Οι μαθητές του 3ου γυμνασίου Πτολεμαΐδας …σώζουν ζωές

19 Φεβρουαρίου 2018
01:44

Αλήθεια, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν ένας άνθρωπος πέσει αναίσθητος μπροστά σας; Πώς πρέπει να αντιδράσετε, αν διαπιστώσετε ότι δεν αναπνέει; Γνωρίζετε ότι, εκείνα τα πρώτα λεπτά, είναι καθοριστικά, για να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει στους αγαπημένους του;

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας το έμαθαν. Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 150 μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους και με την καθοδήγηση νοσηλευτών ,αναισθησιολόγων, πυροσβεστών και εθελοντών διασωστών από τη Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Καστοριά και την Πτολεμαΐδα, συμμετείχαν στο πρόγραμμα kids save lives. Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης μαθητών και Εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ το 3ο Γυμνάσιο είναι το πρώτο σχολείο στη Δυτική Μακεδονία που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Το Kids save lives πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Εορδαίας και είχε διάρκεια τέσσερις(4) ώρες, από τις 09:30 έως τις 13:30 και οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές τους, έκαναν πράξη (ο καθένας χωριστά) ,σε ομοιώματα ανθρώπινου σώματος, όσα τους μάθαιναν οι εκπαιδευτές. Έμαθαν τι είναι η κάρπα και εκπαιδεύτηκαν πώς να την κάνουν. Διδάχτηκαν πώς να αντιμετωπίσουν τον πνιγμό στη θάλασσα, τι να κάνουν στην περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα, αλλά και πώς να λειτουργήσουν σε περίπτωση ατυχήματος, αφού πρώτα, κατάλαβαν ότι το σημαντικότερο είναι να το προλάβουν. Γνώρισαν τη χρησιμότητα, τη λειτουργία, αλλά περισσότερο, την αναγκαιότητα του απινιδωτή και από κοινού, καθηγητές και μαθητές αποφάσισαν την αγορά του για το σχολείο.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, ενώ οι ερωτήσεις τους, πρόδιδαν το ενδιαφέρον τους, για ό,τι συνέβαινε μπροστά τους. Το πιο σημαντικό απ΄όλα, όμως, ήταν ότι τα παιδιά έμαθαν να εκτιμούν κάθε ανθρώπινη ζωή. Οι ακούραστοι, πραγματικά, εκπαιδευτές, εκτός από την εκπαίδευση να κάνουν κάρπα, κατάφεραν να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την προσφορά όποιας βοήθειας , την πρόληψη, αλλά και την ανάγκη να μετριάσουν την νεανική τους ορμή. Τελικά , να εκτιμήσουν περισσότερο όλοι, αυτό το πολύτιμο αγαθό που έχουν, τη ζωή.

Οι μαθητές, πήραν το πιστοποιητικό τους για τη συμμετοχή, ενώ αρκετοί εξέφρασαν την επιθυμία να πιστοποιηθούν με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Έτσι, οι εκπαιδευτές υποσχέθηκαν να επανέλθουν και να το πραγματοποιήσουν.

Η Διεύθυνση του Σχολείου, ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές ευχαριστούν όλους τους εκπαιδευτές που ήρθαν για να τους μάθουν να σώζουν ζωές ,αλλά και τον Δήμο Εορδαίας ,για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου.

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.