Από τα πρώτα χρόνια που ήρθαν οι παππούδες μας από την πατρίδα μας ξεκίνησαν την αναβίωση του Πανάρχαιου Δρώμενου Μωμόγερων στο χωριό μας Άγιος Δημήτριος Κοζάνης  (Τοψιλάρ) περίπου 1925 με 1927.
Σήμερα τα Μωμοέρια μας ανήκουν πλέον στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας με επίσημη ανακοίνωση της UNESCO. Το ξεχωριστό αυτό έθιμο των χωριών της Κοζάνης,αναβιώνει το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων για τον ερχομό του νέου έτους.
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, προστέθηκαν 16 νέα πολιτιστικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, στη λίστα της Unesco με τις λεγόμενες άυλες πολιτιστικές κληρονομιές της ανθρωπότητας. Μια λίστα που περιλαμβάνει δραστηριότητες από όλες της χώρες του κόσμου, από το Βέλγιο και τη Γερμανία, ως το Αφγανιστάν, την Κούβα και την Δομινικανή Δημοκρατία. Ανάμεσά τους και τα Μωμοέρια μας.
Θέλουμε για μία ακόμη φορά να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην  Μυροφόρα Ευσταθιάδου και στον χωριανό μας Κώστα Αλεξανδρίδη και στα υπόλοιπα χωριά(Τετράλοφος, Πρωτοχώρι,Αλωνάκια, Σκήτη,Καρυοχώρι,Κομνηνά και Ασβεστόπετρα) που όλοι μαζί καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα. Διότι οι πρόγονοι μας  το φέρανε από την Πατρίδα μας,τον Πόντο  αυτό το Δρώμενο  και εμείς το αναβιώνουμε μέχρι και σήμερα  όπως είχε και θα το συνεχίσουμε.
Παράλληλα θα θέλαμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας απέναντι στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) , διότι δεν δεχτήκαμε, ως συμμετέχων σωματείο, συγχαρητήριες ευχές  στην σπουδαία αυτή καταγραφή που τιμά ολόκληρη τη ποντιακή κοινότητα. Επιβάλλεται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα μέλη της, να τα προστατεύει και να ενισχύει τις προσπάθεις μας στην ανάδειξη του συγκεκριμένου εθίμου.
Τέλος να ευχηθούμε σε όλους Καλή Χρονιά με Υγεία Αγάπη και Ειρήνη σε Όλο τον Κόσμο!

Με Τιμή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης