ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την τροποποίηση του Ν.4039/2012 για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

1 Μαρτίου 2018
12:45
Το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.) λαμβάνοντας υπ’ όψη:
– το εκτεταμένο, σε ορισμένες περιοχές, πρόβλημα που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία με τα αδέσποτα ζώα,
– τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από τα αδέσποτα ζώα που σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυσεφάρμοστες,
– την αναστάτωση που προκαλούν στην τοπική κοινωνία οι συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών για αδιαφορία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα,
– την επαφή μας με Δήμους οι οποίοι ζήτησαν την επιστημονική μας στήριξη,
– το θεσμικό ρόλο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
 
συγκρότησε Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από Γεωτεχνικούς μέλη του, με αντικείμενο την επικοινωνία με εμπλεκόμενους επί του θέματος φορείς και συλλόγους, την συλλογή στοιχείων και την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης, την αποτύπωση προτάσεων με βάση τα προβλήματα του κάθε Δήμου καθώς και την οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων και δράσεων σε νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ανάδειξη της φιλοζωίας. 
ΚΛΙΚ ΕΔΩ η Μελέτη με τις Προτάσεις της Ομάδας Εργασίας ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ., σχετικά με την τροποποίηση του Ν.4039/2012 (όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει), για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, με στόχο τη βελτίωση ή/και τη συμπλήρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα.
geotee_logo.jpg

25 σχόλια

  • Μπραβο για τη δουλεια που κανατε . Θα περιμενε κανεις το αντιστοιχο απο το συλλογο κτηνιατρων σε συνεργασια με το δικηγορικο συλλογο ωστε να απτονται περισσοτερο του θεματος.
    Δε ξερω αν ενα προγραμμα οπως το του Αρκτουρου προσαρμοσμενο σε σκυλο,θα μπορουσε να τρεξει στο δημο και να αποδωσει επιδοτουμενο. Ομως η κατασταση δεν ειναι καλη. Σημερα στο παρκο Αγ. Δημητριου οι συνοδοι ειχαν τα σκυλια τους βολτα χωρις λουρι. Απ τη μια να κοιτας μην πεσεις απ τους παγους κι απ την αλλη τα σκυλια που χοροπηδουσαν γυρω σου με τους συνοδους αδιαφορους. Κι αν τολμησεις να τους πεις κατι χαθηκες.

  • Απαράδεκτο! Σας πηρε πολυ να κατεβασετε αυτες τις ιδέες; Γιατι δεν υπάρχουν τα ονοματα των εκλεκτών ειδημόνων να ξέρουμε ;

  • Πρώτη πρόταση:
    Αντί της ισχύουσας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποια ο ιδιοκτητης που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν δύναται να κρατησει το σκυλι του μπορει να το παραδώσει στον Δημο,οπου το σκυλι τσιπαρεται και επανεντασονται,ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ,
    Η πρόταση τους ειναι:

    .»Εναλλακτικά να επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε ιδιοκτήτη που παραδίδει το ζώο του στο Δήμο, ώστε να μην το εγκαταλείπει απερίσκεπτα αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των αδέσποτων και να του αφαιρείται παράλληλα η δυνατότητα απόκτησης νέου ζώου για δύο έτη
    ,
    μέσω μπλοκαρίσματος του ΑΦΜ του στη Διαδικτυακή Βάση Σήμανσης και Καταγραφής του ΥΠΑΑΤ. Όλα τα πρόστιμα που πληρώνονται καταλήγουν στο ταμείο του Δήμου και ενισχύουν την εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως εξάλλου ισχύει και σήμερα». Ειναι δυνατόν;
    Ποιος θα παραδώσει σκυλι αν ειναι να πληρώσει προστιμο;ΚΑΝΕΝΑΣ!
    Θα το παρατήσει κάπου,φυςικα αστειρωτο,θα ζευγαρωσει και θα δημιουργήσει δεκάδες αδεσποτα!
    Τουλαχιςτον με την ισχύουσα νομοθεσία το ζωο στειρωνεται και μετα επανεντασονται!
    Δεν πιστεύω αυτα που διαβάζω! Εχετε καθόλου ασχοληθεί με το θεμα ή είστε πιςω απο ενα γραφείο και δεν εχετε ιδέα;

    • Δεν έχεις καταλάβει τι ειναι το δεσποζόμενο μαλλον . Δεν ειναι αυτό που το εχει ο καθενας στο σπιτι του. Είναι αυτό που έχει τσιπακι. Και αυτό κανεις δεν το εγκαταλειπει γιατι έχει προστιμο και δικαστήριο.

