ΣΕΦΠΕ Δ.Μ. Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: H ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών) στην Θεσσαλονίκη

5 Μαρτίου 2018
16:00
Κανένα σχόλιο

Στις 24/2/2018 πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών) στην Θεσσαλονίκη. Η παρουσία των μελών της Ομοσπονδίας και των επίσημων καλεσμένων της, ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς συμμετείχαν πάνω από 220 άτομα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συνεδριακό της μέρος στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των επίσημων καλεσμένων.

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΗΕΦ ευχαριστεί ιδιαίτερα για την παρουσία τους, τους :

Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Σηφάκη.
Βουλευτή στην Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββα Αναστασιάδη.
Βουλευτή και Υπεύθυνο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΔΗΣΥ κ. Γιώργο Αρβανιτίδη
Βουλευτή στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννη Σαρίδη.
Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου.
Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κ. Μακεδονίας κ. ΚωσταντίνοΓιουτίκα.
Πρόεδρο και Δ/νων Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη.
Δ/νοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Ηλία Μοναχολιά.
Πρόεδρο του Κ.Α.Π.Ε. κ. Βασίλη Τσολακίδη.
Πρόεδρο της Κ.Ε.Ε. & Ε.Β.Ε.Α. κ. Κωσταντίνο Μίχαλο.
Πρόεδρο του Βιοτεχνικού  Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη.
Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη.
Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνη Τσώτσο.
Πρόεδρο  του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Σαρρή Νικόλαο.
Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα.
Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γεώργιο Μπίκα.
Διευθυντή της Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκο Δρόσο
Διευθυντή Λογιστηρίου του ΛΑΓΗΕ κ. Αντώνη Ζαρείφη.
Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τζιτζικώστα κ. Παπαλεξίου.
Καθηγήτρια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα. Ροδούλα Τσιότσου.

Αναμφισβήτητα, η πιο σημαντική ομιλία της εκδήλωσης ήταν του προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, καθώς λόγω της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην χώρα, οι θέσεις  που ανέπτυξε έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

 Χαρακτηριστικά σημεία στην ομιλία του ήταν :

1)      Οι κοινές προσπάθειες της Ομοσπονδίας με την ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσεων μέσω λεπτών ισορροπιών στις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας το 2017. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ενεργειακού χώρου ως ολότητα μακριά από συντεχνιακές και επικίνδυνες πρακτικές οι οποίες διέβαλαν τις ΑΠΕ στο κοινωνικό σύνολο της χώρας.

2)      Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ, ο οποίος έχει ως κεντρικούς πυλώνες τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια εξωστρεφή ανταγωνιστική επιχείρηση και την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της ΔΕΗ μέσω της αποεπένδυσης από τον λιγνίτη και της επένδυσης πολύ μεγάλων κεφαλαίων στις ΑΠΕ τα επόμενα 5-6 χρόνια.

3)      Η πρόσκληση του Προέδρου της ΔΕΗ, στην Ομοσπονδία αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, για συνεργασία στον ιδιαίτερα απαιτητικό επενδυτικό τομέα των ΑΠΕ.

(Την ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας https://www.pospief.gr/ )

Οι τοποθετήσεις των επίσημων καλεσμένων, κατέδειξαν την αναγκαιότητα στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στηλιτεύοντας τα λάθη του παρελθόντος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σύνολο του φωτοβολταϊκού κόσμου το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των ομιλητών, εξήραν την στρατηγική και τις καίριες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στα ενεργειακά δρώμενα.

Σημαντική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η ανακοίνωση από το βήμα, του προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Αγρινίου (Ε.Σ.Α.Φ.),κ. Κουτσουπιά Θωμά, για την προσχώρηση του συλλόγου στην Ομοσπονδία. Ο συγκεκριμένος σύλλογος αριθμεί 700 και πλέον μέλη, κυρίως αγρότες. Η ισχύ εν τη  ενώσει, όπως ανέφερε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γίνεται πραγματικότητα, ενώ η Ομοσπονδία θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες της ενάντια στον κατακερματισμό των φωτοβολταϊκών παραγωγών.

