Ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της α΄ κατοικίας πέτυχε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή (Δελτίο τύπου)

21 Φεβρουαρίου 2018
14:11

Ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της α΄ κατοικίας πέτυχε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή.

Με την επίκαιρη ερώτηση του, με θέμα “Νομική βοήθεια στις υποθέσεις του ν. 3869/2010 και του ν. 4469/2017”, ο Βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος ανέδειξε το ζήτημα της ελλιπούς νομικής βοήθειας και προστασίας στα φτωχά νοικοκυριά για την προστασία της α΄ λαϊκής κατοικίας και πέτυχε την ουσιαστικότερη προστασία των φτωχών νοικοκυριών μέσω της αύξησης της (έως τώρα εξευτελιστικής) αμοιβής της νομικής τους συνδρομής.

Ενώ λοιπόν η προστασία της λαϊκής κατοικίας αποτελεί πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας και εξακολουθεί να γίνεται μέσω του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη (ν. 3869/2010) ή μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (ν. 4469/2017), στην πράξη πολλοί συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα στην προστασία της πρώτης κατοικίας -και είναι λαϊκές οικογένειες- αδυνατούν να πληρώσουν την αμοιβή του δικηγόρου και τα δικαστικά έξοδα που χρειάζονται.

Παρότι για τους ανθρώπους αυτούς υπάρχει η διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας, με την οποία διορίζεται δικηγόρος που πληρώνεται απευθείας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές (69 ευρώ για τη σύνταξη και κατάθεση στο δικαστήριο της Αίτησης του νόμου Κατσέλη και 128 ευρώ για την παράσταση στο δικαστήριο και την σύνταξη και κατάθεση Προτάσεων) αποτρέπουν τους δικηγόρους να αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις. Έτσι, στην πράξη πολλοί πολίτες με πραγματική οικονομική ανάγκη κινδυνεύουν με πλειστηριασμό της κατοικίας τους, επειδή δεν έχουν νομική εκπροσώπηση.

Ο Βουλευτής κ. Θεοφύλακτος τόνισε ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η προστασία της λαϊκής κατοικίας και εισηγήθηκε την αύξηση της αμοιβής όσων δικηγόρων αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, ώστε και τα φτωχά νοικοκυριά να προστατεύονται ουσιαστικά νομικώς. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος “πρέπει και τα φτωχά νοικοκυριά να έχουν σοβαρή νομική εκπροσώπηση απέναντι στις οργανωμένες νομικές υπηρεσίες των τραπεζών”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής αναγνώρισε το πρόβλημα που ανέδειξε η ερώτηση του κ. Θεοφύλακτου και ανέφερε ότι πράγματι η αμοιβή των δικηγόρων που προβλέπεται για τέτοιες υποθέσεις είναι χαμηλή και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη δυσκολία και στη σοβαρότητα των υποθέσεων αυτών. Επισήμανε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την αύξηση της αμοιβής και δεσμεύτηκε για τον υπερδιπλασιασμό αυτής (από περίπου 200 ευρώ που είναι σήμερα η σύνταξη και κατάθεση της Αίτησης μαζί με τη σύνταξη και κατάθεση Προτάσεων και την Παράσταση στο Δικαστήριο, θα ανέλθει συνολικά στα 500 ευρώ).

Με τον τρόπο αυτό και την πρωτοβουλία του κ. Θεοφύλακτου αναμένεται να επιλυθεί σύντομα μία σοβαρή πρακτική δυσχέρεια στη διαδικασία προστασίας της α΄ λαϊκής κατοικίας μέσω του ν. Κατσέλη/Σταθάκη.

Ακολουθεί το βίντεο από την Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου και την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή.

https://www.youtube.com/watch?v=t7W6bMNRPGM&feature=youtu.be

Με εκτίμηση,

Από το γραφείο του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου

35 σχόλια

  • ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΠΟΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 500 ΕΥΡΩ,ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΩΤΗ ΟΥΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΛΥΠΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ.

  • Με μια επίκαιρη ερώτηση !!!!
    Με μια και μόνο ερώτηση ο πρώην ΠΑΣΟΚ και τώρα διορισμένος με το ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετυχει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ …..
    Ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της α΄ κατοικίας πέτυχε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Θεοφύλακτος με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή. …….. Ότι δεν έχει καταφέρει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί , ότι δεν κατάφερε ο πρωθυπουργός ο υπουργός οικονομικών στις ατελείωτες διαπραγμάτευσης με τους ξένους τα κατάφερε ο δικός μας . Μερικοί από τους υποστηρικτές του θεοφύλακτου λέτε για τον Δημητριάδη , να σας ενημερώσω ότι ο Δημητριάδης δεν κοροϊδεύει τον κόσμο είναι ειλικρινής και δεν παραμυθιάζει

  • Κρίμα που υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν τις στημένες αναρτήσεις και τους πληρωμένους χειροκροτητές , κρίμα που υπάρχει κόσμο που τρώει τόσο μα τόσο χοντροκομμένο σανό . Μπράβο στον πολιτικό που ταΐζει τις μάζες με τόσο χοντρά ψέματα

  • Ρε Θεοφύλακτε μας δουλεύεις; Αν ήθελες να βοηθήσεις να μην ψήφιζες ΝΑΙ για τις κατασχέσεις σπιτιών των φτωχών ! Εσύ ψήφισες την κατάσχεση και τωρα πέτυχες να έχουν λεφτά για δικηγόρο που δεν θα τον χρειαζόταν αν δεν κατασχόνταν το σπίτι τους!!! Θα σε κάψω Γιάννη μ θα σ αλείψω λάδι απο εςενα βγήκε … Μη μιλάτε μας εξοργίζετε

  • Εντελώς άσχετα σχόλια, εκτός από δυο τρία. Πολύ σωστή η παρέμβαση του βουλευτή, είναι ένα θέμα που έπρεπε ν’ αναδειχθεί. Επιτέλους, δεν υποχρεώνει κανείς κανέναν να ψηφίσει τον έναν ή τον άλλον βουλευτή, αλλά τουλάχιστον να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα θετικά που γίνονται. Επίσης, αν προχωρήσει τελικά το θέμα αυτό, αυτός που θα ευνοηθεί θα είναι ο δανειολήπτης κυρίως και μετά ο δικηγόρος.

  • Πλάκα έχουν οι υπάλληλοι του βουλευτή. Θέλουν ή τουλάχιστον ελπίζουν να ξεχάσουμε όλα τα ναι σε όλα που έχει ψηφίσει σε όσα φορομπιχτικα νομοσχεδια έχει φέρει στην βουλή το τορινο του κομα λέγοντας μας ότι κατάφερε να πάρουν αύξηση οι συνάδελφοί του δικηγοροι. Και μάλιστα την στιγμή που οι ξένοι ζητάνε επιτακτικά την εντατικοποιηση των πληστιριασμων.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.