      Όλα τα άλλα που δεν εχουν τσιπακι σιγά μην τα παραδίδουν στο Δήμο. Στο δρόμο τα αφήνουν έτσι και αλλιώς και τώρα.Ελα στη νοτια πλευρά της πολης να δεις τι γινεται απο δεσποζομενα παρατημενα.

      Προς τη λογική της μειωσης του αριθμου των αδεσποτων καλή είναι η προταση. Θα ψαχνει υιοθεσια ο ιδιοκτητης και δεν θα το παραταει στους Δημους που δεν προκειται να βρουν υιοθεσια και θα το παρατησουν εξω αμεσως στειρωμενο μεν αδεσποτο δε.Αρα αυξηση του αριθμου των αδεσποτων

  • Συγχαρητήρια, το πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα και μόνο με αλλαγή του νόμου μπορεί να αλλάξει. Όλα τα άλλα είναι για λαική κατανάλωση

  • Επίσης στην τροποποίηση του νόμου να προστεθεί για τα δεσποζόμενα η καθολική απαγόρευση τους στα μπαλκόνια.
    Η μη μόνιμη παραμονή τους με τον παρόντα νόμο, δεν λέει τίποτα με αποτέλεσμα να ενοχλούν τους περίοικους όλες τις ώρες με τα γαυγίσματά τους.

    • Ακόμα θα πρέπει να αλλάξουν οι διατάξεις για την παραμονή ζώων σε ακάλυπτους χώρους και πυλωτές. Αν κάποιοι θέλουν να έχουν ζώα συντροφιάς να τα έχουν στα διαμερίσματά τους. Διαφορετικά σε ακάλυπτους και πυλωτές δεν είναι ζώα συντροφιάς για τους ιδιοκτήτες αλλά ζώα ενόχλησης για τους περίοικους και τους γείτονες που δεν μπορούν να ησυχάσουν μέρα νύχτα από τα γαυγίσματα. Για να μη μιλήσω για θέματα υγιεινής, για τον εγκλεισμό τους σε κλουβιά από λαμαρίνες και την μπόχα και την δυσωδία που αναδύετε ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη τη γειτονιά. Και φανταστείτε 2 ή 3 ένοικοι όμορων οικοδομών να θέλουν νάχουν σκύλο. αλλά στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής τους όμως, τι θα γίνεται. Τρέλα…Οι περίοικοι θα πρέπει να μετακομίσουν

      • Σε κανένα κράτος δεν επιτρέπεται σκυλί στο μπαλκόνι,ούτε και στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής.Εδώ ο νόμος αφήνει παραθυράκια και πρέπει να διορθωθεί.Δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια στους ιδιοκτήτες να βγάζουν το σκυλί στο μπαλκόνι να ξεδίνει γαυγίζοντας,αντί να το πάνε περίπατο.Δεν χρωστάνε τίποτα οι υπόλοιποι να ανέχονται τα γαυγίσματά τους. Ας το κρατάν μέσα στο διαμέρισμά τους μιάς και αυτός είναι ο λόγος που το πήραν. ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ.

      • Σε κανένα κράτος δεν επιτρέπεται σκυλί στο μπαλκόνι, ούτε και στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής.Εδώ ο νόμος αφήνει παραθυράκια και πρέπει να διορθωθεί. Δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια στους ιδιοκτήτες να βγάζουν το σκυλί στο μπαλκόνι να ξεδίνει γαυγίζοντας, αντί να το πάνε περίπατο. Δεν χρωστάνε τίποτα οι υπόλοιποι να ανέχονται τα γαυγίσματά τους. Ας το κρατάν μέσα στο διαμέρισμά τους μιάς και αυτός είναι ο λόγος που το πήραν. ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ.