Στη συνέχεια ακολούθησε το δείπνο στο εστιατόριο DAVINCI, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εθιμοτυπική κοπή της πίταςτης Ομοσπονδίας. Το εξαιρετικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε για τους καλεσμένους και η γιορτινή ατμόσφαιρα, έδωσαν την δυνατότητα να γίνουν εξαιρετικές συζητήσεις για τα ενεργειακά δρώμενα αλλά και συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Η Ομοσπονδία θέλει να ευχαριστήσει τους Χορηγούς της Εκδήλωσης

VOLTALIA ΕΛΛΑΔΟΣ

PV – LOG

ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας φοτοβολταϊκών, κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι εδώ με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι για να υπογραμμίσω την σημασία που έχουνε οι Α.Π.Ε. την προσήλωση στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε. την σημασία τους για την χώρα και για την ΔΕΗ, όπως θα σας πω και στην συνέχεια.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πιστεύω, ότι τα προβλήματα λύνονται με συνεργασία, με προσπάθεια κοινή. Από αυτήν την άποψη, θέλω να συγχαρώ, να ευχαριστήσω και να επαινέσω την πολιτική της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η οποία είναι μια σοφή πολιτική, με την οποία καταφέραμε έχοντας να διαχειριστούμε προβλήματα από το παρελθόν, πολύ δύσκολα προβλήματα, καταστάσεις που φαίνονταν αντιφατικές, μη γνωριζόμενοι από πριν, αλλά με ένα πνεύμα συνεργασίας , με ένα πνεύμα αλληλοκατανόησης, με ένα πνεύμα από κοινού διερεύνησης των θεμάτων, ώστε τελικά να φτάσουμε στο να έχουμε συναντίληψη. Η συνεργασία μας αυτή, βέβαια η Ομοσπονδία, αυτός είναι ο ρόλος της είναι διεκδικητική…και πολύ σωστά διεκδικητική.

Άλλο όμως διεκδίκηση και άλλο συντεχνιασμός, άλλο πνεύμα αντικοινωνικό και άλλο πνεύμα πολεμικής. Διαχειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις π.χ. την περσινή. Πέρυσι που όπως είπες στο τέλος (προς Παναγή;;) υπήρξε και μια υπερημερία… το ξέρουμε όλοι αυτό το πράγμα. Η ΔΕΗ βρέθηκε στο σημείο, καταρχάς με την κρίση την ενεργειακή Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου να πληρώσει 70 εκατομμύρια. Τόσο μας στοίχισε η κρίση, την οποία δεν είχαμε βέβαια υπολογίσει και για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα μηχανισμοί δίκαιης αποζημίωσης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ εξακολουθεί, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και φέρει όλο το βάρος της αγοράς και της λειτουργίας του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως μέσα από αυτές τις δυσκολίες , μέσα από τα βράδια που με έπαιρνε ο Πρόεδρος γεμάτος αγωνία τι θα γίνει με το cash flow;;…..είχανε μπει στα εσωτερικά της ΔΕΗ, δεν είχαμε εμείς άλλωστε να κρύψουμε τίποτα, το συζητάγαμε, τους λέγαμε όλα μας τα προβλήματα, μας έλεγαν και εκείνοι τα δικά τους και έτσι καταφέραμε με την υπομονή με την συνεργασία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Θα πω πως αυτή η συμπεριφορά εκτός από αποτελεσματική είναι και κοινωνικά υπεύθυνη, γιατί μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, κανείς ,ούτε κλάδος ούτε άτομο επιτρέπεται να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, μόνο τα εγωιστικά του συμφέροντα, αγνοώντας για το τί θα γίνει με τους άλλους.

Σας πληροφορώ ότι σε αυτό το διάστημα, εκτός από αυτά που είδατε, καταγγελίες, απειλές, είχαν φτάσει στο σημείο κάποιοι να έρχονται και να μου λένε πρόεδρε μην πληρώσεις για 2 μήνες τους εργαζομένους σου ακρεί να πληρώσεις εμάς ή αύξησε τις τιμές. Αυτό ούτε κατά διάνοια πέρασε από το μυαλό της Ομοσπονδίας, της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας και γι αυτό και τους ευχαριστώ και πιστεύω ότι από κοινού μαζί θα λύσουμε όλα τα προβλήματα.

Κυρίες και κύριοι για να δείτε πόσο έξυπνη και πόσο σωστή είναι η πολιτική αυτή θα σας αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Πέρυσι για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ η ΔΕΗ πλήρωσε 353 εκατομμύρια. Θέλω να σας καλέσω να σκεφτείτε αν δεν ήταν η ΔΕΗ και ήταν μόνο ιδιώτες παραγωγοί ή κυριαρχούσαν ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι κοιτάζουν κατά βάση το κέρδος τι θα έκαναν; Εκείνο που θα έκαναν είναι να μετακυλήσουν αυτήν την επιβάρυνση στην κατανάλωση. Με αποτέλεσμα πρόβλημα στην κοινωνία, πρόβλημα στην οικονομία αλλά και πρόβλημα για τις ΑΠΕ. Γιατί αυτό θα ήταν μια δυσφήμηση για τις Α.Π.Ε. και αυτό θα έκανε κακό για τις ανανεώσιμες πηγές και για το μέλλον τους, που είναι το μέλλον της χώρας.

Η ΔΕΗ κατάφερε και απορρόφησε αυτήν την επιβάρυνση χωρίς να μετακυλήσει το κόστος. Φυσικά, βέβαια δημιουργήθηκαν και τα προβλήματα της ρευστότητας τα οποία τα ζήσατε, αλλά τα οποία από κοινού και με συνεργασία και με υπομονή , τα αντιμετωπίσαμε.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι η ΔΕΗ σας ενδιαφέρει, άλλωστε ο Πρόεδρος είπε ότι το πρόβλημα το ενεργειακό πρέπει να το κοιτάμε στην ολότητα του γιατί και οι ανανεώσιμες πηγές είναι ένα μέρος του ενεργειακού προβλήματος. Και βέβαια σας ενδιαφέρει κυρίως η ΔΕΗ, όχι μόνο γιατί καταβάλει την μερίδα του λέοντος στον λογαριασμό από τον οποίο πληρώνεστε και εσείς αλλά και γιατί ότι και να γίνει με την ΔΕΗ θα είναι ο πραγματικός εγγυητής και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και γιατί είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που αν αναπτυχθεί σωστά και αν αξιοποιηθεί σωστά θα φέρει πλούτο στην χώρα, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο βασικός συντελεστής της ανάπτυξης της χώρας μας.

Θα αναφερθώ λίγο στα βασικά ζητήματα της ΔΕΗ: Η ΔΕΗ περνάει αυτή τη στιγμή πράγματι την κρισιμότερη φάση της ιστορίας της. Πως προσδιορίζεται αυτό; Όχι με αυτά που ακούγονται ότι η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ να χρεοκοπήσει. Και όχι επειδή θα μας κάνουν ενέσεις (σ.σ. ρευστότητας) , αλλά γιατί είναι σε θέση να ξεπεράσει τα προβλήματα και γιατί πιστεύω ότι όσο πιο πολύ ξεπερνάμε την κρίση και η χώρα μας παίρνει τον δρόμο της ανάπτυξης και η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ θα ανέβει και τα έσοδα της.

Είναι κρίσιμη φάση γιατί γίνονται αυτοί οι γενικότεροι ματασχηματισμοί, δομικής σημασίας μετασχηματισμοί, της ηλεκτρικής ενέργειας παγκόσμια στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας που έχουμε καθυστερήσει και μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, θα πρέπει να κάνουμε πράγματα που οι άλλοι χρειάστηκαν δεκαετίες. Αλλά βέβαια ήταν πιο προνοητικοί, τα έκαναν από καλύτερη θέση και έτσι κατάφεραν να προσαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό, αν και πρέπει να ξέρετε ότι και κολοσσοί της ενέργειας στην Ευρώπη κλονίζονται. Παραδοσιακές δυνάμεις της ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι η γερμανική ΑΒΕΕ όπως είναι η ΕΟΝ και λοιπά.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε σοβαρότατους μετασχηματισμούς. Να μετατραπούμε εμείς από μια επιχείρηση που έλυνε πολύπλοκα τεχνικά προβλήματα, γιατί διαχειριζόταν τόσο σημαντικές υποδομές της χώρας, να μετατραπούμε και σε επιχειρηματίες. Να μάθουμε να ζούμε στον ανταγωνισμό….και βέβαια όλο το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να ζει με μια ΔΕΗ επιχείρηση- ανταγωνιστική. Γιατί μέσα από την ΔΕΗ περνάμε : την πολιτική για τις ΑΠΕ, την νησιωτική πολιτική, την κοινωνική πολιτική, την βιομηχανική πολιτική. Όλα μέσα από την ΔΕΗ. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αναλάβει της ευθύνες της και η ίδια η πολιτεία. Και η ίδια η ΔΕΗ να χρησιμοποιηθεί, να αξιοποιηθεί ως επιχείρηση για να μπορέσει να μεγαλουργήσει πάλι για το καλό της χώρας.

Ο στόχος μας είναι να μετατραπούμε σε μια περιφερειακή δύναμη. Θα μειωθεί η παρουσία μας στην Ελλάδα ως επιχείρηση, αυτό λένε τα μνημόνια, αυτό λέει ο ανταγωνισμός – σε κάποιο βαθμό είναι νομοτελειακό – θα πρέπει να το διαχειριστούμε, αλλά κυρίως θα πρέπει για να ενισχυθούμε, να επιβιώσουμε να διεθνοποιήσουμε την δραστηριότητα μας, να μετατραπούμε σε περιφερειακή δύναμη.

Πολλές φορές έχω πει ότι ακόμα και αν δεν συνέβαινε τίποτα στην Ελλάδα και η ΔΕΗ παρέμενε ένα μονοπώλιο, η Ευρώπη ενοποιείται, η Ευρωπαϊκή αγορά ενοποιείται, στα πλαίσια μιας Ευρωπαϊκής αγοράς η ΔΕΗ δεν θα ήτανε το μέγεθος που είναι στην Ελλάδα – κάθε άλλο και θα ήταν ευάλωτη στον ανταγωνισμό.

Θα αξιοποιήσουμε λοιπόν ένα μεταβατικό στάδιο που υπάρχει, που είναι ο ρόλος των περιφερειακών αγορών…η δική μας περιφερειακή αγορά είναι τα βαλκάνια και η Ιταλία…η ΔΕΗ είναι η επιχείρηση εκείνη στην περιοχή η οποία μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο και να ενισχύσει άλλωστε την Ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη της αγοράς και την ομαλή της λειτουργία. Έχουμε μεγάλο κύρος στην περιοχή, το διαπιστώνουμε διαρκώς με όλες μας τις επαφές και όλες μας τις κινήσεις και αυτό θα το αξιοποιήσουμε. Να είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι από αυτήν την άποψη.

Και τέλος θα σταθώ σε ένα τελευταίο ζήτημα : Αυτό που αφορά στην λεγόμενη αποεπένδυση, που είμαστε υποχρεωμένοι μετά την απόφαση και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να πουλήσουμε το 40% του λιγνιτικού μας δυναμικού (σταθμούς και ορυχεία). Από κάποιες πλευρές έχει ακουστεί ότι αυτό είναι ξεπούλημα. Κάποιοι είναι δικαιολογημένοι και για ιδεολογικούς αν θέλετε λόγους αλλά και συναισθηματικούς – αν ήμουνα εργαζόμενος, αν ήμουνα κάτοικος της Δυτικής Μακεδονίας που έχω συνηθίσει να ζω μαζί με την ΔΕΗ και λοιπά. Από άλλες πλευρές μου κάνει εντύπωση που ακούγεται αυτή η φράση. Ποιά είναι η πραγματικότητα : εμείς σαν ΔΕΗ το αντιμετωπίζουμε σαν ευκαιρία. Και το λέω ξεκάθαρα : ο λιγνίτης δεν χρειάζεται στην ΔΕΗ, ο λιγνίτης χρειάζεται σε ένα ποσοστό στην χώρα. Και δεν μπορεί η ΔΕΗ στις σημερινές συνθήκες να φέρει όλο το βάρος της λιγνιτικής παραγωγής. Έχουμε κάνει τα χρόνια από τότε που ανέλαβα μέχρι σήμερα πάνω από 750 εκατομμύρια επενδύσεις στον λιγνίτη, τα οποία θα αρχίσουμε να τα παίρνουμε μετά από 5 χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν ποιά σε συνθήκες μονοπωλίου η ΔΕΗ να διαχειρίζεται μόνη της τον λιγνίτη. Άρα λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτήν την αποεπένδυση σαν ευκαιρία. Θέλουμε να πουληθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, πράγμα το οποία θα μας επιστρέψει να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μείγμα, τον ενεργειακό μας προσανατολισμό, τον ενεργειακό μας στόλο αν θέλετε όπως κάνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με το στρατηγικό μας σχέδιο πρέπει να ξέρετε, είμαστε υποχρεωμένοι αν θέλουμε να σταθούμε και πρέπει να σταθούμε, να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές και να έχουμε πάνω από 2GW εγκατεστημένη ισχύ στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ τα επόμενα 5-6 χρόνια. Και βέβαια καταλαβαίνετε τί σημαίνει αυτό και από πλευράς κεφαλαίων και από πλευράς οργανωτικής και από πλευράς τεχνικής και από όλες τις απόψεις.

Έτσι λοιπόν κυρίες και κύριοι θα ήθελα να τελειώσω με 2 αισιόδοξα μηνύματα : Πρώτον ότι θέλω να πιστεύω ότι καταστάσεις σαν την περσινή δεν θα τις ξαναζήσουμε. Θα έχουμε την σημερινή ισορροπία και ελπίζω καλύτερη στο μέλλον. Και το δεύτερο : ότι στο νέο περιβάλλον των Ανανεώσιμων πηγών που διαμορφώνεται, που είναι πολύ πιο απαιτητικό – απαιτεί γνώση, τεχνογνωσία, συγκεντροποίηση σε μεγάλο βαθμό, συνεργασία ….. η ΔΕΗ θα είναι παρούσα, θα διευκολύνει και μάλιστα τείνει το χέρι και σε εσάς, θα βρούμε τους τρόπους και με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, να συνεργαστούμε να σας στηρίξουμε για το κοινό συμφέρον.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.