Τέλης Βωβός: Οι «Ρίζες των Ελλήνων» είναι ευλογία – Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

15 Φεβρουαρίου 2018
23:47
Κανένα σχόλιο

Φωτογραφίες: Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή – https://pinakio.blogspot.gr

Ο Τέλης Βωβός μέσα από τις μικρές οθόνες αναδεικνύει την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα και προβάλει «αυθεντικούς» ανθρώπους. Ανθρώπους που κρατούν την εθνική κληρονομία ψηλά ως ύψιστο αγαθό με σκοπό να την μεταβιβάσουν αναλλοίωτη στα παιδιά τους.

Ο Τέλης παρουσιάζει τις «Ρίζες Ελλήνων» από την τηλεόραση του Flash της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος μιλά στο Πινάκιο για το πώς η κρίση έχει επηρεάσει την εθνική μας ταυτότητα, για την απίστευτη δουλειά που κάνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και για το πόσο βαθιά είναι χαραγμένα στην ψυχή των ανθρώπων οι μνήμες των προγόνων μας.

Τοποθετείται και για το θέμα των ημερών για την Μακεδονία μας και για την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της και εξομολογείται πως νιώθει ευλογημένος που παρουσιάζει τις Ρίζες των Ελλήνων.

«Ρίζες Ελλήνων», μια εκπομπή με γνώμονα τον Πολιτισμό και την παράδοση. Ποιο ήταν το έναυσμα σου για να «δομήσεις» αυτή την τηλεοπτική προσπάθεια;

« Τα ήθη και έθιμα μας από μόνα τους έχουν μία μαγεία και γοητεία που συναρπάζει και σαγηνεύει.

Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να κάνει τον καθένα μας να λειτουργεί αυθόρμητα και να συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση η οποία προσδιορίζει την καταγωγή μας και κατά επέκταση την ταυτότητα μας.  Άρα λοιπόν η αγάπη για την παράδοση , η φλόγα να μεταδώσουμε όλοι μαζί ως μία παρέα την κληρονομιά που μας διατέθηκε και φυσικά το βήμα που δόθηκε από την τηλεόραση του Flash-tv ήταν τα απαραίτητα συστατικά για να γίνουμε μία όμορφη οικογένεια που παρουσιάζει τις Ρίζες μας….τις «Ρίζες των Ελλήνων»…».

Φοβάσαι πως οι μνήμες και οι παραδόσεις ξεθωριάζουν;

«Με την εμπειρία πλέον των πέντε ετών που ασχολούμαι με την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπομπής όχι απλώς δεν φοβάμαι αλλά πιστεύω ακράδαντα πως οι μνήμες και οι παραδόσεις παραμένουν ολοζώντανες και αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο προσαρμοσμένες φυσικά στη σύγχρονη εποχή.

Αυτό το στηρίζω στο γεγονός πως στο σύνολο των πολιτιστικών Συλλόγων που έχουμε παρουσιάσει έχουμε ένα αρμονικό πάντρεμα όλων των ηλικιών και φυσικά η μετάγγιση των στοιχείων της Παράδοσης μας από τους μεγαλύτερους στους νεώτερους γίνεται αρμονικά με κύριο συστατικό το χαρακτηριστικό του κάθε Έλληνα…την Αγάπη και το μεράκι!».

Οι άνθρωποι που ζουν στα αστικά κέντρα έχουν χάσει την επαφή με την παράδοση τους; Αν συμβαίνει αυτό είναι ένας επιπλέον συντελεστής στην βαθιά κρίση που βιώνουμε;

«Είναι γεγονός πως η Οικονομική κρίση έχει αλλοιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας της ζωής μας οπότε είναι λογικό να αποπροσανατολιζόμαστε και να χάνουμε τον βηματισμό μας. Η μείωση των εισοδημάτων του καθενός μας, μας έκανε  να αναζητήσουμε οικονομικές λύσεις για την ψυχαγωγία μας , οπότε η εγγραφή και συμμετοχή στις εκδηλώσεις ενός Συλλόγου είναι ίσως μία από τις πιο οικονομικές προτάσεις ψυχαγωγίας που έχουμε σήμερα ενώ παράλληλα καλύπτουμε και τα όποια κενά είχαμε σε γνώση σχετικά με την καταγωγή μας και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, συνεπώς η οικονομική κρίση έφερε πιο κοντά τους ανθρώπους των αστικών κέντρων και μία απλή μάζωξη στο στέκι του κάθε Συλλόγου αποτελεί μία νότα Δροσιάς στη γκρίζα καθημερινότητα!!!!».

