Στο ‘’Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον 2018’’, το ‘’Ολοκαύτωμα των Πιερίων – Δεκέμβριος 1943’’ (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

19 Φεβρουαρίου 2018
19:36
Κανένα σχόλιο

Στο ‘’Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον 2018’’ (Ζήση Αν. Μπέλλου, έτος ΙΓ’ – τόμος 13ος, Κοζάνη 2018, σελ. 36-37), φιλοξενείται ως θέμα το ‘’Ολοκαύτωμα των Πιερίων – Δεκέμβριος 1943’’.

Εκφράζω την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες (συγγενών των θυμάτων, συμπολιτών μου, εκπαιδευτικών και τις δικές μου) στο ‘’Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον 2018’’ και στον εκδότη του για τη φιλοξενία, προβολή και ανάδειξη του ως άνω θέματος.

Συγκεκριμένα η δημοσίευση – φιλοξενία από το ‘’Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον 2018’’ αφορά σε (ήδη δημοσιευμένη στον τοπικό τύπο και αναρτημένη σε πολλές ιστοσελίδες) εργασία-έρευνα του π. Κωνσταντίνου Ι. Κώστα για το Ολοκαύτωμα των ορεινών χωριών των Πιερίων (Παλαιογράτσανο, Καταφύγι και Αγία Κυριακή) το Δεκέμβριο του 1943 από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας εργασία με πολυετή έρευνα (ως κατάθεση και εμπλουτισμό της τοπικής μας ιστορίας) βασισμένη σε αυθεντικές μαρτυρίες και σε πρωτογενείς πηγές, από αυτόπτες και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος μάρτυρες των τριών προαναφερθέντων ορεινών Κοινοτήτων.

Η εργασία-έρευνα-μαρτυρία ‘’Ολοκαύτωμα των Πιερίων-Δεκέμβριος 1943’’ έχει κατατεθεί από τον γράφοντα στο ‘’1ο Συνέδριο ανάδειξης μαρτυρικών σημείων’’, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη (24-25/6/2016) και ‘’εισήχθη’’ στο Πανεπιστήμιο Φλώρινας ως θέμα πτυχιακών εργασιών φοιτητών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φλώρινας και ακόμα αποτέλεσε μέρος εισήγησης στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: ‘’Η Δυτική Μακεδονία στη δεκαετία 1940-50’’, που διοργάνωσε το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στη Φλώρινα (13-14/10/2017).

Το ‘’Ολοκαύτωμα των Πιερίων’’ αναρτήθηκε από τις τοπικές (Κοζάνης και Σερβίων) ιστοσελίδες και δημοσιεύτηκε στον επαρχιακό έντυπο τύπο.

Τώρα φιλοξενείται και στο ‘’Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον 2018’’.

Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς μας: Κάθε Δεκέμβριο μήνα τελούμε Μνημόσυνο για όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος 1943 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού.

Φρονώ ότι το ‘’Ολοκαύτωμα των Πιερίων-Δεκέμβριος 1943’’: (Παλαιογράτσανο 13 θύματα, Καταφύγι 22 θύματα, Αγία Κυριακή 7 θύματα, εμπρησμός σπιτιών, ναών, ποιμνιοστασίων), πρέπει να γίνει υπόθεση αποφασιστικότερου ενδιαφέροντος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού και την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης), όσον αφορά στην ένταξη συνολικά (και όχι μεριστικά) του Ολοκαυτώματος των Πιερίων στο σύνολο του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.

Προτείνω (εύχομαι και ελπίζω) για την ένταξη του Ολοκαυτώματος των Πιερίων στο πλαίσιο αναφοράς των άλλων, που αποτελούν διδακτέα ύλη στην Εκπαίδευση, τοπικών Ολοκαυτωμάτων, (ένταξη τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής Εκπαίδευσης) ως μάθημα διδασκαλίας για την πληρέστερη γνώση της τοπικής ιστορίας.

Γράφω σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, 19-2-2018.

Καλή Σαρακοστή!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος, 19-2-2018

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.