Καταιγιστικές οι απαντήσεις (νομικού και ουσιαστικού χαρακτήρα) του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννη Θεοφύλακτου προς τους: Βορίδη, Σταμάτη και Λοβέρδο αναφορικά με το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Με αφοπλιστικό τρόπο ο βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος κατέδειξε ότι το τρίγωνο: τράπεζες – ΜΜΕ – κόμματα σίγουρα δεν ήταν ‘άμεμπτο’ και ‘αδιάφθορο’, όπως θέλησαν να το παρουσιάσουν οι εκπρώσοποι της Ν.Δ. και δυστυχώς λειτούργησε ως τρίγωνο διαπλοκής σε βάρος της Χώρας και των πολιτών της.

Έκλεισαν με τον τρόπο αυτό οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πριν την κατάθεση του σχεδίου του Πορίσματος από την πλειοψηφία τη Δευτέρα 16-1-2017 και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της έως τις 23-1-2017.

Ο βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος τοποθετήθηκε για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ν.Δ., ενώ το κόμμα τους είναι καταχρεωμένο με 200 εκ. ευρώ και κατέδειξε ότι το πολιτικό, τραπεζικό και μιντιακό σύστημα σίγουρα δεν ήταν “αδιάφθορο”, αλλιώς η χώρα δεν θα είχε οδηγηθεί στην πτώχευση.

Επίσης, ο κ. Θεοφύλακτος απάντησε στα επιχειρήματα των Βορίδη, Λοβέρδου, Σταμάτη περί δήθεν “μη απόδειξης της διαπλοκής”, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: “γιατί, περιμένατε μία δανειακή σύμβαση να γράφει ‘είμαι προϊόν διαπλοκής;’ .

Τέλος, απάντησε σε όσα ανέφερε ο κ. Λοβέρδος (ότι δήθεν τα δάνεια των ΜΜΕ και κομμάτων δεν είναι σημαντικά, γιατί είναι ένα μικρό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων), αναφέροντας χαρακτηριστικά τη γενική αρχή του δικαίου: “Ουκ ισότης εν τη παρανομία”, δηλαδή δεν μπορούν να επικαλούνται τις τυχόν παρανομίες στα δάνεια π.χ. των ξενοδοχείων για να ‘ξεπλύνουν’ τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Ακολουθεί το βίντεο:

