Kοζάνη: 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα», 16 και 17 Μαρτίου 2018

23 Φεβρουαρίου 2018
09:11
Κανένα σχόλιο

Το ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ιδιωματικού θεάτρου στην Ελλάδα, διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα». Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η αναγνώριση και διάδοση του Ιδιωματικού Θεάτρου, καθώς και η επικοινωνία των ανά την Ελλάδα θιάσων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών που ασχολούνται με αυτό.

Το θέατρο θεωρείται μια κατεξοχήν παραστατική τέχνη, όμως πρωτίστως είναι μια τέχνη συγγραφική. Καταγράφει και διαιωνίζει ιδέες, ρεύματα και φιλοσοφικά κινήματα. Το ιδιωματικό θέατρο κατ’ επίφαση συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση του προφορικού ιδιωματικού λόγου, αλλά και την καταγραφή τοπικών ηθών και παραδόσεων. Ανά την Ελλάδα έχουν εντοπιστεί περιοχές όπου το ιδιωματικό θέατρο είναι ζωντανό, είτε οργανωμένο σε μόνιμες σκηνές (Κοζάνη, Κάρπαθος, Κρήτη) είτε διασωζόμενο ως δρώμενο κυρίως κατά την περίοδο της Αποκριάς. Ωστόσο, η παραγωγή θεατρικών κειμένων στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα ήταν και εξακολουθεί να είναι πλούσια, δίχως δυστυχώς να τυγχάνει της αναγνώρισης που της αξίζει.

Με βάση τα παραπάνω, το ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει και να διοργανώσει ένα Ετήσιο Συνέδριο, προκειμένου να αναδείξει αυτήν την άγνωστη πτυχή του τοπικού πολιτισμού. Επιπλέον, μέσω του Συνεδρίου θα κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε το Ιδιωματικό Θέατρο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλοι στόχοι της εν λόγω δράσης είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες :
Α. Για σύσταση ενός Πανελληνίου Οργάνου των φορέων που ασχολούνται με το Ιδιωματικό θέατρο
Β. Για τη θεσμοθέτηση ενός Πανελληνίου Φεστιβάλ Ιδιωματικού Θεάτρου (χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα) το 2019.

Εδώ κι ένα χρόνο το ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ξεκίνησε την επαφή μεταξύ των φορέων που διακονούν το Ιδιωματικό Θέατρο. Μέσα από αυτές τις επαφές έγινε συνείδηση σε όλους το πόσο σημαντική και πόσο διαδεδομένη είναι η ενασχόληση θεατρικών ομάδων με πρωτότυπα κείμενα που αναδεικνύουν τους τοπικούς ιδιωματισμούς. Έτσι γεννήθηκε και η ανάγκη να διοργανωθεί ένα συνέδριο, ένα φόρουμ, όπου οι ομάδες θα ανταλλάξουν εμπειρίες και διακεκριμένοι επιστήμονες θα αναλύσουν τη σημασία και την ιστορικότητα του Ιδιωματικού Θεάτρου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Κοζάνη, στις 16 και 17 Μαρτίου 2018, σε δύο συνεδριάσεις καθώς και μία ανοιχτή συζήτηση και ένα στρογγυλό τραπέζι.

Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των παρακάτω θεατρικών ομάδων:
• Θεατροδρόμιο Κοζάνης
• Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Ολύμπου Καρπάθου
• Κερκυραϊκή Σκηνή
• Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ»
• Θεατροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης
• Συμιακό Θέατρο
• Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου
• Θέατρο τση Ζάκυθος

Εισηγητές θα είναι επιστήμονες κύρους
1. Κώστας Γεωργουσόπουλος ( Πανεπιστήμιο Αθηνών)
2. Βαρτζελιώτη Γωγώ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
3. Μάργαρη Ζωή Δρ, Εντεταλμένη ερευνήτρια, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας – Ακαδημία Αθηνών
4. Μητράκας Κώστας, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπι-στήμιου, τίτλος διατριβής: «Το Καρναβάλι των Μακεδνών: Χώρος, Τελετουργία, Θεατρικές Διαστάσεις»
5. Ντίνας Κώστας, Καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
6. Πούχνερ Βάλτερ, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπου-δών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
7. Μηνάς Κωστής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
8. Καραχισαρίδης Γιάννης (Σκηνοθέτης – Αθήνα)
9. Αντώνογλου Μανώλης (Σκηνοθέτης – Σύμη)
10. Χαλκιάς Αντώνης (Σκηνογράφος – Κάρπαθος)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Το συνέδριο τελεί υπο την Αιγίδα του
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.