“Ναι” στην παράταση λειτουργίας για Αμύνταιο, περιμένει το ΥΠΕΝ από Βρυξέλλες – Τα σενάρια και οι μνηστήρες

5 Φεβρουαρίου 2018
11:10
Κανένα σχόλιο

Σε θετικό έδαφος κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” η ανταπόκριση των Βρυξελλών απέναντι στο ελληνικό αίτημα για παράταση της διάρκειας ζωής του σταθμού της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, από τις 17.500 ώρες λειτουργίας στις 32.000 ώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανταπόκριση που έχει συναντήσει το ελληνικό αίτημα είναι θετική, και η ημερομηνία απόσυρσης του σταθμού ισχύος 600 MW δεν αποκλείεται να επεκταθεί αρκετά αργότερα από το 2019, αφού το κλίμα που προκύπτει από τις επαφές του ΥΠΕΝ με το περιβάλλον του Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς αποπνέει αισιοδοξία. Αλλωστε όπως λένε τα ίδια στελέχη, ο καλός δίαυλος επικοινωνίας επιβεβαιώνεται και από την έγκριση που πήρε το ΥΠΕΝ για τα ειδικά τιμολόγια ηλεκτρισμού σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ήταν εξαρχής και συνεχίζει να είναι ότι αν αποσυρθεί το 2019 ο σταθμός, τότε θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην τηλεθέρμανση του Αμυνταίου και της Πτολεμαϊδας αφού η νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας (5) δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το 2021.

Στον αντίποδα βέβαια, εφόσον παραταθεί η ζωή του Αμυνταίου, σημαίνει ότι όποιος αγοράσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (Μελίτη, και Μεγαλόπολη) αποκτά έναν επιπλεόν ανταγωνιστή στο λιγνίτη, με ότι αυτό συνεπάγεται. To γεγονός έχουν διαμηνύσει καιρό τώρα προς όλες τις κατευθύνσεις (Ελλάδα και εξωτερικό) κάποιοι από τους εγχώριους παίκτες που συμμετείχαν στο market test.

Οπως και να έχει, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Ηδη, τρεις επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμπλακούν στην αναβάθμιση του Αμυνταίου, κάνοντας εδώ και μήνες σχετικές κρούσεις και υποβάλλοντας συγκεκριμένα σχέδια.

Ο πρώτος ενδιαφερόμενος εντοπίζεται στο σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua, που πρώτος απ’ όλους εδώ και καιρό γνωστοποίησε το ενδιαφέρον του για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ισχύος 600 MW λιγνιτικού σταθμού. Σε αντάλλαγμα της επένδυσης, το σχήμα μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στη μονάδα και να πουλά το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα.

Πρόταση τόσο προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, όσο και προς τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, φαίρεται να έχει κάνει και εκπρόσωπος μεγάλου ενεργειακού ομίλου της χώρας ο οποίος είχε διατυπώσει πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το ποιές μονάδες θα ενταχθούν στο προς πώληση πακέτο, συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης του Αμύνταιου.

Η πρόταση προβλέπει να αναλάβει ο συγκεκριμένος όμιλος το κόστος αποκατάστασης του ορυχείου και της περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης της μονάδας, με αντάλλαγμα να απορροφά σε προσυμφωνημένη τιμή το ρεύμα που θα παράγει ο αναβαθμισμένος πλέον σταθμός της Φλώρινας.

Ο τρίτος ενδιαφερόμενος αφορά ενεργοβόρο βιομηχανία. Είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλη βιομηχανία, σχεδιάζει να επενδύσει στην αναβάθμιση του Αμυνταίου, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ρεύματος για τις μονάδες τους. Η τρίτη αυτή περίπτωση σχετίζεται με το κάλεσμα που είχε κάνει το Δεκέμβριο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης προς την ενεργοβόρο βιομηχανία να εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις και να εξασφαλίσει προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, και ακριβώς επειδή η ΔΕΗ δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου, η διοίκηση Παναγιωτάκη βρίσκεται εδώ και καιρό στη φάση αναζήτησης ιδιωτών επενδυτών που θα αναλάβουν το κόστος της επένδυσης, παρέχοντας τους σε αντάλλαγμα την παραγωγή φθηνότερου ρεύματος.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα ποσά αναφορικά τόσο με την αναβάθμιση του σταθμού, όσο και με το κόστος αποκατάστασης του ορυχείου, όπως ότι θα χρειασθούν 200 εκατ. ευρώ για να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία μετά τις ζημιές που υπέστη από την κατολίσθηση του περασμένου Ιουνίου.

Οσο για το ρόλο της ΔΕΗ, εφόσον περπατήσουν οι συζητήσεις για το Αμύνταιο, δεν είναι σαφές αν και σε τι ποσοστό, ο σταθμός θα παραμείνει υπό τον έλεγχό της. Το ζήτημα της μετοχικής σύνθεσης προφανώς και αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.

Energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.