Προβάλεις συλλόγους παραδοσιακούς που ζουν και αναπνέουν για την παράδοση. Νιώθεις πως το Βήμα που δίνεις  πιάνει τόπο;

«Κάθε Παρασκευή βράδυ όταν πάω στο κανάλι να ετοιμαστούμε για την εκπομπή ζω και απολαμβάνω την κάθε στιγμή…την είσοδο των ανθρώπων στο κανάλι και στο πλατό…το αυθόρμητο και ειλικρινές χαμόγελο τους…το άγχος τους μέχρι να βγούμε στον αέρα , το χαμόγελο περηφάνιας όταν αρχίζουν να επικοινωνούν με τους οικείους τους και λαμβάνουν τα εύσημα , την χαρά τους όταν τους συναντούν στο δρόμο και τους δίνουν συγχαρητήρια και αυτό τους γεμίζει κουράγιο να συνεχίσουν την προσπάθεια τους…οπότε ναι!..

Αυτό το βήμα πιάνει τόπο διότι κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν και γεμίζει η ψυχή τους διότι συνεχίζουν να τιμούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου καταγωγής τους!

Γνωρίζεις ανθρώπους «αυθεντικούς».  Είναι εμπειρία ζωής να μαθαίνεις από αυτούς τα μυστικά των τόπων, των ηθών και των εθίμων;

«Κάθε διαδρομή στη ζωή μας είναι ένα σημαντικό μονοπάτι γνώσης και Σοφίας…πόσο μάλλον όταν αυτή η γνώση έρχεται από το παρελθόν και σε βοηθάει να καταλάβεις ποια από τα χαρακτηριστικά της προγενέστερης ζωής κουβαλούν οι Άνθρωποι στην ζωή, της σύγχρονης εποχής. Εδώ και πέντε χρόνια λοιπόν πορεύομαι μέσα σε μεθυστικούς διαδρόμους εικόνων και παραστάσεων που αφετέρου δεν μπορούσα να φανταστώ πως υπάρχουν πόσο μάλλον να συμμετέχω ως ένα ζωντανό κύτταρο της όλης προσπάθειας παρουσίασης των ηθών και των εθίμων της παράδοσης μας».

Ποια ήταν η στιγμή μέσα από τις «Ρίζες Ελλήνων» που σου έχει χαραχτεί μέσα σου;

«Είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση αυτή που μου κάνετε…διότι είναι τόσες πολλές οι στιγμές που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους μέσα στην ψυχή μου που πολύ δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια οπότε θα μου επιτρέψετε να μην ξεχωρίσω κάποια στιγμή αλλά κάποιο συναίσθημα. αυτό της Αγάπης που τόσο..μα τόσο απλόχερα μου μοιράζουν οι Άνθρωποι όλων των Συλλόγων που παρουσιάζουμε που με κάνουν να νιώθω ως τον πιο πλούσιο και τυχερό άνθρωπο του κόσμου!».

Νιώθεις ευλογημένος που παρουσιάζεις την συγκεκριμένη εκπομπή;

«Αχαχαχ…έχω την αίσθηση πως παρακολουθείτε συχνά την εκπομπή…αυτό το λέω διότι σχεδόν σε κάθε εκπομπή αναφέρω πόσο ευλογημένος νιώθω που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να βαδίσω τούτο το μονοπάτι και να ανακαλύψω και να μεθύσω συνάμα με τα αρώματα και τις ομορφίες την μοναδικής Παράδοσης μας!».

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου και ποια τα μακροπρόθεσμα;

«Τα άμεσα αλλά και τα μακροπρόθεσμα σχέδια περιλαμβάνουν μία μόνο σκέψη…να παραμείνω».

Η συνέντευξη γίνεται λίγες ώρες μετά από την φωνή του λαού για την Μακεδονία μας. Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα για αυτό το θέμα;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από πάρα πολύ καιρό η Σκέψη όλων των Ελλήνων είναι κοινή στο μεγαλύτερο βαθμό σε μία και πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ . Άλλωστε και η εικόνα , η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη σκέψη…»

Η τιμή του Έλληνα είναι ότι πιο ισχυρό και αναλλοίωτο «κουβαλά» μέσα του;

«Η Τιμή.. τιμή δεν έχει και χαρά στο Έλλην που την έχει. Μπορεί στην καθημερινότητα μας να τρωγόμαστε για απλά πράγματα, όταν όμως θίγονται η υπόληψη μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα γινόμαστε μία γροθιά ένα σύνολο τόσο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την ιστορία του Δαυιδ με τον Γολιάθ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η πλειονότητα των Ελλήνων στηρίζει την ζωή του στο τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια»».

 

Πηγή https://pinakio.blogspot.gr/2018/02/blog-post_43.html

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.