  • Όχι μόνο αυτά, αλλά και περιορισμός των “δικαιωμάτων” των 5-10 σκυλόζωων, να δείτε πως θα ησυχάσουμε όλοι.

  • Σε γενικές γραμμές καλές οι προτάσεις, αν και ακόμη περιμένουμε απο κάποιον να πει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα περι μη επανένταξης ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! εσεις οι επιστημονες ισως επρεπε να ειχατε μελετήσει πιο πολύ ξένη νομοθεσία πριν καταληξετε σε συμπερασματα.

    Πολύ καλή προταση είναι η υποχρεωτική στείρωση και το οτι προτείνεται να βγούνε οι φιλόζωοι απο τις περιβόητες επιτροπές διαχείρισης.

    Σουπερ αυτο με τα σημεια σιτισης. Βαρεθηκαμε να ταϊζει ο καθενας οπου γουσταρει δημιουργωντας προβληματα.

    Προτείνω επισης να προστεθεί υποχρεωτικα το φίμωτρο κατά τη βόλτα του σκύλου.Ανεξαρτητα απο το μεγεθος του σκυλου.

  • Πολλά μπράβο για την ομαδα εργασίας του Γεωτεε για τις προτασεις που κανουνε !!!

    Πολύ καλή δουλειά !!!

  • Εντελώς απαράδεκτες προτάσεις.
    1. Μιλούν για “ζώα συντροφιάς” κι εννοούν μόνο σκύλους. Τα γραμματίκια δεν είναι ζώα συντροφιάς; Ή τα παπαγαλάκια;
    2. Τσιπάρισμα να βάλετε στα παιδιά σας.
    3. Πρόστιμα να βάλετε στους πολιτικούς που παίρνουν μίζες. Εμείς οκτώ χρόνια μόνο δίνουμε.
    4. Στειρώσεις, στειρώσεις, στειρώσεις. Αφού όλα είναι στειρωμένα, ποιος τέλος πάντων γεννοβολά; Και πού ακριβώς πάνε τα 100 χιλιάρικα του Δήμου;
    5. Αφού “αγαπάτε” τόσο πολύ τα σκυλιά και θέλετε να τα στειρώνετε, γιατί δεν ζητάτε να τα πυροβολούν; Ή να τα βάζουν σε θάλαμο αερίων; Τι διαφορετικό έκανε ο Χίτλερ στους Εβραίους;
    6. Όποιος δεν αγαπά τα ζώα, δεν αγαπά ούτε τους ανθρώπους.

    • Τιποτα! Οι προτάσεις ειναι του ποδαριού και δείχνουν Παντελή έλλειψη γνώσης του θέματος! Απορώ απο ποιους απαρτίζεται η επιτροπή!
      Ενα μονο θελουν ουσιαστικά: ΕΥΘΑΝΑΣΙΕΣ!
      Δεν γνωρίζουν παραδείγματα άλλων χωρών,πχ Ρουμανία οπου παρα τις μαζικές δολοφονίες αδεςποτων σε λιγα χρονια ο αριθμος τους ηταν ίδιος!
      Οςο ο καθένας ανενόχλητα ζευγαρώνει και ΠΟΥΛΑΕΙ τα κουταβια,ατσιπαριστα,ανεμβολίαστα το προβλημα δεν θα λυθεί στην Ελλάδα!
      Επισης,κτηνίατροι! Τεράστια ευθύνη αλλα δεν τους ακουμπάει κανεις!
      Φίλος ειχε 3 σκυλια τα τελευταία 15 χρονια,πήγαινε σε κτηνιάτρους για τα εμβόλια και ουτε ΕΝΑΣ δεν τον ενημέρωσε οτι πρεπει να τσιπαρει το σκυλι του!

  • Είναι προς την σωστή κατευθυνση η μελέτη του ΓΕΩΤΕΕ
    πρεπει επιτελους να γινουν αλλάγές στο νομοθετικό πλαίσιο αν θέλουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά !!!

    Πολλά Συγχαρητήρια στην ομάδα εργασίας.

  • Διαβάσαμε τις κυνικές προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το υπο διαμόρφωση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς .

