Tο θεατρικό έργο  ”Τα πιάτ κι αλλάζομεν” από τον πολιτιστικό σύλλογο Μεσοβούνου «Κρέμιτσα» στις 21 – 22 & 28 Φεβρουαρίου στην Πτολεμαΐδα

15 Φεβρουαρίου 2018
14:38
Κανένα σχόλιο

Το θεατρικό έργο  ”Τα πιάτ κι αλλάζομεν” τοποθετείτε την μεταπολεμική περίοδο, στην κοινότητα Μεσόβουνου  «ΚΡΕΜΙΤΣΑ» όταν η κοινωνία αγωνίζεται να βγει νικητής σε ένα περιβάλλον καθόλου εύφορο. Ο συγγραφέας του έργου προβάλλει δύο θέματα. Αυτό το θέμα της εγκατάστασης στη ελληνική γη, την κήρυξη του δεύτερου παγκοσμίου πόλεμου που οδήγησε στην εκτέλεση των 157 ανδρών στις 23 Οκτωβρίου 1941 κατοίκων, των 112 γυναικόπαιδων στις 24 Απριλίου του 1944.Γεγονότα που επέφεραν την απελπισία, την φτώχεια, τον αφανισμό ενός ολόκληρου ανθούντος χωριού, που τελικά  οδήγησαν  οικογένειες και νέους να ξενιτευτούν, τόσο στο εξωτερικό όσο και την  ενδοχώρα. Επιστρέφουν και προσπαθούν να παντρέψουν πολύ δύσκολα παραδόσεις και έθιμα με τον σύγχρονο πολιτισμό. Από την άλλη διυλίζουν το θέμα του κωμικού με φράσεις και φραστικές ακρότητες. Μέσα από ποντιακές παροιμίες, ποντιακές λέξεις της πρώτης γενιάς, παρουσιάζουν περιστατικά και γεγονότα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων Μεσοβουνιωτών με μια δραστική και μοναδική προφορά ομιλίας, και έναν εσωτερικό κόσμο αυθορμητισμού, σε αληθινά και άλλοτε φανταστικά συμβάντα. Σε πρόσωπα αληθινά και άλλοτε φανταστικά προσφέροντας στον θεατή συναισθήματα που μιλούν στην καρδιά του, λακτίζοντας μέσα του την νοσταλγία, τη ζωή, τους ανθρώπους, την κίνηση ενός χωριού που φεύγει από τα μάτια τους με γρηγοράδα.

Σας περιμένουμε στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας Την Τετάρτη  

21, την Πέμπτη 22 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου με ώρα έναρξης 7:30 μ.μ.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τον Δήμο Εορδαίας για την υποστήριξή τους.

Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Μεσοβούνου «Κρέμιτσα»

& η θεατρική ομάδα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.