκεκριμένες προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ των 63 που υποβλήθηκαν συνολικά στη Δράση DS-07-2017 Cyber Security PPP: Addressing Advanced Cyber Security Threats and Threat Actors.

Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, στοχεύοντας στη δημιουργία περισσότερων επιτευγμάτων, ανακαλύψεων και παγκόσμιων καινοτομιών μεταφέροντας τις σπουδαίες ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά.

Στο ερευνητικό έργο SPEAR συμμετέχουν 17 εταίροι από 10 χώρες (Ελλαδα, Κυπρος, Ισπανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Βουλγαρία) με σκοπό την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων στον χώρο των έξυπνων δικτύων μεταφοράς ενέργειας (Smart Energy Grid). Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν νέα πρωτοπόρα συστήματα ανίχνευσης απειλών ασφάλειας σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα υλοποιηθούν καινοτόμα σχήματα παροχής ιδιωτικότητας σε έξυπνα συστήματα μετρήσεων κατανάλωσης ενέργειας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η εκτέλεση πιλοτικών εφαρμογών στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την στρατηγική θέση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού παίκτη στην χάραξη πολιτικών ασφάλειας στα σύγχρονα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης SPEAR, συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ και διάρκειας 3 ετών, σηματοδοτεί μία νέα εποχή καινοτομίας, έρευνας, ανάπτυξης και ευκαιριών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα συντονίσει το τόσο σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή ερευνητικό έργο προωθώντας την επιστημονική αριστεία και ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Δυτικής Μακεδονίας στο ενεργειακό γίγνεσθαι.

8 σχόλια

  • Είναι πολύ σημαντική η επιτυχία σ’ένα τόσο ανατγωνιστικό πρόγραμμα. Αξίζουν συγχαρητήρια όσοιεργάστηκαν γι αυτό και αποδεικνύουν ότι τα μικρά Πανεπιστήμια δεν στερούνται γνώσεις και ικανότητες.

  • Σιγά παιδιά, μην κάνετε την τρίχα-τριχιά, για θέματα ακαδημαϊκής υποχρέωσης και λειτουργίας και συμπεριφέρεστε σαν διαφημιστές. Κόψτε τις σάλτσες.

    • Σωστά. Υπάρχουν τοπικοί φορείς, όπως το ΕΚΕΤΑ, για τους οποίους αντίστοιχα προγράμματα είναι στην ημερήσια ενασχόληση. Περισσότερα στο link: https://webgate.ec.europa.eu/dashboard/sense/app/e02e4fad-3333-421f-a12a-874ac2d9f0db/sheet/941d3afe-da24-4c2e-99eb-b7fcbd8529ee/state/analysis

      Πάντως, αξιέπαινη η επανεκκίνηση για το Πανεπιστήμιο (δε νομίζω να είχε να δει άλλο Horizon, μόνο FP7, πριν από 4-5 χρόνια τουλάχιστον), αλλά όπως σημειώνεται ήδη, αυτά θα έπρεπε να είναι θέματα ακαδημαϊκής υποχρέωσης.

      Το Πανεπιστήμιο πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσοτερο για να μπορούμε να πούμε ότι πιάνουν τόπο τα εκατομμύρια που έχει αντλήσει από το τοπικό ΠΕΠ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, όταν θα προκηρυχθούν δράσεις του προγράμματος, ας μείνει και κάτι στην περιοχή. Έχουμε καταντήσει ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στη χρηματοδότηση και επιχειρήσεις – φορείς εκτός Περιφέρειας. Πριν σχολιάσετε το προηγούμενο ρίξτε μια ματιά στη Διαύγεια.

  • Συγχαρητήρια σε όλους όσους κόπιασαν για την επιτυχία αυτή!
    Η αξία της επιτυχίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του Πανεπιστημίου και τον υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό στα προγράμματα αυτά.
    Καλή δύναμη στην υλοποίηση!

  • Πολλά συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο για τη πολύ σημαντική αυτή επιτυχία. Αν και υποστελεχωμένο το τμήμα απέδειξε τη ποιότητα του αλλά και τις δυνατότητες του σε μεγάλα ανταγωνίστηκα προγράμματα. Μπράβο σε όλους

  • Πολλά Συγχαρητήρια! Τα προγράμματα H2020 είναι πολύ ανταγωνιστικά και αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία σε αυτήν την επιτυχία! Μπράβο στον συντονιστή έργου, μπράβο στην ομάδα και μπράβο στο Τμήμα!

  • Πολύ θετικά νέα για το πανεπιστήμιο και την ευρύτερη περιοχή. Έργα σε ενέργεια και έξυπνα δίκτυα δίνουν νέες προοπτικές στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας. Εύγε!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.