και τα πλήρη πρακτικά:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, 13 Ιανουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.22΄, στην αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Θεοφύλακτος έχει τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Εγώ ξέρω ότι όποιος χρωστά, είτε χώρα είτε ιδιώτης, είναι μαζεμένος, φοβισμένος, προσπαθεί να ρυθμίσει τα χρέη του και δεν κουνάει το δάχτυλο στους δανειστές. Και σαν χώρα και σαν Κυβέρνηση που κληρονομήσαμε μεγάλα χρέη, έχουμε τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας. Από τους πολίτες που μας βλέπουν, οι μισοί χρωστούν στις τράπεζες και δεν ξέρω, όταν παίρνουν ένα εξώδικο ή μια διαταγή πληρωμής από την τράπεζα, να πηγαίνουν στην τράπεζα και να λένε «τι είναι αυτό που μου στείλατε, πηγαίνετε για μαλλί και εγώ θα σας κουρέψω».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Γιατί; Σας χρωστάμε τίποτα, κύριε Θεοφύλακτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εγώ βλέπω, γιατί ο ελληνικός λαός ψάχνει, κύριε Σταμάτη, να βρει τα χρέη των κομμάτων και των ΜΜΕ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Απύθμενο θράσος, κύριε Σταμάτη! Απύθμενο!
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα το χαλάσουμε τώρα, στο τέλος; Αφήστε, σας παρακαλώ, να τελειώσει ο κ. Θεοφύλακτος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εκεί που χρωστούν τα 200 εκατομμύρια σαν κόμμα τώρα, κουνούν και το δάχτυλο και βγάζουν και ψαλίδι να μας κουρέψουν και από πάνω!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Εσείς κουρευτήκατε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Θα μας μαλώσουν και όχι εμάς, αλλά τον κόσμο που ακούει. Ξεχνούν όλα αυτά που χρωστούν και όλα αυτά που έκαναν στην πλάτη του λαού. Διότι η Ολομέλεια και ο λαός που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί λένε: «Τι έγινε, ρε παιδιά; Πού πήγαν τα δάνεια στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στα ΜΜΕ;». «Όχι», λέει, «δεν θα μας ψάξετε. Δεν θα πάτε για μαλλί. Θα σας κουρέψουμε από πάνω». Αυτό είπε. Αυτό λένε.
Λέει ο κ. Βορίδης ότι δεν αποδείχθηκε διεφθαρμένο ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε το τραπεζικό σύστημα, ούτε το μιντιακό σύστημα. Οι αδιάφθοροι! Ας δουν αυτοί που μας ακούν. Για τη Νέα Δημοκρατία, και δεν ξέρω για ποιους άλλους, τέλεια λειτούργησαν τα συστήματα, αδιάφθορα, πεντακάθαρα!
Αυτό κατάλαβε ο κόσμος που παρακολουθεί εννιά μήνες την Επιτροπή μας; Αυτό κατάλαβε από αυτά που πέρασαν από εδώ πέρα, από όλες τις συμβάσεις που είδαμε και από όλες τις μαρτυρίες; Αυτό κατάλαβε ο κόσμος από την τσέπη του που πληρώνει τις αμαρτίες του παρελθόντος; Τέλεια λειτούργησαν τα συστήματα; Γι’ αυτό πτώχευσε η χώρα, από τα τέλεια και αδιάφθορα συστήματα; Περνάνε μπροστά από τη μύτη μας, μας την τρυπάνε και εμείς ακόμα λέμε «τι έγινε»;
Ας μας αποδείξει ο κ. Βορίδης αν είναι αδιάφθορα τα συστήματα αυτά. Η απόδειξη είναι μπροστά μας, πτώχευσε η χώρα. Κάποιοι κύριοι έχουν τεράστιους λογαριασμούς στο εξωτερικό. Και τα πληρώνουν τώρα οι γιαγιάδες από τη μείωση του ΕΚΑΣ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι Υπουργοί σας έχουν τα χρήματα στο εξωτερικό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όλοι οι εκπρόσωποι των συστημάτων που υπερασπίζεστε τώρα και τα λέτε αδιάφθορα και καθαρά και με τον γνωστό δικολαβίστικο –θα το πω με κακή έννοια- τρόπο λένε: «Πού είναι οι αποδείξεις και πού είναι οι αποδείξεις. Δεν αποδείχθηκε τίποτα».
Ας μας αποδείξουν αυτοί ότι ήταν όλα καθαρά, με όλα αυτά που πέρασαν από εδώ πέρα, οι χιλιάδες των σελίδων στην αίθουσα 162.
Τι περιμένουν αυτοί να γράφει στη σύμβαση: «Η σύμβαση αυτή αποτελεί προϊόν διαπλοκής»; Σε παιδιά απευθύνονται; Τι κάνει «νιάου-νιάου» στα κεραμίδια! Αυτό περιμένουν ή περιμένουν να έρθει ο άλλος και να πει: «Ναι, ήμουν διευθυντής και το έδωσα ως προϊόν διαπλοκής»;
Μόνο μια φράση είπε σωστή ο κ. Βορίδης. Είπε ότι αν υπάρχει γενικός κανόνας, επαληθεύεται η θεωρία. Ναι, αυτό υπάρχει. Υπήρχε γενικός κανόνας, σωρεία συμβάσεων στο ίδιο αντικείμενο και στα ΜΜΕ και στα κόμματα που κατατείνουν στο να επαληθευτεί μια θεωρία.
Να δώσω και μια απάντηση σε αυτά που είπε ο κ. Λοβέρδος, γιατί έφερε κάποια στοιχεία. Είναι αδιάψευστα τα στοιχεία. Δεν μπορώ να τα διαψεύσω, κανείς μας. Λέει ότι τόσα είναι τα στεγαστικά, τόσα ήταν τα καταναλωτικά, τόσα είναι τα επιχειρηματικά, από αυτά τόσα είναι των ΜΜΕ κ.λπ. Είναι έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος. Πολύ σωστά.
Θα θυμίσω σε όλους τους νομικούς, αλλά θα εξηγήσω και σε αυτούς που μας ακούν και σε όσους δεν είναι εδώ, μια γενική αρχή του δικαίου: «ουκ ισότης εν τη παρανομία», δεν υπάρχει ισότητα στην παρανομία. Μη λες: «Έγινε πάρτι στα ξενοδοχεία, έγινε πάρτι στις βιομηχανίες, έγινε πάρτι εδώ και εκεί, έγινε πάρτι στα καταναλωτικά, άρα δεν φταίνε τα ΜΜΕ, δεν φταίνε τα κόμματα.». Δεν μας νοιάζει τι έγινε στα άλλα. Να βγει μια Επιτροπή να ψάξει τι έγινε και να δούμε και τι πάρτι έγινε και τι παρανομίες έγιναν.
Εμείς έχουμε εντολή να ψάξουμε τα ΜΜΕ και τα κόμματα. Τα ψάχνουμε, βρίσκουμε συμβάσεις, βρίσκουμε μαρτυρίες και οδηγούμαστε σε συμπεράσματα. Ας μην είναι ότι ήταν μικρό το ποσοστό. Χώρια την ποιοτική διαφορά που έχουν, γιατί τα ΜΜΕ σαν οικονομικά μεγέθη μπορεί να έχουν μικρό τζίρο, αλλά έχουν τεράστια απήχηση στη δημοκρατία. Το ίδιο και τα κόμματα, τα οποία έχουν μικρά, σχετικά, οικονομικά μεγέθη, αλλά αυτά καθορίζουν το πολίτευμα.
Μετά από τις τοποθετήσεις του κ. Βορίδη και του κ. Σταμάτη, απορώ τι θα ψάχναμε όταν ο ένας λέει «πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι» -είναι αστείο να το επαναλαμβάνω- και ο κ. Σταμάτης λέει «όλα ήταν σύννομα». Απορώ τι νόημα θα είχε -και επιβεβαιώνονται οι συνάδελφοι που είπαν ότι είναι παρελκυστική η πολιτική τους- να συζητάμε στοιχείο-στοιχείο, σύμβαση – σύμβαση όλα αυτά που έγιναν.
Η αρχική τοποθέτηση δηλαδή του κ. Μηταράκη ήταν τελικά πολύ light σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν από την Αντιπολίτευση. Όταν λένε ότι όλα είναι σύννομα και εμείς θα σας «κουρέψουμε και από πάνω», τι άλλο έχουμε να συζητήσουμε;
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα δείξει, λοιπόν.
Εν πάση περιπτώσει, με ή χωρίς την καθυστέρηση μιας εβδομάδας, η ώρα της αλήθειας και των ευθυνών πλησιάζει. Εκεί θα αντιπαρατεθούν οι πολιτικές, ο πολιτικός λόγος του εντυπωσιασμού –αν υπάρχει- και των στοιχείων. Άλλωστε, όλοι απευθυνόμαστε σε ένα νοήμον κοινό. Και η ποιότητα της επιχειρηματολογίας εκάστης πλευράς κρίνεται και θα κριθεί.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
(Ώρα λήξης: 15.26΄)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