Στα Σκόπια ξηλώνουν τις πινακίδες με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον αυτοκινητόδρομο (Φωτογραφίες)

22 Φεβρουαρίου 2018
14:22

Τη διαδικασία απομάκρυνσης από το κέντρο των Σκοπίων αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε, έθεσε σε κίνηση η κυβέρνηση Ζαεφ σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή.

Έτσι, στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή “Κιόσετο”, όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος “Σκοπια 2014”, που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αποσύρθηκαν και οι πινακίδες του αεροδρομίου, που από “Μέγας Αλέξανδρος” μετονομάστηκε σε “Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων”, αλλά και του μεγάλου αυτοκινητόδρομου, από “Μεγάλου Αλεξάνδρου” σε “Δρόμο Φιλίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

15 σχόλια

  • Μόνο ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης χαίρονται γι αυτό όλοι οι υπόλοιποι ξέρουμε ότι με το που θα τους δώσουμε το όνομα θα αρχίσουν να τις στήνουν σιγά σιγά . Είναι τόσο γελοίο όλο αυτό που είναι απλά ένα άλλοθι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους άμυαλους ακολούθους τους

  • κανένα είδος ουσιαστικής υποχώρησης στον σκοπιανό αλυτρωτισμό δεν πρόκειται να γίνει από τους Σκοπιανούς, διότι ο αλυτρωτισμός είναι ο λόγος ύπαρξής τους και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η ΠΓΔΜ και της δόθηκε το όνομα “Μακεδονία”.

  • Σε κάθε περίπτωση με τις έως τώρα κινήσεις του ο Ζάεφ κερδίζει στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Ασφαλώς γιατί εμφανίζεται ως η πλευρά της διαπραγμάτευσης που προβαίνει σε υποχωρήσεις αφαιρώντας σύμβολα που – κατά την Αθήνα – εκπέμπουν αλυτρωτισμό.

    Σημασία δεν έχει εάν τα ονόματα και τα αγάλματα μπήκαν για να αποσυρθούν στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση, αλλά το ότι τα Σκόπια είναι εκείνα που εμφανίζονται να προβαίνουν σε υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

    Και αν στο τέλος αυτό δεν επιτευχθεί, τότε στο επικοινωνιακό πεδίο η εικόνα που θα έχει απομείνει είναι οτι ο Ζάεφ έκανε υποχωρήσεις, αλλά η Αθήνα ήταν η αδιάλλακτη, που ήθελε το «τομάρι» της αδύναμης χώρας και επομένως θα χρεωθεί, επικοινωνιακά τουλάχιστον, την ευθύνη του ναυαγίου.

    http://www.kathimerini.gr/950033/article/epikairothta/politikh/amesh-analysh-kerdizei-sto-paixnidi-twn-entypwsewn-o-zaef

    • Τα πράγματα είναι πολύ απλά οι ξένοι θα πούνε οτι τους βολεύει και ανάλογα με τα συμφέροντα τους . Μας είναι αδιάφορη η άποψη τους

  • Πάντως έστω και αυτό αποτελεί ένα πλήγμα στον εγωϊσμό τους
    στην Υπερηφάνεια τους .
    Φανταστείτε να κάναμε και εμείς κάτι ανάλογο. !!

    Θα δούμε με την τροποποίηση του Συντάγματος τι θα γίνει.
    και με τούς αλυτρωτικούς χάρτες και κείμενα στά σχολεία κλπ.

  • Ξηλώνουν. Ε, και λοιπόν; Όπως τις ξήλωσαν, πάλι θα τις ξαναβάλουν. Ως γνωστό, μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

  • Όπως τα ξηλώνουν αυτοί έτσι θα ζητήσουν να τα ξηλώσουμε κι εμείς (βλ. Μπουτάρη για το αεροδρόμιο Μακεδονία). Μόνο που όταν εμείς θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε το όνομα Μακεδονία επειδή ουσιαστικά θα μας το επιβάλουν, αυτοί θα συνεχίσουν να ονομάζονται έτσι και το παιχνίδι τότε θα έχει χαθεί.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.