    Φυσικά δεν μας εκπλήσσουν αφου προέρχονται απο ένα φορέα ξένο προς την φιλοζωία , σαν αυτούς που απετέλεσαν τους συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Τσιρώνη στην διαμόρφωση του νέου νόμου και έναν απο τους βασικούς λόγους , που οι φιλοζωικές οργανώσεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά των αδέσποτων ζώων συντροφιάς .
    Δεν είναι άμοιρο σημασίας το γεγονός , ότι στο ΓΕΩΤΕΕ εκπροσωπείται ο πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος .
    Με τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ επιχειρείται εμφανέστατα η κατάργηση της φιλοζωίας με επιβολή υψηλών προστίμων στα φιλοζωικά σωματεία που βοηθούν τα αδέσποτα αλλά που δεν ειναι αρεστα στους Δήμους και ειναι εξαιρετικά πολλοί αυτοί , ο μόνιμος εγκλεισμός των αδέσποτων ζώων στα άθλια δημοτικά κυνοκομεία , προτείνεται η ευθανασία υγιών ζώων . η μη συμμετοχή των φιλοζωικών συλλόγων στις αποφάσεις για την δολοφονία τους , η ευθανασία ασθενών ζώων που μπορούν όμως να θεραπευτούν , προτείνεται η κατάργηση στην πράξη της σίτισης των αδέσποτων ζώων ,όπως και της υπουργικής απόφασης παραχώρησης χώρου βάσει της οποίας διευκολύνεται η στειρωση αδέσποτων ζώων απο εθελοντές κτηνιάτρους .
    Ολες οι προτάσεις – πλην μιας- κινουνται στην κατευθυνση της στοχοποίησης των αδεσποτων , της αποστοχοποίησης του ανθρώπου που τα δημιουργει και βεβαίως στη κατευθυνση της εξυπηρέτησης συντεχνιακών οικονομικών συμφερόντων .
    Δεν μπορουμε να μην συνδέσουμε την πρόταση για στειρωση των ιδιόκτητων ζώων- πρόταση αυτοτελώς θετική- με τα οικονομικά συμφέροντα των κτηνιάτρων , αν γίνει δεκτή η πρόταση- ς με την ετέρα πρότασή τους για κατάργηση της υπουργικής απόφασης παραχώρησης χώρων εκ μέρους των Δήμων για δωρεάν στειρώσεις απο εθελοντές , που κατά την αποψή τους είναι εις βάρος των οικονομικών τους συμφερόντων .
    Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για τις προθέσεις του ΓΕΩΤεΕ και για τις προτάσεις τους .

    Να θυμίσουμε απλά τον λυσσαλέο αγώνα του ΓΕΩΤΕΕ κατά των δωρεάν εθελοντικών στειρώσεων τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού μέχρι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την γνωμοδότησή του , την οποία προκάλεσε η Ομοσπονδία μας , να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες του .
    Το δε απολύτως βέβαιο και νομοτελειακό είναι , οτι ακόμη κι αν ισχυσουν όλα αυτά , το πρόβλημα θα συθνεχίσει να υπάρχει και ν διογκώνεται .
    Γιατί είναι όλοι τους ανίκανοι να κατανοήσουν τις λύσεις που θα επιτρέψουν στην χώρα μας να απαλλαγεί απο αυτό το θλιβερό φαινόμενο .

    Γι αυτό και ο Υπουργός έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν να φιμώσει την φωνή της φιλοζωικής κοινότητας.
    Πολυ φοβούμαστε , οτι τα σχέδια του κ. Τσιρώνη , του χειρότερου υπουργού αρμοδίου για τα ζώα της τελευταιας 20ετίας , θα κινούνται μεσ σε αυτα τα πλαισια , οπως απο την αρχή τονίσαμε .

    Ο κ. Τσιρώνης έσπειρε ανέμους και η κυβερνησή του θα θερίσει θύελλες .

    • Σας βαρεθήκαμε εσάς και τους εκπροσώπους σας που σέρνονται στα δικαστήρια για καταπάτηση ευζωίας και παρανομίες.
      Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μια κοινωνία ενάντια στα ζώα.
      Πολύ καλά κάνει το υπουργείο και σας έχει στην απέξω.
      Εξυγίανση του φιλοζωικου κινήματος τώρα. Χορτάσαμε από παράνοια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.